Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Vojvoda Atreides veľmi dobre vie, že vládu nad planétou Arrakis, inak zvanou Duna, nedostane tak ľahko. Barón Harkonnen sa jej bez boja odmieta vzdať. Planéta, ktorá na prvý pohľad neukrýva nič, čo by stálo za boj na život a na smrť. Lenže na piesočnej planéte žijú nebezpečné obrie piesočné červy, vďaka ktorým sa na planéte vyskytuje mystická látka, ktorá umožňuje zájsť na miesta, kde ešte nikto nebol. Je to látka, ktorá pri správnom využití poskytuje neobmedzenú moc. Táto látka je však tým najvzácnejším, čo vesmírna ríša pozná. Vojvodova skupina je v obľúčení Harkonnena, ale Paul Atreides s Jessicou uniknú nebezpečiu a ukryjú sa v púšti. Tu narazia na miestnych obyvateľov, Fremenov, ktorí uveria v dávne proroctvo. Podľa tejto predpovede by mal byť práve Paul Atreides dlho očakávaným spasiteľom... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (113)

Lima 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavé, místama nudné, místama trikově zcela nezvládnuté, ale víte, v tomhle případě mi to vůbec nevadí. Vzhledem k faktu, že celý film vznikal na Barrandově a že všechny scény z pouště vznikaly v jedné místnosti, mé ta triková nedokonalost svůj půvab. Často vidíte, jak herci předstírají chůzi po poušti a bezprostředně za nimi vidíte pověšené plátno s namalovanými dunami atd. Takových momentů je tam spousta a už jenom vychytávat tyhle nedokonalosti je velmi zábavné. Navzdory tomu jsem byl vtažen do příběhu, protože Duna sama o sobě je parádní román a tahle verze se jí dost věrně drží. Herecky to bylo často dost toporné, ale potěší hojná účast našich herců, z nichž Karel Dobrý má nečekaně velký prostor. Párádní jsou ovšem kostýmy pana Pištěka, což se ovšem dalo čekat. Ale jak už jsem řekl, nejzábavnější na celém filmu jsou ty roztomile nedokonalé triky z dílny našich trikových specialistů.___ PS: Po diváckém repete po dlouhých letech a přečtení knihy musím jenom konstatovat, že asi takhle nějak - pietně k předloze - měla vypadat Lynchova verze. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Televizní zpracování lepší filmového. Ti kdo viděli Lynchovu verzi, budou jistě zaskočeni barevností celé výpravy, o Pištěkových kreacích ani nemluvě. Ale toto rozčarování během chvilky pomine a budete se v této Duně cítit mnohem víc jako doma. Je jen škoda místy skutečně slabých triků, protože jsou jedinou vadou na kráse jinak skvělého díla. Účast českých herců je milá (Chani je skvělá a Liet...no, řekněme velmi dobře zapamatovatelný:)), ale v paměti vám stejně asi nejvíce utkví Leto Atreides Williama Hurta a Lady Jessica Saskie Reevesové. Hudba Graema Revella je tím hlavním co odlišuje Dunu od Dětí Duny. Je v ní cosi jako skrytá hrozba, jako spiknutí, kolem kterých se točí celá Herbertova sága. Na Dunu se kdykoliv rád podívám znovu, i když je to hodně osekaná verze toho, co se tak skvěle četlo. 80% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

