Reklama

Reklama

Devátá brána

  • Španělsko La novena puerta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dean Corso je expert na staré bibliofilie, specializuje se na zjišťování pravosti a oceňování hodnoty starých knih pro významné sběratele. Je najat bohatým podivínem Borisem Balkanem, aby si prohlédl a prověřil kopii knihy "Devět bran do Království Stínů" jejímž autorem je sám Satan. Má to být jedna ze tří existujících kopií, z nichž pouze jedna je ta pravá a tu je třeba označit. Balkan posílá Corsa do Evropy, aby tam vyhledal zbylé dva tisky a porovnal je s už dostupným originálem. Ten brzy přijde na to, že kniha, kterou vlastní Balkan je ze sbírky Andrewa Telfera, který se za záhadných okolností oběsil. Na cestě plné tajemných i erotických kontaktů a záhad se Corso střetne s vdovou po Telferovi a také s bezejmennou, krásnou francouzskou dívkou, svým andělem strážným... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (608)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Film, který vypráví o knihách a milovníkům knih bude zřejmě bližší než těm ostatním. Nicméně to nic nemění na tom, že jeho literární předloha je nesrovnatelně lepší a propracovanější, a to především proto, že příběh filmu tvoří jen jednu z jejích dějových linií (tu horší). I přes slabší konec ale Polanski opět oslňuje plíživým vyprávěním, ve kterém si jedinec (a s ním ani divák) nemůže být jistý nikým a ničím z toho, co se kolem něj děje. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Štýlom a atmosférou mi film pripomínal Constantina, to bol však špičkový a oveľa lepší film. Tento sa chytil látky oveľa menej pútavo, dej je nudnejší a ten záverečný obrat "anjel alebo diabol?" sa dal predpokladať. Myslím si tiež, že film nemusí každý pochopiť, nie je to tu všetko vykladané priamočiaro, jednoduchšie. Zbytočný zmätok v inak dobre ladenom filme, ktorému prospela veľmi dobrá hudba. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma - pátrání po okultních spisech - postrádá mrazivější atmosféru a napětí, o strachu nemluvě. Je zde pár solidních scén, zejména oběti - nejlepší je scénka s hraběnkou na kolečkovém křesle, pronásledování, kdy Deppovi pomáhá tajemná dívka, a příchod do nočního zámku, v němž se má odehrát satanský rituál. Speciálních efektů je pomálu, což by nevadilo tak, jako absence děsu. Největší problém představuje Depp - jeho Dean Corso balancuje mezi ňoumou a rádoby hrdinou, ani jedno se mu však nedaří. Člověk se pak nediví, že fandí spíše Balkanovi. V době vzniku se mi film líbil více, nyní s odstupem let mu jednu hvězdu odebírám. Není to úplně špatné, nenudil jsem se, ale Polanski má spoustu lepších filmů (skoro bych řekl, že většinu). ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Satanistický horror? Ne děkuju. Ale hraje tam Johnny Depp, takže svůj odpor k horrorům překonávám a dívám se na to. A vlastně a docela překvapivě se mi to líbilo, bylo to celkem zajímavé, napínavé (i když jsem se nebála, čemuž se doteď divím) a až na ten konec, který byl přitažený za vlasy a který jsem zřejmě ne tak úplně pochopila, tím pádem ho ani patřičně nedocenila. Johnny Depp opět (jak jinak) hraje výborně a já si vlastně nemám proč stěžovat. Sice to patří mezi ty filmy s Johnnym na které se asi nebudu chtít podívat znova, ale bylo to pro mě docela kvalitní překvapení. 4* ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Výjimečný okamžik každého antikváře. Nález vzácných tisků. Dean Corso s neskrývaným zanícením obrací stránky, je jako už tolikrát okouzlen precizností starých mistrů. Co výtisk – to umělecký skvost. Vnímám tu vůni starých knih, tak sugestivně The Ninth Gate působí, a to i díky andělsky vznešené hudbě Wojciecha Kilara, jejíž jemné tóny snoubí dokonalou krásu s chorobným chtíčem hříšného pokušení. Jsem uchvácena živočišným projevem Johnnyho Deppa – v tu chvíli se toužím stát uhrančivě smyslnou Emmanuelle Seigner. A to nejpřitažlivější mě teprve čeká – odhalení temných tajemství Devíti bran Království Stínů. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (31)

  • V 15. minúte filmu, keď si Dean Corso (Johnny Depp) prezerá knižnicu Borisa Balkana (Frank Langella), môžeme za ním v zrkadle vidieť kameramana. (tXtX)
  • V 85. minúte je pri porovnávaní rytín jasne vidieť, že sa nelíšia len počtom vežičiek, ale aj nápisom pod obrázkom, no nikto to nespomenie. (tXtX)

Související novinky

Johnnyho Božská komedie

Johnnyho Božská komedie

04.12.2008

Johnny Depp už jednou pravost starého rukopisu ověřoval – vzpomínáte na Devátou bránu? Zdá se, že bude opět listovat „v knihááách vázaných v kůži“. A co je v nich „napsáááno“? Danteho Božská komedie.… (více)

Reklama

Reklama