Reklama

Reklama

Pianista

  • Francie Le Pianiste (více)
Trailer 4
Francie / Polsko / Německo / Velká Británie / USA, 2002, 150 min

Režie:

Roman Polański

Předloha:

Władysław Szpilman (kniha)

Scénář:

Ronald Harwood

Kamera:

Paweł Edelman

Hrají:

Adrien Brody, Emilia Fox, Michał Żebrowski, Ed Stoppard, Maureen Lipman, Frank Finlay, Jessica Kate Meyer, Wanja Mues, Richard Ridings, Anthony Milner (více)
(další profese)

Polsko je v srpnu 1939 bez jakéhokoliv varování napadeno německými vojsky. Život mladého, mimořádně talentovaného a úspěšného pianisty židovského původu Wladyslawa Szpilmana se tak změní k nepoznání. Jeho rodina je donucena po obsazení Varšavy Němci postupně přijímat tvrdé a ponižující restrikce zaměřené proti židovské komunitě. Nejprve rozprodávají majetek, který rodina dlouhá léta shromažďovala, včetně pianistova drahocenného klavíru. Pak se musí podřídit ponižujícím pravidlům a nosit pod hrozbou přísného trestu na rukou Davidovu hvězdu. Jsou přestěhováni do uzavřeného areálu obehnaného vysokými zdmi - na místo, které brzy vstoupí do dějin jako Varšavské ghetto, ve kterém živoří půl miliónů Židů. S postupujícím časem začínají transporty do koncentračních táborů, jimž se nevyhne ani Szpilmanova rodina. Wladyslaw se na poslední chvíli zachrání a s pomocí přátel se dostane za zeď, kde až do konce války přežívá v opuštěném bytě. (TV Nova)

(více)

Diskuze

cbprahalocal

cbprahalocal (hodnocení, recenze)

No! Židé už dávno Polsku tůšilí kde skončí v Osvětim továrna smrtí kde chcípnout všecky. 

Roman Polanski asi nechtěl točit film kde se trpí a bolestí smrtí kde židé končí v koncertáční táboře Osvětín -Auschwitz, a koukat jak se konají popravy zastřelení,oběšení,a tak dále ? 

No co jsem posledné podobní film jako schindlerův seznam z nejlepší filmu.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

metal.storm

metal.storm (hodnocení, recenze)

Prvý inteligentný film ktorý nám v škole pustili (a jeho účel nebol zbaviť sa nás) .....

aneethka

aneethka (hodnocení, recenze)

sand jedinej film, u kterýho sem dokoukala závěrečný titulky. řežba, top 10 určitě.

kajicek

kajicek (hodnocení, recenze)

je to úžasný film, srdce mi krvácelo při pohledu na zníčenou varšavu, já osobně polsko miluju a všechno co se ho týká mě zajímá, je to nádherná země a varšava s krakovem hezčí než praha

Sloth26

Sloth26 (hodnocení, recenze)

Tento film mi otevřel oči,o židech za 2.světové války.Viděl jsme hodně dokumentů o 2.světové válce,ale tady je vidět doba než deportovali židy do koncentračních táborů.Až po shlédnutí jsem pochopil,co to bylo za lidi ti nacisti,ale mezi nimi se našla dobrá duše.Upřímně těch hodných němců co byli na verbováni do armády mě je taky hrzně líto,jelikož určitě né všichni němci chtěli válku. Tento film by měl být promítán lidem mladším 20 let,aby věděli,že válka není nic pěknýho,jak na pohled tak na prožití a hlavně to,aby se snažili zachovat mír na té naší velký malý planetě.Je to zbožné přání,ale čím míň lidí bude mít chuť válčit tím líp.

keoni1997

keoni1997 (hodnocení, recenze)

Filmy z období války jsou většinou skvělé, tenhle byl ovšem vynikající. Jak už vynikající výkon Adriena Brodyho, tak i skvělé prostředí, kamera a scénář mě úplně vtáhl do filmu, že jsem celé dvě a půl hodiny civěl s otevřenými ústy a nevnímal okolní svět. Rozhodně film, který si plným právem zaslouží místo v mé top desítce. Opravdu epesní výkon, pane Polanski.

tom9117

tom9117 (hodnocení, recenze)

Ivi06: Jednoznačne sa s tebou zhodujem. Škoda, že takýchto príbehov so silnou myšlienkou sa nakrúca pomerne zriedka. Na tieto udalosti sa NESMIE zabúdať a vďaka filmu si ich vieme aspoň predstaviť.

Ivi06

Ivi06 (hodnocení, recenze)

Opravdu velice silný zážitek- přesně takovéhle snímky mi vhánějí slzy do očí a nutí mě přemýšlet. Měli bychom si opravdu vážit toho v jaké době žijeme. Obdivuji všechny lidi kteří, v téhle hnusné době žili- ať už vydrželi do konce nebo ne. Děsím se dne, kdy už na světě nebude ani jeden pamětník...Díky těmto filmům ale budou žít věčně...

fuci

fuci (hodnocení, recenze)

muj nejoblíběnejší snimek škoda,že reziser Roman Polanský je neustale stíhan!

keoni

keoni (hodnocení, recenze)

opravdu vydařené znázornění jak to tady chodilo v té době, tenhle film mně donutil přemýšlet...

bebe87

bebe87 (hodnocení, recenze)

Vynikající snímek!!Surové, drsné, ale pravdivé. Každá minuta filmu je naplněna hutnou atmosférou, která se stále stupňuje...diváka donutí prožívat s hlavním hrdinou jeho osud. Absolutně strhující je závěr filmu, kdy hlavnímu hrdinovi pomůže Němec a díky jeho pomoci je následně málem zastřelen.Tim zde vyjářena důležitá myšlenka, která dělá film ještě dokonalejším. Tedy to, že svět a dokonce ani válka neni černobílá, a to že i v době největších zvěrstev někteří svoji lidskost neztratili...Bez váhání 5 hvězdiček a kdyby bylo v nabídce 6 , dala bych je. To proto, že je to jeden z mála filmů, který má nějaký smysl a dobrou myšlenku, takových je totiž v dnešní době bezduchých akčních slatanin a katastrofických kýčů jen málo!

