Reklama

Reklama

Klaun Ferdinand a raketa

  • angličtina Clown Ferdinand and the Rocket (neoficiální název) (více)

Obsahy(1)

Klaun Ferdinand patřil v 60. letech k oblíbeným televizním postavičkám, takže není divu, že se dočkal i samostatného celovečerního filmu, byť dneska už hodně naivního. Hrdina a jeho tři dětští kamarádi se vydávají na výlet do vesmíru, kde zažijí mnohá dobrodružství, kde nechybí ani inteligentní robot a mluvící papoušek. Aby se ušetřili finanční prostředky, natáčelo se v dekoracích ve kterých vznikl film "Ikarie XB 1". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Charmed 

všechny recenze uživatele

Tento film splňuje pouze ten účel, ke kterému byl předurčen a to, využít ještě jednou dekorece pro Ikarii XB 1. Jinak je postavený na tradičním umění klaunů jako je zakoktávání, roztržitost a opakující se gagy či vtipy, které ničím nepřekvapí. Překvapující je akorát moudrost a uvědomělost dětí socialismu, kteří vědí kolik kilometrů je vzdálen Měsíc od Země a jiné zajímavosti. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na tehdejší dobu a pro děti asi vysoký technický nadprůměr. Klaun Ferdinand mi i jako dítěti přišel trošičku nablblý, ale u tohoto filmu jde o to objevování funkcí rakety - např. replikátoru, ale ten nedostal až tolik prostoru. Jenže chvíle, kdy klaun dělá lívance a zapomene na ně, kdy otvírákem na konzervy otevírá dveře, ty jsou trošičku trapné a bez nápadu. Ani ten robot nedostal větší využití. I dnešní děti film tak z půlky zaujme, ale jak řekl náš pětiletý syn, robot je zábavnější než klaun. ()

Reklama

GIK 

všechny recenze uživatele

Vesmírná propaganda pro děti, podepsán produkční Wolf. Vlk v rouše beránčím opět cílí na malého diváka. „Neznámé těleso blížící se z vesmíru k zemi.“ „Neznámá raketa s neznámými úmysly.“ (???) 39:34 „To není balónek. To je Země.“ – nějaká levitující koule. Veselá slovní hříčka: „To je ze mě.“ „Já vím, to je z tebe.“  40:02 – levitující ze mě koule zblízka. „To se divim.“, diví tomu se klaun – přiznaná pravda. 45:28 – all seeing eye. „Ze země na Měsíc je 384 000 kilometrů.“ Řekli vědci, takže to musí být pravda. Důkazy pro toto tvrzení: NULA. „Ty si Gagarin!“ – bráno jako nadávka, takže OK. 1:08:13 – hodně nepovedená levitující ze mě koule. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Byl tam nějakej zhulenej klaun, veterán jezdící bez řidiče a něco, co vypadalo jako raketa. Na tehdejší domu to asi stačilo, když se všude píše, jak Klaun Ferdinand byl extra třída. Dnes téměř 60 let po natáčení je to totální bizarní propadák. A to nejen příběhově, ale po všech stránkách - strašně dětinský scénář, příšerně pusté exteriéry u opuštěného osamoceného činžáku a kolejí, šílená hudba atd. [127. hodnocení, 12. komentář, 52%] ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jako malý kluk jsem klauna Ferdinanda - Jiřího Vršťalu - měl moc rád.. Ale zdá se mi, že s filmem to poněkud přehnal. Počátkem 60. let díky sovětským úspěchům v dobývání kosmu všude panoval o kosmonautiku velký zájem, což se promítlo i ve sci-fi filmech. Autoři si ovšem neuměli řadu věcí představit. Třebaže je tohle pohádka, přece jen to v logice leckde vázne. Film je založen na klaunských gazích s minimem mluvené řeči, vlastně je to z velké části pantomima. Výlet do vesmíru byl udělán hodně naivně, vtipné bylo snad navedení navigace robota na Slunce.Film nepostrádal výchovně-vzdělávací cíl - seznámil nás se zákulisím divadla... ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Film získal Zlatou větev národní poroty italských kritiků na festivalu dětských filmů v Benátkách v r. 1963. (M.B)

Reklama

Reklama