Reklama

Reklama

Černé Vánoce

  • USA Black Christmas (více)
Trailer 1

Studentka Reily (Imogen Poots) má po lehce traumatickém zážitku ze střetu s opačným pohlavím pifku na všechny chlapy a její spolubydlící na koleji ji v tom mohutně podporují, protože od čeho jiného jsou kámošky, že? Všechny se těší, jak si užijí vánoční svátky ve vyprázdněném univerzitním kampusu, z něhož většina studentů odjela strávit prodloužené volno s rodinami. I proto, že kvůli nevraživosti vůči opačnému pohlaví začalo být tohle sesterstvo dost nepopulární. Dokonalou idylu plnou sněhu a blikajících světel naruší série znepokojivých textových zpráv, která jim začne chodit na mobily. Následně jedna z nich zmizí a další zavraždí maskovaný útočník. Než si Reily a ostatní dívky uvědomí, že jim všem jde o život, ztratí jakoukoliv naději na únik. Mají jen dvě možnosti – pasivně čekat, než si smrt přijde i pro ně, nebo se postavit na odpor. Klíčová otázka zní, kdo proti nim vlastně stojí, a jestli můžou věřit některému z kluků, kteří jim přišli na pomoc. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (84)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Již podle traileru bylo jasné, že Černé Vánoce nebudou žádným převratným žánrovým snímkem, nicméně jsem tak trochu čekal, že by to mohlo mít nádech Vřískotu nebo Halloweenu. Chyba lávky! Černé Vánoce si hrají skrze mysteriózní linii na něco jiného (možná i lepšího), přičemž tato poněkud přitroublá rovina sráží film do kolen. Herecky mi to přišlo též celkem slabé - místy mi téměř nezáleželo na tom, kdo celé vražedné řádění přežije. Vezmeme-li v potaz (v dnešní době) populární snahu o genderovou korektnost, tak člověka vůbec nepřekvapí, že vznikl podobný hororový film - od režisérky s ústředním ženským obsazením a všudypřítomnou women power. Nicméně mi přišlo, že tvůrci v tomto směru až příliš okatě tlačili na pilu, takže celé poselství začalo být otravné, až přišlo vniveč. Na druhou stranu nechci Černé Vánoce úplně zatracovat, protože obsahují několik slušných scén a lekaček, nicméně jsem byl oproti původnímu očekávání celkem dost zklamán. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tohle říkám o filmu málokdy, protože je to neuctivé a každá snaha a realizace něčeho takového jako je celovečerní film si zaslouží ocenit. Black Christmas je ale opravdu ultimátní scénaristická sračka, která jenom měla dostatek prostředků na to udělat si fajnovou propagaci a následně šupajdit do kin, kam na sebe na Vánoce nalákala stovky teenagerů. Ono to sice má pohledný kabátek v čele s Imogen Poots z vysokoškolského prostředí a plno moderních feministických přesvědčení, ale to neomlouvá nic na tom, že je to předvídatelné jak prase a ve finále zjistíte, že jste už všechno viděli v traileru od A do Z. Tam nebyla snad ani minuta, kdy bych v sobě měla kousek zájmu nebo zvědavosti. Tohle bylo vánoční utrpení. Troufám si říct, že menší sranec byly Černé Vánoce z roku 2006. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nic velkého jsem neočekával, a tak jsem také nic takového nedostal. Vlastně jsem dostal jen mizerný film, který není ani strašidelný, ani tajemný, ani krvavý. Paskvil plný sexismu, rasismu, emancipace, Me Too a klevet o ničem je trapný a k smíchu. Bohužel není humorný, je směšný. Přímo k popukání je scéna, kdy se to děvčata rozhodnou chlapcům natřít! A přitom spojení černé magie se školou předvedla v dokonalém provedení Suspirie a hned dvakrát. Kdyby alespoň došlo na masomlejn, že by si člověk užil, když nic jiného, práci trikových specialistů...leč nic. Atmosféra nula, napětí nikde a o hercích škoda mluvit. Naprostá ztráta času, to už raději Černé Vánoce z roku 1974 nebo třeba Silent Night, Deadly Night (1984). ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Katastrofální podívaná, příběh špatný až to málem zničilo celou atmosféru svátků. Herecky nevím kde na to chodí ale tohle byl bolestivý hnus, hrozný koukat do konce na tyhle výtvory. Zlaté staré černé vánoce, protože tohle je film na spálení. Atmosféra v prdeli, a záběry totálně mimo svět, a konec bojovnice Xeny se rozhodly zničit finále, odpad to olízalo. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Celkom som očakával, že sa to bude niesť v duchu Čiernych Vianoc z roku 1974. Ale mal som tušenie, že to bude celkom niekde inde a tak som sa s pozretím moc neponáhľal. No, ale teraz prišiel ten čas a už aj banujem, že som s tým filmom nečakal ešte dlhšie. Bola to neskutočná nuda, nič sa tu nedialo a aj keď dialo, všetko bolo mimo zaber alebo hlúpo zosnímané. Dialógy trhali uši, zábavne to nebolo, ale veru trápne to bolo skoro stále. Krv tu bola tiež len sporadicky a sceny čo boli v origináli, na to sa tu nehrá. Žiadne tajomno či atmosféra sa tiež nekonala. A ta pointa o čiernej mágii bola husto hlúpa. Ale raz som sa aj tak z chuti zasmial a to pri scéne, keď dievčenské komando vtrhlo do kultu panskej jazdy, to bolo z celej trapošiny to najzábavnejšie, len je otázne, či to režisér myslel vážne alebo sa to malo brat tak ako to cele na konci vystrelilo. Nezáživný kúsok, ktorý už vidieť druhýkrát naozaj nechcem. Slabé 2*. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Film se natáčel na Novém Zélandu. (ČSFD)
  • Film mal mať pôvodne natáčať s ratingom R (mládeží do 16 rokov prístupný len v sprievode rodičov), avšak po negatívnych reakciách skúšobného publika bol film prestrihaný na verziu s ratingom PG-13. (beso74)
  • Meno mačky patriacej dievčatám je Claudette, je to narážka na originál z roku 1974, kde sa v podobnej úlohe objavila mačka menom Claude. (beso74)

Reklama

Reklama