Reklama

Reklama

Devátá brána

  • Španělsko La novena puerta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dean Corso je expert na staré bibliofilie, specializuje se na zjišťování pravosti a oceňování hodnoty starých knih pro významné sběratele. Je najat bohatým podivínem Borisem Balkanem, aby si prohlédl a prověřil kopii knihy "Devět bran do Království Stínů" jejímž autorem je sám Satan. Má to být jedna ze tří existujících kopií, z nichž pouze jedna je ta pravá a tu je třeba označit. Balkan posílá Corsa do Evropy, aby tam vyhledal zbylé dva tisky a porovnal je s už dostupným originálem. Ten brzy přijde na to, že kniha, kterou vlastní Balkan je ze sbírky Andrewa Telfera, který se za záhadných okolností oběsil. Na cestě plné tajemných i erotických kontaktů a záhad se Corso střetne s vdovou po Telferovi a také s bezejmennou, krásnou francouzskou dívkou, svým andělem strážným... (Magic Box)

(více)

Recenze (608)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborný Johny Depp zachraňuje "body" pro tenhle velmi průměrný satanský film. Počáteční zaujetí vystřídá po čase, kdy čekáte houstnoucí atmosféru, spíš nuda (u Polanského filmů tak obvyklý jev :)..... add konec - obyčejně po nějakém vrcholu filmu titulky čekáte, tady vás asi překvapí. Mě osobně ale "vyřešení" konce vadilo nejmíň. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Špatne vybalancovaná vážnosť námetu s nadhľadom. Výsledkom je každou pribúdajúcou minútou rozpačitejší film. Frank Langella je vo finálnej scéne iba komickou figúrkou. Našťastie to celé zachraňuje opäť skvelý Johnny Depp. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Film, který vypráví o knihách a milovníkům knih bude zřejmě bližší než těm ostatním. Nicméně to nic nemění na tom, že jeho literární předloha je nesrovnatelně lepší a propracovanější, a to především proto, že příběh filmu tvoří jen jednu z jejích dějových linií (tu horší). I přes slabší konec ale Polanski opět oslňuje plíživým vyprávěním, ve kterém si jedinec (a s ním ani divák) nemůže být jistý nikým a ničím z toho, co se kolem něj děje. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Teprve tímhle filmem mně Depp přesvědčil, jakým skvělým hercem je. Polanski mně přesvědčovat nemusel, ale mohl si rozhodně vybrat lepší scenář. Je to podobně mdlé a nezáživné, jako jeho "48 hodin v Paříži". Ale jistou dávku tajemna a atmosféru tomuto snímku upřít nelze a konec se velmi povedl. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Delší stopáž, ale svižný film. Týká se knih ;-) Správně napínavé i tajemné, je na tom vidět menší rozpočet, ale až tak to zase nevadí. Vadí mi to, že určité zvraty anebo atmosféra mi připomínaly spíše pohádku, než poctivý dobrodružný film. Tedy až na tu "ohnivou" soulož. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv film v zásadě nepřináší do žánru nic nového, svou atmosférou a stylem natočení si zaslouží podle mě čtyři hvězdičky. Trochu mě dostal ten "otevřený" konec, ale proč každý film polopatisticky uzavírat, když je možné nechat něco i na fantazii diváka, že? Jen doufám, že se toho nějaké studio nechytne a nenatočí aktivně Devátou bránu 2, v níž detailně rozeberou, "co bylo pak". Co se týká herců, tak Johnny Depp byl jako vždy bravurní, Emmanuelle Seigner snad nestárne, Frank Langella byl více "na telefonu", než v obraze, jen Lena Olin na mě působila trochu "utahaně". ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Devátá brána je zvláštní film, ale to, že tam je Johnny Depp, který hraje, pomalu jako obvykle, opravdu bravůrně a dodává příběhu patřičný punc, mě velice potěšilo, jelikož on se do této role docela hodí. Příběh je zvláštní, celé zpracování je temné, furt tam jenom prší a nic jiného, ale zase je to Polanski. Ten taky nemá bůhví jak růžovou minulost a tak je to všechno od začátku do konce zastřeno tajemnem a právě proto je to tak napínavé a zajímavé. Mám rád filmy, které zasahují do historie a mají co společného s náboženstvím jako takovým. Takový je i tento. Je napínavý, je tajemný, ale i tak dobrý. Sice konec je trochu ztřeštěný, ale beztak to nezmění celkový názor na film. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film se zajímavě a apokaliptickým koncem. Výborný Depp hrající přesvědčivě. Ostatní herci jsou průměrní. Příběh má pár zvláštních chyb příběhu(když mohl být padělek jeden obrázek proč ne i ostatní). Režie Polanskiho je slušná, avšak nepřekvapí. Průměrný satanistický film. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Oproti předloze velice nevydařené. Zpracovává jen jednu z dějových linií a paradoxně tu "méně" důležitou. Přesto film samotný není špatný, byť ten pohled do světa bibliofilů a lovců vzácných výtisků není tak působivý, jak mohl (a měl!) být. Bohužel to celé kazí opravdu zhovadilý závěr a tak to drží nad vodou s vypětím všech sil jedině Depp. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Vtahující premisa, režie a Depp pěkně namlsají v první polovině snímku. Bohužel se to vše začne pomalu vytrácet skrze nezvládnutou dramaturgii a gradaci příběhu, který film postrádá. Zbytečně rozvláčné zakončování podráží snímku nohy. To platí i pro scénář, který vlastně nenabízí pořádné uspokojivé vysvětlení zápletky a předchozího konání vedlejších postav. Dost to šustí scénářem. To by mi až tak nevadilo, kdyby si postava Corsa prošla zajímavým vývojem a byla by to hlubší studie jeho postavy. Nebo, kdyby tu byla hlubší pointa pro příběh. Prostě cokoliv. Takto ale závěr snímku dost vyšumí do prázdna, protože tu chybí jakákoliv katarze, ať už dějová, příběhová nebo vývojová pro postavy. Škoda. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jiným Polanskiho majstrštykům to nesahá ani po pyje, ale stále se jedná o velice solidní dílko. Atmosféra je tu více než slušná a satanská tématika je velice znepokojivá. Johnny Depp tu hraje tak trochu hajzla a žádnej rambo to taky není, když dostane do držky od ženský a další ženská mu furt kreje ass. Ten terminátorskej souboj zlýho poskoka vs. Deppova bloncka je dost trapnej jinak ovšem dobrý film. Polanski se nemá za co stydět. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