I přes občasná nudná místa je to jeden z nejpovedenějších (spíše nejpovedenější) zfilmování Herbertovi Duny. Počítačové efekty jsou těsně pod hranicí skutečného filmu co chodí do kin a né na úrovni televizních příběhů. Výborné obsazení v čele s W. Hurtem. Poznatelní čeští komparzisté v menších i větších rolích (Barbora Kodetová). Celkově velmi zajímavý snímek z produkce Tv.... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Asi jedinej "film" o Dune, kterej sem skouk komplet celej. Sice nevim, jak moc pribeh odpovida predloze, ale prisel mi docela solidni. Akorat je tu dost malo akce a strasne moc rozhovoru. Ale musim pochvalit, ze jsem se za tech 270 minut nudil jen vyjimecne, moc hluchejch mist tu neni. Co se tyka triku, tak krome tlamy cerva, ktera je udelana slusne, je to naprosto katastrofa, to jsou proste priserny triky. Hudby bu tu mohlo bejt vic. Co se tyce hercu, tak prevazne hrajou prumerne, takze nic, co by rusilo, akorat obcas se ukaze nakej ceskej herec, jako Taborsky nebo Kriz a jsou tam jako pest na oko. A mozna by to chtelo lepsi zaver, tohle mi prislo takovy nijak zvlast ukonceny. Ale jinak musim rict, ze se jedna o kvalitni zpracovani Duny, ktery bych cely asi znovu nekoukal, ale na to jedno podivani je to slusna zabava. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Delší stopáž znamená větší možnost věrnosti originálu, což samozřejmě potěší. Potěší i William Hurt, jehož Leto je skutečně tím sympatickým vládcem z knihy, náležitě odporní představitelé Harkonnenů i ansámbl z českých luhů a hájů, z nichž bych vyzvedla především Miroslava Táborského. Barbara Kodetová se na roli drsné fremenky rozhodně hodí lépe než okouzlující, ale křehká Sean Youngová z původní verze a Giannini podává svého Shaddama s náležitou arogantní slizkostí. Píseční červi postrádají sice majestátnost, zato ale působí opravdu nebezpečně. To všechno jsou dobré zprávy. K těm špatným patří, že u snímku by člověk vzhledem k době vzniku čekal přece jen slušnější technické zázemí, český kompars je sice fajn v případě imperátorských poddaných a vojáků, ale u fremenů, takto vysušených a tvrdých pouštních bojovníků, působí ta buclatá česká dítka přece jen trochu divně, a hlavně velmi podivné pojetí postavy princezny Irulán. V knize se s ní nesetkáme až do samotného konce, zde ale zřejmě tvůrci chytli "Arwenin syndrom" a mocí mermo prali do děje postavu, která sice má hrát podstatnější roli v budoucí sérii, ale sem naprosto nepatří. Tam, kde Arwen čekalo sloučení s Glorfindelem, je Irulán smíchána dohromady s postavou Margot Fenrigové a stejně jako u Arwen je tady zaděláno na logický lapsus, protože Margot a Irulán jsou zcela odlišné a není možné díky tomu vytvořit mezi Paulem a Irulán vztah, který zcela odporuje tomu, jaký spolu mají mít v budoucnu. A co je nejdůležitější - Lynchově verzi se dá sice vytknout leccos, ale mysteriózní atmosféru jí nikdo upřít nemůže. Seriálové Duně bohužel ano. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

