Reklama

Reklama

Klaun Ferdinand a raketa

  • angličtina Clown Ferdinand and the Rocket (neoficiální název) (více)

Obsahy(1)

Klaun Ferdinand patřil v 60. letech k oblíbeným televizním postavičkám, takže není divu, že se dočkal i samostatného celovečerního filmu, byť dneska už hodně naivního. Hrdina a jeho tři dětští kamarádi se vydávají na výlet do vesmíru, kde zažijí mnohá dobrodružství, kde nechybí ani inteligentní robot a mluvící papoušek. Aby se ušetřili finanční prostředky, natáčelo se v dekoracích ve kterých vznikl film "Ikarie XB 1". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Byl tam klaun, byla tam raketa... a to bylo asi tak všechno. Vážně by mě zajímalo, co na to děti po 40ti letech od vzniku. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Trošku na úrovni Telletubies, aneb, když je to pro malý děti, může to být přece sebeblbější. Od odpadu to dělí snad jen hezká snaha a technická stránka. Samotná postava klauna Ferdinanda mě ale od té jedné hvězdičky odrazovala vytrvale. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film je nutno nahlížet optikou šedesátých let a to ještě jejich začátku před přistáním Apolla 11 na Měsíci. Tehdejší komunistický divák znal raketu buď tu imperialistitckou plutoniovou co vše krásné socialistické zahubí, nebo rakety ruské do vesmíru létající a pak také ty ze všech těch možných sci-fi knih např. pana Trosky. Vždyť vesmír tehdy byl už na dosah ruky ! Je mi celkem jedno zda tvůrci použili raketu z Ikárie. Neberu to jako kalkul. Tohle byl film pro děti a tak proč by se šašek s dětmi a maringotkou nemohl dostat do rakety a do vesmíru? Já jsem oceňoval to celkem velké množství triků dle mého na svoji velmi dobrých ať už to byla samojezdící aerovka či stav bez tíže, vznášející se klec s papouškem atd... A retro vzpomínky umocňovala i hezká hudba hraná nějakým tím string orchestrem, jak bylo v té době zvykem. Za mně osobně je to pěkné 3 rozkvetlé slunečnice. * * * ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na tehdejší dobu a pro děti asi vysoký technický nadprůměr. Klaun Ferdinand mi i jako dítěti přišel trošičku nablblý, ale u tohoto filmu jde o to objevování funkcí rakety - např. replikátoru, ale ten nedostal až tolik prostoru. Jenže chvíle, kdy klaun dělá lívance a zapomene na ně, kdy otvírákem na konzervy otevírá dveře, ty jsou trošičku trapné a bez nápadu. Ani ten robot nedostal větší využití. I dnešní děti film tak z půlky zaujme, ale jak řekl náš pětiletý syn, robot je zábavnější než klaun. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Myslím, že většině klauniád škodí to, že nejsou hravé a že se spoléhají na současně jímavý i směšný účinek klaunových pohrom. Ferdinand se tomu naneštěstí příliš nevymyká a tíži série skličujících událostí „veselého výletu“ ještě násobí dosti nešťastně otextované písničky. Snad kdyby byl film „němý“ a odvážněji, iracionálně, sestříhaný, mohlo vzniknout opravdu nadčasové surrealistické dílko, které by našlo nadšené velké i malé diváky i dnes. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky za dva úsměvy, které u mě klaun vyvolal. Vím, nejsem dítě, ani jsem nežil v 60. letech...ale toto byla pro mě veliká nuda. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Abnormálně debilní klaun Ferdinand žije v karavanu kdesi (skoro) pod mostem, má zastaralé autíčko a zpívajícího a trochu přidrzlého Robertka (to je papoušek). Má mít vystoupení, ale protože nad městem jménem Město (haha) neustále létá raketa, jsou všichni občané... asi schovaní nebo co. Pak Ferdinand objeví holčičku v telefonní budce, vezme jí do prázdného divadla, kde na pódiu asi 10 úmorných minut dělá chujoviny a pak se mu tam zjeví další dvě děcka. Pak vjedou do rakety, která je unese, pak klaun s dětmi zmateně pobíhá po raketě, tam najdou výrobnu hraček a nějaký debilní stroj, co po všech střílí (asi) šlehačku nebo nějakou pěnu, pak hledají Robertka, když ho najdou, dělají lívance, pak se tam objeví robot, který je taky nablblý a chce všechny odvézt na Slunce, než mu děti a klaun konečně vysvětlí, co je domů a pak asi doletí na Zem všichni v pořádku a na zemi je strašný bordel z deštníků a hraček, co tam ta děcka vyrobila. Toť děj tohohle skvostu. Ale už nebudu tak ironický. V roce 1962 to asi mohlo fungovat, pokud se klaun Ferdinand skutečně těšil oblibě, humorem to vlastně staví na starých groteskách, ale v dnešní době v takové podobě... fakt nevím. Kdyby tam nebyl klaun, ze kterých v dnešní době mají lidi absurdní fobie, tak by to asi i dnes uspělo, protože ve světě, kde jsou celosvětově milovaní Mimoni, jejichž humor je založený na tom, že zařvou nějaký nesmysl nebo Banana!, upadnou a jak děcka, tak retardovaní lidé ostatních věků z toho chytají záchvat smíchu, bych se tomu ani nedivil. Ale i já se občas pousmál, nebudu kecat - místy to bylo tak neskutečně trapné, že mi to připomnělo např. Robot-Monster. Jak ale takový film v roce 2020 objektivně hodnotit? Já nevím, pocitově jsem to měl tak na 2*. Btw, ti, co viděli Ikarii XB1, ať na to radši nekoukají. Nebo max. do půlky, jinak vás čeká těžký šok. 2* ()