netroufám si hodnotit kompletní polanského kinematografii, protože z toho co jsem viděl mě zaujala pouze ,,Rosemary... " a právě Devátá brána. asi to bude tím, že okultní filmy můžu. děj je vystavěn na pátrání po knize, ze kterého se stává posedlost a tedy na výkonu J. Deepa, který mě dokonale přesvědčil, že je knižní detektiv dean corso. do postupně budované temné atmosféry dobře zapadají tajemní bratři cenizabros a OČI emmanuelle seigner. ano, film se občas vleče a také konec není podle mého gusta, ale myslíte li si, že satan dokáže napsat knihu, tak se klidně podívejte. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Wojciech Kilar: 1. Vocalise: Theme from the Ninth Gate ,2. Opening Titles ,3. Corso ,4. Bernie Is Dead ,5. Liana ,6. Plane to Spain ,7. The Motorbike ,8. Missing Book/Stalking Corso ,9. Blood on His Face ,10. Chateau Saint Martin ,11. Liana's Death ,12. Boo! / The Chase ,13. Balkan's Death ,14. The Ninth Gate ,15. Corso and the Girl ,16. Vocalise: Theme from the Ninth Gate (Reprise) , ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Horor ani Náhodou..Thrillerem bych to naznačil jen zřídka, ale co to asi tak může být,že by DRAMA! Na filmu se mi líbily Inteligentní Dialogy, které určitě do budoucna Použiji, Johnás zahrál skvěle a kupodivu se mi to celkem Líbilo.. Vidět ho ve filmu, který netočil Burton, se taky vidí jen zřídka.. takže Zajímavá, Rozpačitá Trojka ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje SPOILERY, ničím nepodložený osobní názor a nevážně myšlený výklad, pročež by ho nikdo neměl číst... Jestli špatné hodnocení tohoto filmu o něčem svědčí, tak o tom, jak explicitnost filmů poslední doby okrádá současného diváka o vnímavost. Tam kde bychom u jiného režiséra viděli tmu a detail na hlasitě skřehotajícího havrana, tam u Polanského se za slunečného dne jen kdesi v pozadí ozve havran nesměle. Ale ozve se. Tam kde by jinde byla místnost ozdobená pentagramy, čísly 666 a obrácenými kříži, tam Balkan, ani ne v detailu, bez jakýchkoliv keců, třikrát zmáčkne jedno tlačítko a jen z pozice poznáme, že jde o šestku. Tam, kde by za zjevení se zlověstných znaků a atmosférické hudby za strašlivého trubkobití zřítilo se prastaré lešení, tam spadne za nezájmu orchestru lešení docela obyčejné. Koho nevtahuje atmosféra tak zdařile balancující mezi přirozenem a nadpřirozenem, ten k ní sám dost možná nepokusil se přijít ani o píď. Nevstoupil. Asi by si měl vzpomenout na citát, jenž uvádí jako Satanův největší úspěch, že přesdvědčil lidi o své neexistenci. +++++ A teď ten nevážný výklad: Každý výtisk knihy představuje část návodu, jak vyvolat ďábla. Je to vlastně část moci. Moc se obvykle dělí na zákonodárnou, výkonnou a soudní. Dejte všechny tyto tři moci dohromady a ďábel se opravdu zjeví, v podobě všemocného diktátora. Jeho moc však musí být absolutní, jinak skončí špatně. Hlavně armáda je důležitá, ta ho může ochránit (hrad na posledním dřevorytu symbolizuje armádu i obranu), ale i smést. Silné ****. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Dean Corso, to je meno do hororu! Kniha vyšla aj u nás. Ako inteligentná hra s divákom to nie je zlé, ale vyžaduje si to skutočne nemalú dávku vašej trpezlivosti. K tomu náladu na pochmúrne delikátnu atmosféru a lásku k Deppovi. Lenže cca posledných 20 minút je naozaj mimo misu a ak si divák navyše spomenie na majstrove predchádzajúce snímky á la ROSEMARY MÁ DIEŤATKO, tak je DEVIATA BRÁNA skutočne len ich slabým odvarom. Vlastne sa čudujem, že to na celom svete zarobilo "až" 58 miliónov (pri 38-miliónovom rozpočte). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Rezie Polanski, v hlavni roli Johnny Depp, takze jsem cekal nejakou skutecnou lahudku, Depp nezklamal, ale Polanski bohuzel ano. Film, ktery neprinasi do zanru nic noveho, chvily pusobi jako komedie, chvily jako horor, nejak zvlast napinave to neni, a cele to zachranuje jen par scen a vyborny Depp. Atmosfera taky nijak hutna neni. Porad jsem cekal, na nejakej hustej zaver, protoze mi bylo jasny, ze nakonec dojde na vyvolavani Satana, jenze to vyvolavani pusobilo spis smesne nez nejak hrozive. I kdyz jsem se u filmu nejak zvlast nenudil, na vic nez na 3* to nebude. ()

Související novinky

Johnnyho Božská komedie

Johnnyho Božská komedie

04.12.2008

Johnny Depp už jednou pravost starého rukopisu ověřoval – vzpomínáte na Devátou bránu? Zdá se, že bude opět listovat „v knihááách vázaných v kůži“. A co je v nich „napsáááno“? Danteho Božská komedie.… (více)

Reklama

Reklama