No jako patriot musím apelovat na zařazení ČR mezi produkční země, zvláště když prakticky celý film vznikl u nás. Jinak co se týče filmu samotného, je znát, že je dělán s láskou a úctou k předloze (na rozdíl od Lynche). Rozhodně na TV poměry slušné dílo, i když Pištěkova výprava mi moc nesedla. Pokračování se mi ovšem zamlouvá mnohem víc. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Pro mne, jakožto fanouška předlohy, je tahle seriálová záležitost skvělá, mnohem lepší, nežli Lynchova verze. Ani nemám, co bych vytkl, protože od hereckého ansámblu přes na tv minisérii úctyhodné triky (obzvlášť když mluvíme o namalované poušti na pozadí, hehe) až po ztvárnění jízdy na Tvůrcích (vážně jsem nevěřil, že to jde natočit tak, aby to působilo důstojně). Navíc jakmile se rozezní pokřik ve jménu Muad´Dibově, jsem kompletně ztracenej a nadšením třepu ploutvema jako pod vlivem elektrockého šoku. Tohle si bere od díla Franka Herbarta to nejlepší a přetavuje to mezi vynikající scifi seriál, navíc okořeněný Českou příchutí. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Nemyslel bych že to někdy napíšu, ale líbila se mi o poznání víc Lynchova verze Duny. Byla mnohem dramatičtější, stylovější a povedenější než tahle televizní minisérie. Duna z roku 2000 je strašne ukecaná a příliš si hraje na ntelektuálskouzáležitost. V podstatě celý prostřední díl není o ničem. Jen se člověk hodinu a půl nudí u významných pohledů a velkolepých proslovů. A to že je tahle Duna podrobnější a víc se drži předlohy neberu. Je rozdíl mezi knihou a filmema některé věci by se zfilmovat neměli. Tím myslím sálodlouhé mluvící pasáže a hrozné natahováí vedlejších dějových linií. Nepříliš dobře se ukázali taky téměř všichni herci, včetně nevýrazného představitele Paula Altreida. Jediný kdo stál trochu za pozornost byla bára Kodetová. A čeští komparsisti? Ty jsem poznal na prvý pohled - prkennost, nezájem o roly, odfláknutí - hlavně že bude nějaký žvanec zadarmo a peníze. Jediné co mě zaujalo byla vizualní stránka filmu. Tady si myslím že čeští trikový a kostymerní experti udělali za málo peněz oravdu hodně muziky. I ta digitalní krajina měla něco do sebe. Do celkového pojetí snímku zapadala mnohem víc než kdyby se to celé točilo ve skutečných reáliích. Aspon to bylo takové snové a mimozemské. Ikdyž možná nechtěně. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Velmi přesné zpracování knihy, které v rámci video produkce vůbec neurazí a řada českých tváři člověka dokonce příjemně překvapí. Co ovšem naprosto absentuje je atmosféra, je to toliko jen sterilní převyprávění s průměrným formálním zpracováním - taková ta klasická televizní velkoprodukce. Člověk si tohle třídílné zpracování může pustit bez znalosti knižní předlohy a pochopí , narozdíl od podivného lynchovského zpracování z roku 1984 (ale já jsem mu přesto věrná ... ). ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Perfektní televizní minisérie, která je velice věrná knižní předloze (oproti verzi od Davida Lynche). Sci-fi série má sice slabší vizuální efekty, ale naopak překvapí v architektonickém zpracování a v kostýmech dle Theodora Pištěka. Výběr herců je též na dobré úrovni. Poněvadž se snímek natáčel v Praze, tak několik českých herců dokonce dostalo větší prostor, což je takový milý bonus na závěr. Slabších 5 hvězd. Kniha je fenomenální, také doporučuji! ()