Chosé85

Chosé85 (hodnocení, recenze)

Pro mě film, který se v klidu může srovnávat se Schindlerovým seznamem. O to víc se divím, kolik uživatelů tomu dalo pouze 3*.

daEmoNickY

daEmoNickY (hodnocení, recenze)

Mel's jim rict at se na to dou podivat, treba by se jejich koncentrace v parku zmensila.

Scrap

Scrap (hodnocení, recenze)

Zhlédnu tenhle krutě realistický film, plný bezpráví atp. a potom se vydám na procházku se psem. V Parku potkám pár 20 ti letejch kluků, kteří mají kraťasy a na nohou vytetovanou německou orlici s hákovým křížem... Řekněte mi, kam tohleto může dospět ?? Film úžasný, přesně pojednávající o pocitech lidí, kteří si tohle prožili.

Hyena_15

Hyena_15 (hodnocení, recenze)

najlepsi film ktory rozobera tú tému.. a je to natocane vtakomtom forme.. dalsi best off je la vita bella.. zivot je krasny.. ,,, 90 %

SofiaNioba

SofiaNioba (hodnocení, recenze)

Tenhel film se mi vštípil do paměti mnohem silněji než Schindlerův seznam, který je sice po všech stránkách perfektní, ael pořád mám u něj pocit, jako kdyby chtěl naschvál strhnout city diváka. Pianista je nevtíravý a podle knižní předlohy velice dobře přepracovaný.... pro mě 5* a možná ještě víc...

missssacek

missssacek (hodnocení, recenze)

Velmi srdeční záležitost. Tento film opravdu donutí člověka přemýšlet, jaká zvěrstva se tehdy děla a myslím, že nemůže nikoho nechat chladným. Oskary si opravdu zaslouží.

Mfsgh

Mfsgh (hodnocení, recenze)

Najlepsi film.Ak by som mal dat nejakemu filmu 6 hviezdiciek,tak jednoznacne tomuto.

Mata84

Mata84 (hodnocení, recenze)

Pre mňa je najdojímavejšou scénou filmu, keď sa Szpilman, sužovaný hladom snaží otvoriť konzervu s uhorkami a tá sa mu nakoniec vyšmykne a zatúla až k nohám nemeckého dôstojníka. Vtedy som až zmeravela od strachu a očakávania, čo sa ide diať. Brody naozaj vypadal tak, akoby tie uhorky boli jeho jedinou záchranou a na ten jeho zúbožený pohľad a vzhľad v tej scéne asi nikdy nezabudnem. No a vrchol dojatia tej scény je, keď dôstojník odíde akoby ho tam ani nevidel. No povedzte, nie je do dojímavé???

thoosah

thoosah (hodnocení, recenze)

Nejprve jsem byl presvedceny o tom, ze tento film je vynikajici, ale po precteni komentaru se me ocekavani trochu snizilo. Coz bylo spatne! Protoze tento film me dostal jak svym zpracovanim, tak svou atmosferou i realisticnosti. Finalni sceny me absolutne dostaly do kolen (hlavne scena s pianem a SSmanem). Takze jasnych *****. Pianista se mi libil mnohem vice nez Spielbergovo veledilo Schindleruv seznam, ktere se mi taky libilo, ale nezbrnkalo mi tolik na city..

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Především mnohem sugestivnější a osobnější, než Spielbergova epopej, značící osobní zkušenost.

_Josh_

_Josh_ (hodnocení, recenze)

Moc pekny film,ktery si zaslouzi byt v top 150 nej filmu urcite. Slabsi povahy rozplace.

 (hodnocení, recenze)

Je to moc pekny....Asi si nedokazeme predstavit, co ty lidi zazili !!!

patriotka

patriotka (hodnocení, recenze)

Souhlasím s Vámi lidi,není co dodat.Naprosto strhující příběh plný napětí,hrůzy a nebezpečí.Dojemně fascinující drama.

 (hodnocení, recenze)

absolutně za 5 . . napětí . . hrůza z minulosti . . není co řešit.. a Andrey Brody..chlapče klobouk dolu

brubeck

brubeck (hodnocení, recenze)

Velice podařený film, jehož citlivost nejvíce podtrhla utrápená tvářička Adriena Brodyho. Nejhezčí je scéna na konci, jak hraje na piano pro toho němce a svítí mu nos! Opravdu dojemné, nádherné. Ještě by ho mohli na konci zastřelit jeho vlastní lidi. To by bylo opravdu paradoxní. Pan Szpilman však přežil, tak co se dá dělat.

Související novinky

Šéf Benátek vysvětluje kontroverzní přijetí

Šéf Benátek vysvětluje kontroverzní přijetí

27.07.2019

Benátský filmový festival se loni dostal pod palbu kritiků, že neukázal dostatečné množství filmů od ženských režisérek. Ředitel festivalu Alberto Barbera tak loni slíbil, že se v tomhle ohledu hodlá… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Polští orli

Polští orli

11.05.2016

Do sekce Ocenění přibyli Polští orli. Ocenění našich severních sousedů má za sebou teprve krátkou historii. Uděluje se od roku 1999 a momentálně oceňuje filmy a seriály v devatenácti kategoriích.… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama