Dva muži a skříň (studentský film)

• Polsko

Dwaj ludzie z szafa

Krátkometrážní / Fantasy

Polsko, 1958, 15 min

Roman Polanski

Polanski mě ani tady pořádně nepřesvědčuje...(18.3.2009)

Milý filmeček o - o čem vlastně? Snad o nerozlučném přátelství dvou věčně nepochopených chlapíků a o krutosti okolního světa - a snad o něčem dočista jiném. Každopádně kamera je opravdu pěkná, hudba "sedí" a příběh tak nějak hezky pozvolna plyne - pro mě osobně jednoduše pohodové dílko - nic víc, nic míň.(18.11.2006)

Nezbývá než přitakat dwiemu a jeho komentáři. Polanského kraťas je naplněn - resp. bodá - svou zvláštní atmosférou. Na jedné straně je snímek z větší části podbarven pohodovou jazzovou/loungeovou hudbou. Stejně tak dva hlavní protagonisté jsou "od přírody" pohodáři a veselí freaci. Je pak až s podivem, že se ve svém okolí setkávají s tak podivnými týpky (vandalové, floutkové, opilci, vrah/zabiják etc.). U snímku DVA MUŽI A SKŘÍŇ musím zdůraznit jednu nespornou kvalitu: výbornou práci s obrazem - geniální kompozice obrazu, která by stejně tak dobře mohla fungovat i v případě jednotlivých statických snímků. Shrnuto a podtrženo: Snímek, u kterého nebudete příliš chápat a vědět, proč se co děje a proč jsou "lidé z okolí" takoví jací jsou. Snímek, který stojí za shlédnutí.(19.10.2005)

• Kulmon

Video můžete zhlédnout zde: http://www.youtube.com/watch?v=nponsMD-Sn4(29.4.2009)

Polanski svojí svébytnou filmovou řečí už v 25 letech dokázal, že se časem vyprofiluje k režisérské špičce. Právě toto krátké dílo je toho důkazem. Vnímal jsem jenom pocity v průběhu děje, neboť absurdní poloha tohoto snímku mi více neumožňovala. Možná, že si Polanski jen udělal radost. Vše začíná záběrem na moře, odkud přicházejí dva chlapíci nesoucí podivnou skříň. S tou následně procházejí městem a dostává se jim nepochopení. Vyčnívají z řady, nesplývají s městskou všedností. Stávají se svědky pro ně nepochopitelného násilí (kamenování kočky, potyčka s partou výtržníků), přetvářky. Úkryt hledají na odlehlých místech, ale ani zde nejsou chráněni před lidskými autoritami. Jako by sem ani nepatřili. Stávají se jen náhodnými chodci (pozorovateli) s břemenem, které je spojuje. Polanski už v Morderstwu odkazuje na brutalitu individua (nepotřebujeme vědět, kdo a proč je vůbec zavražděn). Či v odlehčenějším snímku Usmiech zebiczny – zde je dívka nepozorovaně sledována v koupelně (opět nevíme kým, což není vůbec podstatné). Vše toto můžeme pozorovat právě v Dwaj ludzie z szafa . Nevím, nakolik jsem se odchýlil od „pravdy“ a zda bylo režisérovým úmyslem mi sdělit právě toto, ale tyto Polanského rané filmy ve mně zanechaly znatelnou stopu.(19.10.2003)

Nápadité. Ale co to malé koťátko?!(17.2.2007)

mladucky polanski ma v minirolicke clena agresivneho poulicneho gangu velmi pobavil :). inak spokojnost hlavne s kamerou, niektore zabery su krasne nasnimane a dbalo sa aj na rozne detaily (vysperkovane odrazy napriklad). polanski uz v mladom veku dokazuje, ze z neho vyrastie reziser prvotriedneho kalibru. slusna zalezitost.(21.12.2007)

• HellFire

Netuším, o čem to celé mělo být, ale hudba k filmečku vůbec neseděla.(4.10.2009)

Tenhle filmeček se mi kupodivu líbil, ač styl Romana Polanského vážně nemám rád. Trochu melancholická groteska s kafkovským námětem o dvou podivínských mužích, kteří se snaží pronést přes nechápající město skříň je poněkud bizarní metaforou osudu umělce ve společnosti.(24.6.2009)

trochu mi to připomnělo jedno video, co jsem kdysi na nějaký výstavě viděl..na něm chodil po městě člověk s dveřma na zádech ..vidim v tom lehkou analogii a snad se to dá i interpretovat stejným směrem..(26.10.2008)

Věc, která mě nadchla - pocta temné grotesce, která se setkává s "novým světěm". Skvělá kamera, filmově vyzrálé a vážně mě to upřímně bavilo - včetně ústřední dvojice a Polanského camea.(7.11.2009)

Ze všech Polanského krátkých filmů je tenhle jednoznačně nejlepší - famózní surrealisticko-komický prostředník mezi Buňuelovým "Zlatým věkem" a Monty Pythony.(13.9.2010)

Jedna z Polanskiho prvotin pro mě sice není tolik uchvacující jako jeho pozdější celovečerní počiny, ani vizuálně a technicky elegantní jako krátkometrážní film Když padají andělé, ale i tak se jedná o velice příjemný snímek. Snímek, vypovídající o síle přátelství 2 zvláštních a veselých chlapíků, reprezentované jejich společným břemenem a poutem zároveň - skříní. Tu přinášejí v podstatě neznámo odkud, z nekonečných hlubin moře, představující možná jejich neznámou minulost a v podstatě i budoucnost, vzhledem k nepochopení a krutosti, s jakou se setkávají. Snímek dokonale ukazuje, že „jejich odlišnost“ je v dané společnosti nepřijatelná a naráží tedy v podstatě na jakési neprostupné mantinely, které nelze jen tak překonat, a to ani odchodem na opuštěné a zdánlivě klidné místo.(21.2.2011)

No, navštívit restauraci i s ohromnou skříní na zádech mi teda nepříjde moc logické,ale pokuď bychom se tímto nezaobírali, jedna se o docela zajímavý snímek.(25.1.2010)