sator 

všechny recenze uživatele

K drahým interiérrům z filmu Ikarie narychlo napsaný scénář... Hm Všechny filmy s Klaunem Ferdinandem. Šest estrád s Klaunem Ferdinandem (5dílný televizní seriál Československé televize ČST , 1956) . Klaun Ferdinand v Zauberlandu, NDR, 1957). Klaun Ferdinand prochází městem ( DFF , DDR / ČST, ČSSR, 1959). Klaun Ferdinand jde do německého televizního vysílání (DFF / ČST, 1960) . Klaun Ferdinand peče dort (DFF, 1959). Klaun Ferdinand vypluje na moře (DFF / ČST, 1959). Klaun Ferdinand uklízí (DFF, 1959). Klaun Ferdinand chce spát (DFF, 1963). Klaun Ferdinand a chemie (DFF, 1963). Klaun Ferdinand a raketa. Klaun Ferdinand a kufr (DFF, 1963). Zázračné dobrodružství klauna Ferdinanda (NDR, 1964) - kompilace filmu Klaun Ferdinand a kufr , klaun Ferdinand a chemie a klaun Ferdinand jde do vysílání německé televize pro kina NDR. Zmizelý drak (NDR / ČSSR, 1964) - kompilační film Klauna Ferdinanda prochází městem a s klaunem Ferdinandem u moře Klaun Ferdinand a špinavá princezna Fink (DFF, 1967).  Santa Claus se jmenuje Willi ( DEFA , NDR, 1969). Klaun Ferdinand  (13dílný pantomimický televizní seriál ve východoněmecké televizi. Ferdinand a hotel (ESD 25. prosince 1973)  Ferdinand and the Castle Ghost (ESD 27. prosince 1973). Ferdinand a fotbal (ESD 28. prosince 1973).  Ferdinand a divoká zvířata (ESD 1. ledna 1974). Ferdinand a kolo (ESD 6. ledna 1974).  Ferdinand a vlak duchů (ESD 13. ledna 1974). Ferdinand a radosti zimy (ESD 20. ledna 1974).  Ferdinand a poštovní schránka (ESD 21. prosince 1974). Ferdinand a prázdniny (ESD 28. prosince 1974). Ferdinand a Indiáni (ESD 30. prosince 1974). Ferdinand a sportovní hřiště (ESD 2. ledna 1975). Ferdinand a víkend (ESD 3. ledna 1975).  Ferdinand a škola (ESD 4. ledna 1975).  Klaun Ferdinand - co teď? (NDR , 1978). Klaun Ferdinand zachraňuje slunce (TV NDR, 1979). Klaun Ferdinand se stane otcem (TV NDR, 1980). Klaun Ferdinand hledá duhu (TV NDR, 1981). Ferdinand v Říši tónů (TV NDR, 1983). ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jako malý kluk jsem klauna Ferdinanda - Jiřího Vršťalu - měl moc rád.. Ale zdá se mi, že s filmem to poněkud přehnal. Počátkem 60. let díky sovětským úspěchům v dobývání kosmu všude panoval o kosmonautiku velký zájem, což se promítlo i ve sci-fi filmech. Autoři si ovšem neuměli řadu věcí představit. Třebaže je tohle pohádka, přece jen to v logice leckde vázne. Film je založen na klaunských gazích s minimem mluvené řeči, vlastně je to z velké části pantomima. Výlet do vesmíru byl udělán hodně naivně, vtipné bylo snad navedení navigace robota na Slunce.Film nepostrádal výchovně-vzdělávací cíl - seznámil nás se zákulisím divadla... ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Byl tam nějakej zhulenej klaun, veterán jezdící bez řidiče a něco, co vypadalo jako raketa. Na tehdejší domu to asi stačilo, když se všude píše, jak Klaun Ferdinand byl extra třída. Dnes téměř 60 let po natáčení je to totální bizarní propadák. A to nejen příběhově, ale po všech stránkách - strašně dětinský scénář, příšerně pusté exteriéry u opuštěného osamoceného činžáku a kolejí, šílená hudba atd. [127. hodnocení, 12. komentář, 52%] ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Vesmírná propaganda pro děti, podepsán produkční Wolf. Vlk v rouše beránčím opět cílí na malého diváka. „Neznámé těleso blížící se z vesmíru k zemi.“ „Neznámá raketa s neznámými úmysly.“ (???) 39:34 „To není balónek. To je Země.“ – nějaká levitující koule. Veselá slovní hříčka: „To je ze mě.“ „Já vím, to je z tebe.“  40:02 – levitující ze mě koule zblízka. „To se divim.“, diví tomu se klaun – přiznaná pravda. 45:28 – all seeing eye. „Ze země na Měsíc je 384 000 kilometrů.“ Řekli vědci, takže to musí být pravda. Důkazy pro toto tvrzení: NULA. „Ty si Gagarin!“ – bráno jako nadávka, takže OK. 1:08:13 – hodně nepovedená levitující ze mě koule. ()

Charmed 

všechny recenze uživatele

Tento film splňuje pouze ten účel, ke kterému byl předurčen a to, využít ještě jednou dekorece pro Ikarii XB 1. Jinak je postavený na tradičním umění klaunů jako je zakoktávání, roztržitost a opakující se gagy či vtipy, které ničím nepřekvapí. Překvapující je akorát moudrost a uvědomělost dětí socialismu, kteří vědí kolik kilometrů je vzdálen Měsíc od Země a jiné zajímavosti. ()

Azurka 

všechny recenze uživatele

Moje dítě se na tento, ač černobílý snímek, k mému překvapení dívalo s velkým zaujetím, klaun i robot měli velký úspěch. ()

kelley 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení je samozřejmě subjektivní (a které není ?). Pohádka - a s opravdovou raketou ! A s opravdovým robotem ! To jsem jako technicky založené dítě doslova žral. A je to natáčeno v centru Brna právě v době, kdy sem se tu narodil... Pro mě kultovní film. ()

Reklama

Reklama