Reklama

Reklama

Konec velkých prázdnin

(seriál)
  • Slovensko Koniec veľkých prázdnin
Česko / Rakousko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televizní román o dramatických útěcích za hranice komunistického Československa. Šestidílný seriál podle scénáře Pavla Kohouta a Jeleny Mašínové vypráví o lidech, kteří z nejrůznějších důvodů chtěli či museli odejít do emigrace. Jenže v roce 1983, kdy se příběh odehrává, byl takový čin klasifikován jako „nezákonné opuštění republiky". V prvním dílu se seznámíme s celou galerií různorodých postav. Vojínu Vágnerovi (B. Mišík) se zdál divoký sen, v němž pronásledoval muže chtějícího překročit státní hranici. Rodina herce Milana Čecha (M. Dejdar a V. Cibulková) prožívala napínavé a nebezpečné okamžiky, když i s malým synkem potají přešla hranice Jugoslávie a zamířila do Rakouska. Bobina Havránková (S. Laurinová) učinila totéž dokonce za bílého dne, zatímco eskamotér Pepa Strniště (P. Zedníček) zvolil způsob zcela bizarní. Všechny však čekal po útěku do svobodné země nejprve pobyt v uprchlickém táboře. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne jeden z najlepších seriálov v Česko-Slovensko-Slovinsko-Rakúskej spolupráci. Niektoré časti veľmi natiahnuté, iné ako napríklad záver prvého dielu strhujúce. V celku ma najviac zaujal príbeh Dejdara a jeho priateľky a za ten si to zaslúži 4*. Inak by to boli 3. Je to seriál, ktorý si aj teraz rád pozriem... Seriál, ktorým na dlhú dlhú dobu umrela Slovenská televízna (a filmová) tvorba ... prebudenie prišlo až o desať rokov dokumentom Najväčšie kriminálne prípady Slvoenska - ale to sú žanrovo a typovo trochu iné vody ... ()

Odpadlik 

všechny recenze uživatele

Seriál o tom, že to v emigraci rozhodně nebylo jednoduché, jak si možná někteří z nás mohli myslet (z některých scén mě docela mrazilo, a jelikož jsem se o emigraci a problémy s ní nikdy nezajímal, přiznám se, byla pro mě spousta věcí dosud netušená). Seriál plný výborných hereckých výkonů (určitě Martin Dejdar, který už mnohokrát dokázal že není jen bavičem z Ptákovin, ale jmenoval bych i Vilmu Cibulkovou, Jaromíra Dulavu a další). Seriál, na kterém je příjemný jeden fakt - opět máme možnost poznat i poměrně neznáme slovesnké herce, přeci jen po rozdělení ČS už tolik možností nemáme a je to myslím škoda. ()

Reklama

George8 

všechny recenze uživatele

Tady můžu říci, že se jedná o nedoceněný seriál, který zobrazuje osudy lidí, kteří chtěli utéct na západ před hnusným komunismem. Zajímavé téma, kvalitní herecký výkon Dejdara, Zedníčka, Fischerové, ale především Dulavy, který byl velice dobrý. Nejvíc mě tady štvala snad Vilma Cibulková. 😂.. Určitě si tento seriál mile rád někdy zopakuji. Naposledy viděno asi před rokem. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Celkem slušně odehraný, s polistopadovou huráupřímností vykreslený příběh, který dnes těžko přesvědčí o tom, že nebyl zamýšlen jako dvojitá parodie - na socialistické seriály i na emigranty. Výborná Ingrid Timková. Scénář: P.Kohout a Jelena Mašínová, Hudba: M.Pavlíček + orch. Varhan Bauer. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Dobrý seriál se zajímavým dějem a slušným obsazením. Nejvíce se mi líbila ta směs různých příběhů o emigraci z lehce jiného pohledu. Každý byl trochu jiný, ale každý byl velmi napínavý. Někomu jsem držel palce, někoho litoval a někoho jsem neměl rád. Zkrátka ve mně Konec velkých prázdnin probudil emoce a už je za to si zaslouží pochvalu. Děl s podobnou tématikou (emigrace během komunismu) navíc zase tolik není, což je škoda. Docela bych nějaký nový počin uvítal. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (17)

  • Točilo se v Česku (Brno), Rakousku (Vídeň), na Slovensku a ve Slovinsku. (sator)
  • Penzion, v němž se převážná část tohoto seriálu odehrává, je Penzion Elliot, který se nachází v Brně - Žebětíně. [Zdroj: Filmová místa.cz] (majky19)
  • Scéna, v níž prof. Buchtálek (Jaroslav Kepka) stojí před kostelem a povídá si s Tonem (Branislav Mišík), se natáčela před Dominikánským kostelem ve Vídni, Postgasse 4. [Zdroj: Filmová místa.cz] (majky19)

Reklama

Reklama