Reklama

Reklama

Jeremiah Johnson

Trailer

Obsahy(1)

Jeremiáše Johnsona civilizace neláká. Zahořklý civilizačními neduhy a válkami se v polovině 19. století rozhodne pro zálesácký život, stane se horalem, vyhledávajícím samotu v nedotčené divočině, jejíž neposkvrněnost nikdy nezpochybňoval. První zima prožitá ve Skalistých horách však Jeremiáše málem sklátí. Vyhladovělý a napůl zmrzlý nachází útočiště u starého prohnaného trapera, který jej učí nejrůznějším způsobům přežití, včetně přímého souboje s grizzlym. Jeremiáš je dobrým žákem, a tak když se opět vydává za svým cílem, lze říci, že z někdejšího zelenáče je ošlehaný muž, kterého drsností může předčit jenom velkolepá a hrůzu nahánějící příroda. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

lamps 

všechny recenze uživatele

Divočina, medvědi, zarostlý Robert Redford pokyvující ze slavného meme, indiáni a skalpy. Jeremiah Johnson není ve finále tak naplněným dobrodružstvím, jak se celou dobu tváří, a většinou nepřekračuje fyzickou náturu klasické 'filmovosti', ale přesto je to moc příjemná a místy neskrývaně oslovující podívaná, která bloudí v dějovém kruhu mnohem rafinovaněji a šikovněji než většina rádoby uměleckých souputníků. A i kdyby film postrádal Pollackův baladický jemnocit, jen charismatický Redford, úžasné přírodní scenérie a dobré vedlejší postavy by ho na svých bedrech také utáhli.. 80% ()

seale 

všechny recenze uživatele

Způsob, jakým hledáš, je způsob, který si vybereš. Den, kdy otálíš, je den, kdy prohraješ. Sluníčko nebo hrom, člověk se bude vždycky divit. Tam, kde fouká spravedlivý vítr. Indián říká, že marně hledáte to, co nemůžete najít. Říká, že najdeš tisíc způsobů, jak si utéct. Indián to nekřičel, řekl to v písni. ()

Reklama

Yardak 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý zálesácký western, který táhne skvělý Robert Redford a krásná americká příroda. Jeden z těch westernů, jenž se zaměřuje na meditativní přístup a především na symbiózu člověka a přírody. Jen velká škoda, že Pollack nezvládl tolik akčnější souboje. Zajímavý netradiční western, jenž není (bohužel) moc známý... Lepší 4 hvězdy. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Filmová opera, ale nikoliv v hanlivém slova smyslu. Zatímco operní tvůrce promlouvá hudbou a zpěvem, Pollack využívá obraz a hudbu. Nezastírá, že ilustruje mytologii, nikoliv skutečnost. Muž přichází z města, opouští zkaženou společnost vyvražďující se nesmyslně mezi sebou, protože před ním stojí příroda (nepatrný člověk proti horským velikánům), kterou muž v čele rodiny miluje a zároveň s ní bojuje na život a na smrt. Nachází pomoc, protože i zde není sám (lovec medvědů) a zaplétá se do složité sítě vztahů, ať už přátelských a milostných (Crazy women, her son, Swan, Del Gue), či nepřátelsky přátelských (jiná indiánská kultura). ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelný traper Jeremiah Johnson a jeho westernový Útěk do divočiny. Příběh ve své podstatě velmi přímočarý a jednoduchý, vynikající však svou až odzbrojující čistotou a podmanivou baladičností. ,,Zálesácký" western, jakož i western vývojově reprezentující bod zlomu uvnitř tohoto subžánru týkající se postupné emancipace obrazu původních indiánských obyvatel, líčených chronologicky zprvu jako barbarští divoši a posléze civilizační reflexí došel obraz původních obyvatel Ameriky proměnou náhledu na lidská práva k posunu v zobrazení indiánů coby obětí evropské civilizace, přičemž film Sydney Pollacka stojí přesně někde uprostřed tohoto zlomu, který se udál někdy na přelomu 60. a 70. let minulého století. Euroatlantická i indiánská civilizace jsou si v tomto filmu rovny. Pollack záměrně minimalizuje verbální složku filmu a spoléhá především na sílu složky vizuální, hlavní roli tak vlastně hraje úchvatná krajina amerických hor. Skvělou práci odvedl samozřejmě také Robert Redford a charisma jeho neoholené tváře. Jeremiah Johnson je jedním z nejlepších a nejpůsobivějších ,,traperských" westernů, co byl kdy natočen... ()

Galerie (38)

Zajímavosti (12)

  • Když se Johnston mstil za smrt svojí ženy, verboval ve skutečnosti i další zálesáky, stejně jako indiány (konkrétně Čikasawy). Nešlo tedy o pouhé individuální akce. (džanik)
  • "Crazy Woman" (Šílená žena), které zabili děti a zajali muže, podle knihy 'Crow Killer' (Zabíječ Vran) skutečně žila ve Wolf Tail Valley (Údolí Vlčího ocasu). (džanik)
  • V Itálii byl film uváděn pod názvem Rudá Vráno, můj skalp nedostaneš. (džanik)

Reklama

Reklama