Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Vojvoda Atreides veľmi dobre vie, že vládu nad planétou Arrakis, inak zvanou Duna, nedostane tak ľahko. Barón Harkonnen sa jej bez boja odmieta vzdať. Planéta, ktorá na prvý pohľad neukrýva nič, čo by stálo za boj na život a na smrť. Lenže na piesočnej planéte žijú nebezpečné obrie piesočné červy, vďaka ktorým sa na planéte vyskytuje mystická látka, ktorá umožňuje zájsť na miesta, kde ešte nikto nebol. Je to látka, ktorá pri správnom využití poskytuje neobmedzenú moc. Táto látka je však tým najvzácnejším, čo vesmírna ríša pozná. Vojvodova skupina je v obľúčení Harkonnena, ale Paul Atreides s Jessicou uniknú nebezpečiu a ukryjú sa v púšti. Tu narazia na miestnych obyvateľov, Fremenov, ktorí uveria v dávne proroctvo. Podľa tejto predpovede by mal byť práve Paul Atreides dlho očakávaným spasiteľom... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

No osobne nevim. Zanr sci fi mam rad ale tohle mi prislo neskutecne zdlouhave na to ze se tam vlastne tak moc veci nestalo. V jistych chvilich jsem mel pocit jakoby se sceny porad opakovaly coz neskutecne natahovalo kazdy dil.Uplne spatne to neni ale od sci fi bych ocekaval trosku vetsi dynamicnost. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Prvé, čo som začal pri sledovaní robiť, bolo zrovnávanie s Lynchovou verziou. No možno to nebol dobrý nápad. Aj napriek vyše 15 ročnému rozdielu medzi oboma snímkami, Lynchov film vyhráva na celej čiare, a to nielen po technickej, ale aj umeleckej stránke. A nech sa tu nikto nevyhovára na televízny look. Dalo sa to aj lepšie. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Lynche jsem neviděl a kniha mně nijak moc nenadchla, není příliš úžasná. Ale tohle bylo velmi, velmi dobré. Výborné sci-fi s parádním obsazením, kromě Báry Kodetové, která má jednu z hlavních rolí, mně potěšil i poměrně velký prostor pro Jana Vlasáka (i když jen v prvním díle), pro Mirka Táborského a pro Karla Dobrého. Ze zahraničních hvězd pak jednoznačně vede Ian McNeice. Výprava je občas dost béčková, ale právě to Duně docela sluší. Já jsem za tři díly nenudil skoro vůbec, děj parádně odsýpá, pořád se tam něco děje a navíc je to díl od dílu lepší. A tak to má být. Tahle adaptace je prostě parádní, velice fajn sci-fi minisérie, která je (alespoň podle mého ne tak skromného názoru) mnohem lepší, než nezáživná a průměrná předloha. 85%, k dokonalosti fakt chybí jen málo. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Před časem jsem lamentoval nad tím, jak v dnešní cynické době už se nedělají když ne přímo optimistické, tak alespoň barevné sci-fi z budoucnosti. Zároveň jsem i lamentoval nad tím, že v ČR příliš sci-fi filmy z místní produkce nejedou. Jsem tedy vděčný této Duně, že mě přesvědčila o tom, že obojí stále ještě je možné. Ironicky však právě čeští herci (s výjimkou Karla Dobrého) mě z děje vytrhávali díky svým (mně) známým tvářím. Jednak oni a druhak to byla příšerná verze tzv. "dawson castingu" v podobě Paula jakožto teenagera. Casting byl jinak zmáknutý dobře. Jestli si ale něco zaslouží zmínku, pak to určitě jsou osoby zodpovědné za světla. A za kostýmy. Chvílemi jsem totiž měl dojem, že sleduji filmovou adaptaci některého z Final Fantasy (zejména na mysli vyvstane např. Edea z Final Fantasy 8). Dějově je to ovšem horší než Final Fantasy, klasická hero's journey s, pro mě jako nečtenáře předlohy, dost absurdním držením moci v jedné rodině (i rod Skywalkerů by místy mohli závidět). Díky bohu za volbu roztáhnutí do formy minisérie, čímž byl získán prostor i na spoustu dalších, zajímavějších věcí. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Velice solidní televizní produkt. Srovnání s Lynchovou Dunou se prostě nedá vyhnout... Nicméně obě Duny jsou jiné. K mému překvapení se ve všech třech dílech objevilo několik pozoruhodných okamžiků - vynikající baronův ocelový vějíř, loutky Forman brothers a hlavně poměrně slušnén herecké výkony - stabilně vedle Williama Hurta se mi líbila Saskia Reeves a Ian McNeice. Myslim, že docela slušné... No... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Falešné koření ve scéně, kdy se znovu střetnou Paul a Gurney (P. H. Moriarty), bylo ve skutečnosti oregano. (Radiq)
  • Minisérie se natáčela v Itálii a v České republice - přesněji v Praze, díky tomu si v ní zahrálo mnoho českých herců. (Yardak)
  • Efektu modrých očí Fremenů bylo dosaženo pomocí speciálních ultrafialových kontaktních čoček a kamerami s UV-filtrem. (Radiq)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama