Bez zlého úmyslu

USA, 1981, 116 min

Sydney Pollack

Dave Grusin

• Houdini

Oscar 3 nominace: Herec HR - Paul Newman, Herečka VR - Melinda Dillon, Scénář. . . . . Zlatý Medvěd - výběr(30.3.2004)

Rozpočet $12miliónovTržby USA $40,716,963Tržby Celosvetovo $-(18.11.2008)

Sydney Pollack je dobrý vypravěč příběhů a Paulovi Newmanovi velmi dobře sedí role Michaela, syna muže spjatého s mafií, kterému jeden novinový článek, napsaný bez zlého úmyslu, velmi zkomplikuje život. Sally Field hraje novinářku, která se zmítá mezi svým citem a smyslem pro pravdu za každou cenu a pomalu a bolestně zjišťuje, že novinářská etika není zrovna jednoduchá věc. Všechny tři nominace na Oscara Paul Newman, Melinda Dillon a scénář) jsou naprosto zasloužené.(29.8.2005)

Pro mě možná nepatrně nudnější počin Sydneyho Pollacka, ovšem Paul Newman vytahuje tento snímek alespoň na ty 3*. Některé scény jsou tu napínavé, ale ztratí se v těch rozvleklých, upovídaných a nudných.(1.10.2011)

Docela zajímavý snímek, kterému ale škodí příliš pomalé tempo a řada nudně natočených scén.(10.10.2005)

Naprosto přesná studie o novinářské etice a odpovědnosti, kterou Paul Newman povyšuje k hranicím dokonalosti.(5.11.2011)

Kombinace Newman - Pollack mě lákala jak hromada dobrýho žvance. Sice jsem se najedl, ale že by mi nějak extra chutnalo? To bohužel ne. Vynikající byly přílohy v podobě Sally Field a Paula Newmana. Hlavní chod mi přišel málo dochucený a studený jak psí čumák. Sidney už mi připravil mnohem chutnější pokrmy.(31.8.2010)

Tento pán režisér robí kvalitnú prácu. Čo film, to zážitok. Romantika, mafia, vyšetrovanie, dráma, novinárčina... z každého kúsok a to v mojich očiach vytvorilo veľmi dobrý mix. Silný film čo sa týka réžie, hereckého stvárnenia (Newman úžasný, vlastne ako zvyčajne) a myšlienky filmu – čo je pravda, čo je lož, aké ťažké je robiť zložité rozhodnutia, akú moc majú médiá... „Dostali ste sa sami.“(6.1.2009)

• danecek24

39. Zlatý Glóbus za rok 1981 - nominace (2) - Nejlepší herečka (drama) - Sally Field, Nejlepší scénář - Kurt Luedtke(25.12.2008)

Ocenění: MFF Berlín - Čestné uznání, Cena čtenářů "Berliner Morgenpost" Kansas City Film Critics Circle Awards - vedlejší herečka (M. Dillon) ...Scénář : Kurt Luedtke. Kamera : Owen Roizman. Hudba : Dave Grusin.(2.6.2011)

Zajímavý příběh, výborní herci, ale žádná dynamika. Navíc to, že se jedná o thriller, drama, krimi, romanci a komedii zároveň, filmu jen ubližuje......a vy se tak trochu ztrácíte......takže slabší 3.(18.8.2010)

Tak tento filmeček mě nevtáhl do děje-on mě přímo vcucl.Paul jim dal na prdel všem a té novinářky mi vůbec není líto,natož toho horlivého komisaře.Patrně jsem měl s obojím neblahou zkušenost.(27.1.2012)

Pěkný film od Pollacka se slušně hrajícími Newmanem a Fieldovou. Problém je, že z tématu muž nespravedlivě zapletený do zločinu všemocnou novinářskou velmocí se dalo podle mě vytěži mnohem více. Tohle balancuje mezi dramatem, thrilerem, romancí a komedií a nic moc se tu vlastně neděje. Ovšem záverečná scéna s Wilfordem Brimleym ve stylu staroanglických detektivek je výborná.(2.3.2009)

Myslím, že je to šlušné dílko, kde hrají Newman a Fieldová jak o život. Když běží závěrečné titulky, napadne vás, bohužel... Co s tím? Dá se společnost nějak změnit? Film na tuto otázku vůbec nedpovídá. "Vy jste pane Gallaghere pěkně mazanej ale já jsem taky vyčůranej" . V tom příběhu si vlastně všichni dělali a to dost svědomitě svoji práci, výsledkem bylo několik tragédií. Rozhodně na náladě to nepřidá.(5.4.2009)

Zdá se mi, že si Pollack vybral tento jednoduchý příběh jako záminku k natočení dalšího skvělého snímku. Ten příběh totiž tvoří jen pozadí jeho režii, atmosféře a opravdovým filmovým momentům.(30.7.2011)

Udivujú ma komentáre, ktoré označujú tento film za nudný, podobne ako označujú za nudné filmy ako Michael Clayton, Pripad Pelikán, Tlmočníčka, atď. Žáner politického thrilleru, ktorého "potvrdzovačmi" boli Pollack alebo Pakula, sú takého filmy: skrátka pomaly odsýpajú. Sťažovať sa na túto ich kvalitu je asi tak absurdné, ako sa sťažovať, že čokoláda je sladká, zmrzlina studená a leto horúce....(22.9.2010)

Absorbčná dráma z pera bývalého reportéra Kurta Luedtkeho s dvoma charizmatickými hereckými výkonmi.(12.9.2011)