Reklama

Reklama

Tři dny Kondora

  • USA Three Days of the Condor (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V jednom z oddělení CIA, krytém jako historická literární společnost, pracuje mladý literární vědec Joe Turner. Spolu s dalšími pracovníky studují brakovou literaturu, aby odhalili, zda se někde neobjevují náznaky úniku informací ze CIA, současně pro její potřeby hledají nové informace a nápady. Když se Joe jednoho dne vrátí z nedalekého bistra, kde byl pro jídlo, nalezne všechny své spolupracovníky zavražděné. Pod svým krycím jménem Kondor informuje o šokující události centrálu a rychle pochopí, že o život jde i jemu... Napínavý thriller vznikl volně podle knížky Jamese Gradyho Šest dní Kondora (která vyšla i česky). Film vznikl na popud hollywoodské hvězdy Roberta Redforda, představitele hlavní role zaměstnance CIA Joea Turnera, který si za partnerku vybral Faye Dunawayovou pro úlohu fotografky Kathy a režií pověřil svého dlouholetého přítele Sydneyho Pollacka. Snímek patří do série politických filmů, jež vznikaly ve Spojených státech v 70. letech po tom, kdy byla odhalena aféra Watergate (jako známé tituly Pohled společnosti Parallax, Rozhovor, Všichni prezidentovi muži). Dodnes neztratil nic na své působivosti. Za pozornost stojí herecké obsazení vedlejších postav. Vedoucí pracovníky CIA Higginse a Wabashe hrají známá hollywoodská hvězda 50. a 60. let Cliff Robertson a významný divadelník John Houseman. Výraznou figuru profesionálního zabijáka tu vytváří bergmanovský herec Max von Sydow. Ještě upozorněme na výbornou hudbou skladatele Davea Grusina. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (424)

HAL 

všechny recenze uživatele

Na to jak jsou Tři dny kondora slavný film jsem tedy čekal krapet větší drama. Redford je sympaťák, ale tady proplouvá jednoduchým špionážním příběhem trochu příliš hladce, a jeho zajatkyně Faye Dunaway ten stockholmský syndrom maskuje za zamilovanost naivní subinky tak silně, že se z filmu vytratily všechny zajímavé hrany. Zbyde tak jen techno-thriller, ve kterém ta technologie je zábavně analogové retro, a z dramatu se stala oddechová zábava. Akorát fantastická postava Maxe von Sydow film v samotném závěru dokázala pozvednou na vyšší úroveň. 7/10 ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Solidní zápletka s trošku lehkomyslnějším koncem. Redford předvedl kvalitní, poměrně uvěřitelný výkon. Z filmu jsem si odnesl jedno překvapivé "poučení". Pokud chcete sbalit holku, je nejlepší postup následující - přepadněte ji, pokud možno s pistolí, namluvte jí historku o tom, že jste agent, kterému zabili všechny blízké. Odvezte ji k ní domů, tam ji na několik hodin bez jídla pevně svažte. No a další den ráno vám zaručeně, jako Redfordovi, skočí přímo do postele:-) ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Zdaleka mne pozvolna plynoucí thriller s Robertem Redfordem nezaujal tolik, jak jsem od něj očekával. Možná jsem už natolik zhýčkaný moderními krimi filmy, možná jsem byl unavený, nicméně Tři dny Kondora mne dokázaly po větší část stopáže spolehlivě nudit. První půlhodinka svižně utekla, pak ale dojde na střídání akce a špionážních keců a atmosféra jde do kopru. Dokud Redford sprintuje ulicemi New Yorku o život, je to zábava, ale jakmile si najde úkryt a rozjede vlastní hru ala Jason Bourne, sklouzne tento film do průměru. Času u tohoto snímku jsem nelitoval, ale čekal jsem více šťávy a života. Největší plus si snímek Sydneyho Pollacka zaslouží za sympatického Joea Turnera a za napětí při rvačce v bytě, stejně jako za závěrečnou pointu. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi přišel hodně absurdní, taková dokonalost nesourodostí. Těsně před prvním finále jsem byl hlavně díky postavě Faye Dunaway už docela kyselej, no po špičce Maxe von Sydowa jsem skrze hutnou dávku komičnosti začal Pollacka podezřívat z malinkýho lišáctví. Když tomu nasadil korunu druhým finále, po kterým už žádná z postav nevěděla, jak se jmenuje a kolikátýho je, jsem musel sám uznat, že těch 84% je plně oprávněných, i když Redford špióní líp ve Spy Game. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

...za tři hvězdy Pepince. (Ne)rád bych se dotkl Faye Dunaway, ale scény s ní byly jako retardér. A než to pak Robert zase rozjel, už tam byla znova. Ženy to holt mají složitější i ve špionážních filmech. Co se ovšem atmosféry týče, můžou se jít dnešní patlalové moderních napodobenin klouzat ze Stromovky do Blanky. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (33)

  • Faye Dunaway (Kathy Hale) vo svojej biografii "Looking for Gatsby" píše, že predstava únosu Robertom Redfordom (Joe "Condor" Turner) nebola moc desivá. Pri natáčaní tejto scény preto herca nahradil režisér snímky Sydney Pollack, ktorý herečku dokázal poriadne vystrašiť. (Raccoon.city)
  • Film bol natočený na jeseň, no odohrával sa v zime. Na uliciach, kde sa natáčal film, sa museli odstraňovať listy zo stromov, aby sa vytvoril potrebný zimný vzhľad. Robert Redford, zanietený ekológ, na tento proces dohliadal, aby zabezpečil, že nedošlo k poškodeniu života drevín. (Arsenal83)

Související novinky

Redford prchá před LaBeoufem

Redford prchá před LaBeoufem

26.07.2011

Samozřejmě jen na plátně. První dobrá zpráva: Robert Redford se vrací k jednomu ze žánrů, který jej proslavil – když se řekne „polit-thriller“, každý si vybaví legendární Tři dny kondora. Nový film,… (více)

Denzel si hledá bezpečné bydlení

Denzel si hledá bezpečné bydlení

11.07.2010

V akčním thrilleru Safe House studia Universal si totiž zahraje vězně a zároveň korunního svědka, který je pod ochranou CIA. V rámci programu pro ochranu svědků je uklizen někam do Jižní Ameriky.… (více)

Reklama

Reklama