902 10 

všechny recenze uživatele

nasi uzasni trikovi specialiste, experti z barandova majici nad vchodem vedle napisu "dej buh stesti" trosicku sebevedomy (nabubrely, az arogantni, no fuj!) napis "zlate ceske rucicky" dokonale zkurvili dalsi pokus o prevedeni duny na televizni skelno. po genialni verzi davida lynche, na jejiz directors cut cekam jak na santu, prichazi dokonale sterilni, amaterska a nudna verze. prvni vec, ktera vas vyvede z poklidneho rozjimani je jakysi postarsi manik s notne proridlou kstici a strnistem v roli 15leteho paula atreidese, o kterem hned na 2. strance knihy prohlasili, ze vypada mladsi nez kolik mu je ve skutecnosti...kyle maclachlan je holt jen jeden. pote nasleduji zabery z asi 10 let stare videohry, odehravajici se na pousti, coz ale neni originalni intermezzo z westwoodovske duny 2, ale prace nasich hlinikovych zahnivajicich paratu. no nic. a nema to cenu dal rozpitvavat, je to proste nuda, nema to zadnou atmosferu, ktera se treba u lynchovy verze dala vylozene krajet a nezachrani to ani hojna ucast ceskych hercu, kodetovou vyhrabali buhvikde, ale treba internacional karel dobry odvadi tradicne kvalitni praci. aby bylo jasno, *** davam jen za to, ze to je duna. vy, kteri tento fenomen neznate, od tohoto paskvilu dejte radsi ruce pryc. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Mám hodně rád Lynchovu starší verzi, takže pro mě bylo potěšením vidět variaci na ní. Není myslím o mnoho horší, i když se nejspíš Lynchovou verzí v mnohém inspirovala. Nebudu srovnávat s knižní předlohou, která mě nikdy nebavila (málo hard sci-fi, příliš románových šablon a keců). Nebudu ani srovnávat s Lynchem, protože ten je svéráz a unikát. Nebudu se posmívat jistě úsměvným trikům, protože se mi líbily mnohem víc, než moderní CGI a taky proto, že jejich úsměvnost považuju za záměr. Nebudu se znechuceně ošklíbat nad romantizováním a idealizováním pouštní arabské civilizace (okaté paralely jsou snad zřejmé), protože v době psaní knih zkrátka připadal primitivní islám/islámský svět mnohým západním lidem děsně sexy. A naopak oceňuju, že z mého pohledu tahle béčková televizní minisérie hravě strčí do kapsy jakýkoliv díl velkofilmových infantilních Star Wars a že mě vcelku uspokojila i česká herecká účast, které vévodili doktor Dobrý s konkubínou Kodetovou. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Knihu som nikdy nečítal, takže neviem do akej miery je jej toto spracovanie verné, ale mňa baví najviac. Oproti obidvom filmovým verziám tu od prvej sekundy naplno fungujú všetky postavy. Rozhodne to nie sú také chladne pojaté figúrky na zložitej šachovnici. Všetky tie politické pikle v pozadí sú tiež kvalitne prepracované, dobre gradujú a nakoniec všetko do seba perfektne zapadne. Celému seriálu dominuje ústredné duo matky a syna, ktorí zo začiatku z núdze využívajú Fremenské legendy o vyvolenom, ale postupne sa tými legendami stávajú. No a ten Džihádistický motív kladných postáv je pekne kontroverzný a zábavný zároveň. Na druhej Harkonenovci sú dokonale slizkí a medzi Fremenmi poteší kopa českých hercov. Čo sa týka kulís, tak s nimi som tiež spokojný. Podľa mňa tu sú lepšie znázornený bežní obyvatelia Arrakisu ako v novej filmovej verzii, kde všetky tie veľkolepé kulisy pôsobili ľudoprázdne. Poteší aj R-kový rating, takže akcia je krvavá a a pekné ženy sa tu neraz obnažia. Mínusom je len triková stránka nad ktorou je dnes už potrebné do veľkej miery privrieť oči. Mne zásadne nevadí, ale keby do toho niekto vrazil prachy a znova to poriadne prerenderoval, tak by to bolo super. A možno by mohli rovno natočiť z prostredia Duny veľkolepý seriál. Námetov je tam dosť. Celkovo je to ale skvelá miniséria, ktorá po dejovej stránke strčí do vrecka všetky tie drahé ale mizerne napísane súčasné sci-fi seriály. Z CZ dabingov mi pripadá najlepší VHS dabing. 7/10. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

K mému překvapení více fantasy než sci-fi. Ačkoli jsem slavnou předlohu doposud nečetl, svět Duny mě vždycky z doslechu zajímal, Televizní minisérie, navíc točena v barrandovských studiích určitě zaujme. Minimálně svou barevností a opulentními kostýmy, které mě však naopak spíše vadily a první díl odehrávající se převážně v paláci mě díky tomu moc nebavil. V druhé části jsme se podívali do zajímavějších lokací a trochu se to i rozjelo. Triková nedokonalost je v tomto případě paradoxně dost zábavná a nemůžu říct, že by to vypadalo špatně. K těm teatrálním hereckým výstupům to vcelku i sedělo, byť těch pár předpotopních CGI sekvencí renderovaných v nízkém rozlišení si tvůrci mohli buďto odpustit a nebo je prezentovat trochu jinak. Dějově to též kdovíjak neupoutá a pochybuju, že je takhle suchá i předloha. Nedívalo se na to špatně, nenudilo to, ale něco tomu chybělo. Slabší 3*. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Velice solidní televizní produkt. Srovnání s Lynchovou Dunou se prostě nedá vyhnout... Nicméně obě Duny jsou jiné. K mému překvapení se ve všech třech dílech objevilo několik pozoruhodných okamžiků - vynikající baronův ocelový vějíř, loutky Forman brothers a hlavně poměrně slušnén herecké výkony - stabilně vedle Williama Hurta se mi líbila Saskia Reeves a Ian McNeice. Myslim, že docela slušné... No... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Prvé, čo som začal pri sledovaní robiť, bolo zrovnávanie s Lynchovou verziou. No možno to nebol dobrý nápad. Aj napriek vyše 15 ročnému rozdielu medzi oboma snímkami, Lynchov film vyhráva na celej čiare, a to nielen po technickej, ale aj umeleckej stránke. A nech sa tu nikto nevyhovára na televízny look. Dalo sa to aj lepšie. ()

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama