Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Recenze (341)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"Dej pryč ty pazoury, než tě nakopnu, až ti uletěji koule...Bylo to dost razantní?" ptá se Michael Dorsey alias Dorothy Michaelsová při konkurzu na roli ředitelky nemocnice v nekonečném soap opera seriálu, kam doputuje po sérii trapných pokusů ("mami, tati, strýčku Pete, něco se stalo s Piškotem, je asi mrtvý..."), aniž by doufal. Zatím dostával jen štěky nebo reklamy a k tomu je palice tvrdá (" ...měl jsi hrát půl minuty rajče, ale kvůli tobě přetáhli o půl dne frekvenci, protože sis nechtěl sednout"), takže mu nezbývá, než se probíjet životem jako číšník a bydlet s kámošem - autorem divadelních her, které nikdo nechce uvést (".....chtěl bych, aby do divadla přišlo jen pár lidí, kteří se právě schovali před deštěm, pár skutečných lidí, dokud taky nevyschnou"). Jak já ty dva - Hoffmana a Murrayho - miluju, jejich konverzace je rajská hudba pro moje uši. Tootsie je komedie, která dokazuje, jakou úroveň může komedie mít, ovšem když se k žánru přistupuje jako tady. Díky vynikajícímu scénáři se lze pobavit, poučit i dojmout, aniž by jedna postava shazovala druhou. Sydney Pollack odvedl obrovskou práci a rolička, kterou si tu uzmul, je jen malá úlitba bohům za takový výsledek. Jen obrovská škoda toho Oscara pro Hoffmana, to je snad jediná postvada na kráse perfektního filmu, ve kterém kromě těch dvou zazářila nejen Jessica Lange ale také Teri Garr a Charles Durning. Film z mé top5, který bude na každém dalším mediu ten nejopotřebovanější. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 1998, Oscar 1 : Herečka VR - Jessica Lange + 9 nominací: Nejlepší film, Režie, Kamera, Herec HR - Dustin Hoffman, Herečka VR - Teri Garr, Střih, Píseň - "It Might Be You", Zvuk, Scénář ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že Dustina Hoffmana nijak nemusím, ale výjimka potvrzuje pravidlo...jeho výkon je naprosto jedinečný, ti okolo jsou jenom směšné figurky dobré k tomu, aby děj plynul :) Výsledkem je výborná komedie. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Atypická romantická komedie, která sice disponuje spoustou hluchých míst, patosu a zaručené fungujících klišé, ale výkon Dustina Hoffmana ji mění na klasiku žánru. 90% Zajímavé komentáře: kleopatra, Oskar, Shaqualyck ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman tady herecky vysloveně čaruje a věřil jsem mu nejen tu ženskou (proč nebyl v nominaci za nejlepší ženský herecký výkon nechápu), ale tu sociální situaci, která ho k tomu dohanala a na které je postavena pointa celého příběhu. Na rozdíl od kolegů už nejsem až tak nadšen z celého příběhu, myslím si že se dalo z celé té travestovly udělat mnohem víc zábavy něco na způsob scény, kdy se do bytu za Dustinem a Billem dobývá Jessica a pak taky, že by se dlouholetý chlap vyvaroval všech klopýtnutí co způsobuje okmažitě změna na ženu, tomu odmítám uvěřit. Naštěstí film dobře funguje jako celek a nejne hlavní role je skvěle obsazena, Jessica byla vysloveně k sežrání a ani ve společných scénách s Dustinem se neztrácela a Bill je snad nejlepší herec vedlejších rolí všech dob s tím že samozřejmě zvládne i hlavní. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman v převleku za ženskou - to tady ještě nebylo! Ale je to výborná legrace. Hoffman doslova exceluje a hlavně díky němu sklidil film tak velký úspěch. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zaručeně nejlepší převlíkací komedie, která kdy spatřila světlo světa. Dustin Hoffman je úžasný. Ukazuje, že je nejen obrovský sympaťák, ale že v sobě má obrovský kus hereckého génia. Na Tootsie se tak kdykoliv rád v televizi podívám. Tak dobrá tahle komedie je. A to i přesto, že je stará už tolik let. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $21miliónovTržby USA $177,200,000Tržby Celosvetovo $210,100,000║ Dustin Hoffman je fakt klasik, prvá polovica filmu je trošku vlažná, alebo lepšie povedané taká rozbehová ale v druhej to už pekne odsýpa a bohato zabáva. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nemám moc v lásce převlíkací komedie jako je toto a pár dalších. Už je to asi vrozené. I přes mou oblíbenost Dustina Hoffmana nemůžu než 3krát zahvězdičkovat. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonala komedie, fakt bych necekal, ze takhle uz docela starej film bude tak perfektne sviznej a prakticky nepretrzite skvele vtipnej, ale ze spojeni Pollack a Hoffman se dalo cekat neco extra. Pribeh sice nijak neprekvapi a da se odhadnout prakticky od zacatku do konce, ale o to tu nejde, tady jde hlavne o naprosto dokonalyho Hoffmana a jeho problemy coby zenska, ke konci to sice spadne spis do romantiky, ale vetsinu casu to je fakt skvele vtipny. Navic tu jsou ve vedlejsich rolich paradni Murray a Gaynes. Fakt nevim, co bych filmu vytknul. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Když dostal Oscara za režii, pronesl jinak mírný a hodný Sydney Pollack památná slova: "Radši bych se ho vzdal, kdyby mi to vrátilo devět měsíců života, které jsem ztratil natáčením s Dustinem." ;-) Zdá se, že realizace Tootsie nebyla tak příjemná a výživná jako samotný výsledek. Svědčí o tom i fakt, že scénář původního autora Murrayho Shisgala narychlo vylepšoval zkušený Larry Gelbart a když se vyčerpal i on, povolali proslulou "stínovou autorku" Elaine May, která už zachránila řadu nedovařených komedií. Ale porodní bolesti pominuly a zůstal neobyčejně krásný a svěží plod jejich vzájemné nenávisti. Podle mého názoru nejlepší převleková komedie všech dob. 100 % ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jedna ze 140 nejlepších komedií - 140 Greatest Comedy Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Kdo by odolal hereckému koncertu Dustina Hoffmanna v roli Michaela / Dorothy, jeho spolubydlícího Billa Murraye, krásné Jessicy Langeové a kamarádky a smolařky Teri Garrové? Jedna z nejlepších komedií všech dob v bezchybné režii Sydneyho Pollacka! Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=FlXE1Yq0AnQ ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman hraje chlapa co hraje ženu co hraje ředitelku nemocnice. Takže buď je to schizofrenik, nebo výbornej herec. Já se přikláním k tomu, že to je génius, který dokáže bravurně ztvárnit jak charakterní postavu, tak komediální, bez ohledu na pohlaví. Komedie je to však zcela předvídatelná, trochu lepší průměr. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy mne moc nebavilo, když se chlap oholil, nalíčil, nafouknul si hrudník, navlékl si ženské šaty a pisklavým hláskem se začal dožadovat mého smíchu. Jedna je výjimka však existuje a tou je Michael alias Dorothy, kterého však ke změně pohlaví vedla nezaměstnanost a to já plně respektuji. Navíc je to skvělá zábava, Dorothy je neřízená střela a nejeden z jejích nahrávačů na hlášky by si patrně zasloužil svůj vlastní film. Zejména na ten se spolubydlícím Jeffem bych se určitě mrknul. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Vedle Někdo to rád horké jedna z mála skutečně dokonalých (to znamená nejen úžasně legračních ale i lidsky hřejivých) komedií. Dokonalé obsazení, výtečné dialogy, znamenitá režie. Klasika! A dabing je taky nadmíru dobrý! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vtipné a chytré. Natočit film na toto téma, aby nepůsobil trapně a nuceně je vážně umění. A zrovna u Pollacka mě tento námět překvapuje. Každopádně Tootsie je originální a dobře natočená. Bohužel to kvůli onomu námětu v podstatě ani nemůže být maximální zážitek, ale lépe to natočit skutečně nešlo. ()

Reklama

Reklama