Reklama

Reklama

Potlačené touhy, vášnivé ženy, parno a pohledný cizinec, který právě přišel do města... to je situace, pro dramatika Tennesseeho Williamse typická. Na městečko Dodson v Mississippi doléhá velká hospodářská krize a pohromu dovršuje příchod odborníka na úspory na železnici Owena Legata (Robert Redford), který může připravit o práci většinu místních obyvatel. Natalie Wood je úchvatná jako Alva Starrová, místní koketa se spoustou velkých plánů, ale bez východiska... dokud se u jejích dveří neobjeví Legate. Jejich milostný poměr rozzuří Alvinu odtažitou, bezcitnou matku (Kate Reid) – a podnítí město k odplatě. Zakázaný majetek, mistrovsky režírovaný Sydneym Pollackem (Takoví jsme byli, Vzpomínky na Afriku, Firma) a adaptovaný Francisem Fordem Coppolou (trilogie Kmotr), jiskří nezkrotnou vášní a žhnoucími emocemi. (Magic Box)

(více)

Recenze (40)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Alva je praštěná, krásná, trochu děvka a snílek. Žije v otřesné prdeli jménem Dodson. Chce pryč. Logické, a odehrávající se dnes a i zítra. No a do toho přijde Owen, který má pěkně hnusnou práci, rozhodování o výpovědích. Na tomto základu Wiliamse vybudoval Pollack vynikající film, romantický, tragický, politický od všeho něco. Dobrá zpráva je, že je to velice krásné dílo. Smrt Alvy tam ani neuvidíte, odvypráví to její sestra na kolejích ve zděděných šatech a se starou panenkou. Doporučuji! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Autora předlohy (Tennessee Williams) byste odhadli, i kdyby nebyl uveden v titulcích – dusný americký jih, pár postav, malý prostor a k nesnesení stupňované sexuální napětí. Takhle alespoň vypadají znamenité první dvě třetiny. Howeova kamera s velkou hloubkou ostrosti a bez vizuálních kudrlinek je maximálně koncentrovaná na postavy. Další vrstvy komplexních charakterů již odhalují samotní herci, typově přesně obsazení a přesvědčivější v drobných gestech než ve velkých výstupech (což pro Woodovou platí obecně). V poslední třetině je model „mnoho kohoutů na jednom kolbišti“ rozbit, aby jej nahradila sladkobolná romance s kupou bezobsažných scén, jež film pouze popostrkují k nevyhnutelnému finále. Z témat rozpracovaných v úvodu je k pointě, navíc málo uspokojivé, doveden jenom Elektřin komplex. Se slabošstvím mužů a legrací ze zazobanců se již více nepracuje. Přesto film dává okusit mimořádnou citlivost vůči na pohled banální vztahové látce, jakou Pollack později vynikne. 70% ()

Reklama

raroh 

všechny recenze uživatele

Značně typický Tennessee Williams, který se sice tváří velmi psychologicky, ale postavy jeho dramat jsou spíše modelové. Pollackova režie poněkud obrousila psychoanalytické ostré hrany (Kazan by byl asi lepší režisér snímku), přidala klasicky filmový pohled a zvýraznila nostalgii a touhu po idyle (což se mi jeví na filmu nejzajímavější - i v postavě Alviny sestry). Sociální kritika zůstává, Tennesseeovo drsné jižanství je pak uhlazováno hudbou, která se sice snaží být autentickou, ale jde spíše o dobové retro (tedy po povrchu jdoucí), a mírně líbeznou kamerou. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Americký EMOCIONALIZMUS. Typicky, klasická melodráma. Ako z filmov Douglasa Sirka, či Franka Borzageho. Extrémne komplikované medziľudské vzťahy. Škrípe to v nich, ako sviňa ! Pod taktovkou Sydneyho Pollacka, ktorý len začínal. 30. ročný Bob Redford, spred 50. rokov. Dnešný Brad Pitt. Nádherná a sexy Natalie Wood. Závidel som mu, že ju má. Závisť je, ale smrteľný HRIECH. Týmto MILENCOM nebolo dopriate byť šťastní. Scenár Francis Coppola. Kamera Wong Howe. Doba. 30. roky, 20. storočia, čo sa značí, ako Veľká hospodárska kríza. Prepúšťanie. Na železniciach, kam prichádza mladý chlapík rozdávať padáky. Nenávidia ho. Zamiluje sa do extra mladej a atraktívnej ženy, po ktorej túžia všetci muži. Môže si medzi nimi vyberať, vyberie si toho, koho poriadne zmlátia, ako žito ! Film je to skôr pre ženy. Nájdu sa v ňom. Pôsobivá atmosféra, bravúrne herecké výkony, aj s Mary Badham. Nevedel som sa vynadívať na tú krásnu bytosť, menom Natalie. Okrem nej, by som povedal, že ďalšia Natália, je Portman, ktorá zdedila, akýsi šarm. Nový Hollywood, na ktorom sa stretli špičkoví ľudia, ktorí rozumejú, čo je film. Som nadšený, ako už dávno, nie. Najmä kvôli božskej Natalie, ktorá ma tak vzrušovala, až to zachádzalo do krajnosti. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Začne-li příběh osudové lásky vyprávět malá, ušmudlaná holčina v odrbaných šatech, jsem na pozoru.. A vyplatilo se, neusnula jsem na vavřínu dvou zamilovaných, i když přiznávám, že Robert Redford a Natalie Woodová tvoří nádherný filmový pár a krásně to mezi nimi jiskří.. Matka, ztělesněná pijavice, v podání Kate Reidové dokonale odporná, tím skládám poklonu jejímu hereckému výkonu.. Nadčasovost tématu mě v závěru doběhla, takže hodnotím do plných.. A vše, co by se dalo či mohlo vytknout, už jsem zapomněla.. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo ve městě Bay St. Louis. (Terva)
  • Film je adaptací stejnojmenné hry, kterou napsal Tennesse Williams roku 1946. (Terva)

Reklama

Reklama