Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

castor 

všechny recenze uživatele

Musíme upřímně konstatovat, že přes nesporné kvality má film hned několik vlažných momentů, spoustu hluchých míst i patosu. Na druhou stranu se na necelé dvě hodiny ocitneme mezi dokonalým hereckým obsazením, které z úst za dohledu znamenitého režiséra vypouští uchu lahodící dialogy. Tootsie tak rozhodně není komedií, u které by se divák popadal za břicho nebo se nachytal u zasněného výrazu, svou dobrosrdečností a čistotou však leccos dokáže napravit. Zoufalý newyorský herec mi v reálnějším pojetí nicméně neseděl tak, jako crazy rovina u kolegy Chrise Columbuse, který se svým „tátou v sukni“ moc dobře věděl, kdy sáhnout po sentimentu, jak pracovat s timingem a kdy zase ubrat. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Moje druhá nejoblíbenější ,,role'' Dustina Hoffmana, výkon v této dvojroli je prostě fenomenální... Hned po prvním snímku, který jsem s ním viděl - Malý velký muž. Humor je neuvěřitelně břitký i vtipný zároveň, hlavně v dialogových scénách, možností, jak námět využít, se objevila spousta, a pokaždé dokázaly uhodit hřebík na hlavičku, rozřešení celého případu je tak absurdně geniální, že se budu ke snímku opakovaně vracet a konečná ,,hádka'' o půjčování šatů funguje přesně tak, jako správný závěr má... ()

Reklama

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Jóó, Dustin Hoffman je ve své roli opravdu vynikající. Role mu jde jedna radost a otravné otrapy odráží s noblesou. Jen ten zbytek mi příšel nezajímavý, pomalu se mi zdálo, že vše je postaveno na Tootsie, což mi kazilo dojem. Asi to zní absurdně, ale je to tak. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý film. Tootsie je nejlepší komedie jakou jsem kdy viděl. Tento film a Lepší už to nebude jsou podle mě dva nejlepší filmy svých žánrů. Zatímco Lepší už to nebude je nejlepší dramatická komedie, Tootsie je nejlepší samostatná komedie. Samozřejmě s romantickými efekty:-). Dustin Hoffman jako herec, který hraje ženu. Jeden z nejlepších hereckých výkonů filmové historie:-). Já to říkám pořád, Dustin umí opravdu hrát buď jen blbce nebo velice charakterní postavy. Jessica Lange předvedla jeden z nejlepších ženských vedlejších výkonů historie. Tedy alespoň podle mého názoru. Skvělý scénář. Skvělá kamera a velmi působivá hudba. Výborný střih a velice působivý zvuk. Sydney Pollack byl pan machr. Myslím, že Tootsie a Vzpomínky na Afriku jsou jeho dvě nejlepší díla. Ostatní herci byli též skvělí. Především Bill Murray a Teri Garr. Nejlepší scéna je podle mě jak Michael převlečený za ženu má na scéně políbit doktora a jak Michael přijde za svojí přítelkyní a ona mu řekne, že roli ředitelky, kterou měla hrát ona teď dali nějaké tlusté bábě (Dustin). Výborná byla ovšem i scéna jak Michael mluvil na scéně s paní na lůžku a scénář mu přišel nesmyslný, tak využil vlastních slov. U mě má tento film to nejlepší hodnocení. Skvěle jsem se bavil:-). ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré, ale spíše úsměvné než doopravdy vtipné. Když bych si měl vybrat nejlepší převlekovou komedii, nebude to ani Někdo to rád horké, ani Tootsie, ale Mrs. Doubtfire (vím, že jsem v menšine, ale Táta v sukni mi přišel jednoznačně nejvtipnější a taky se tam více zohledňoval fakt omylu při převlékání). Každopádně Dustin Hoffman jako Dorothy Michales válí a právě o jeho herectví v tomto filmu jde (mimochodem komediální talent mého oblíbence Billa Murraye mi přišel dost nevyužitý). ()

Galerie (60)

Zajímavosti (18)

  • Všechno, co ve filmu řekne Bill Murray, byla improvizace. (viperblade)
  • Scénář snímku byl mnohokrát přepsán, než získal finální podobu. (S.i.d.)
  • Pracovní název filmu je „Would I Lie to You?“, tedy stejný jako divadelní hra, podle níž byl film natočen. (raininface)

Reklama

Reklama