Reklama

Reklama

Šerpa

Trailer 1

Obsahy(1)

Dokument Šerpa nabízí smutný příběh komunity Šerpů z Mount Everestu, které sjednotil žal a hněv po smrtící lavině, jež udeřila 18. dubna 2014 a zabila 16 jejich druhů. Uslyšíte slova samotných průvodců, jejich rodin i horolezců, kteří se právě připravovali na výstup. Šerpa zachycuje historický moment tragédie i vzdoru, který následoval, během nějž Šerpové i jejich rodiny zvažovali budoucnost horolezectví na Everestu a polemizovali nad tím, zda něco převáží nebezpečí, jemuž musí při výstupech čelit. Neštěstí mělo za následek přehodnocení celého průmyslu a znamenalo zvrat v životech Šerpů i jejich rodin, kteří se rozhodovali, zda ve své práci i nadále pokračovat. (Discovery Channel)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (10)

carnacv 

všechny recenze uživatele

Tehdá jsem se zaujetím sledoval situaci kolem šerpů na Everestu. Článků a názorů napadalo více, než dost, ale vždy to byly jen tvzení té či oné osoby. O to více mě potěšil dokument zaměřený na tuto událost; ostatně dnes je kamera běznou součástí téměř každého vysokohorského horolezeckého výstupu, a tak byla zjevně jen otázka času, než se obdobný snímek objeví. Byť meritem dokumentu je ukázka práce šerpů a strastí jejich životů, je třeba sledovati i druhou linii snímku, a to míra komercionalizace osmitisícových výstupů. Tady totiž návštěvník není rád za trochu ohřáté vody rozpuštěné ze sněhu, tady má totiž i ve výškových táborech takový komfort služeb, že si může diktovat, zda raní čaj bude s cukrem, nebo nebude. No možná za pár let budou i raní masáže. Oproti tomu chudák šerpa, zatímco si klient v klidu spí, táhne temnou nocí těžká břemena nebezpečným ledopádem, pěkně nahoru, dolů a zas nahoru, dolů. Namísto ocenění se však od některých dočká spíše nadávek. Tento letitý kontrast je ve vnímku hezky vyobrazen. Neméně je zajímavé sledovat sled následujících událostí. V zásadě z hlediska lezů jedna lavina s několika mrtvými rozpoutá doslova vzpouru šerpů, jež vyústí ve stávku. Jednání, názory a bezrpostřední pocity, to je vše, co dokument nabízí a je velmi zajímavé vzniklou situaci sledovat. Jsem zvědav, zda obdobný dokument postihne i situaci následujícího roku, kdy zemi zasáhlo obrovské zemětřesení. Dokument lze v současné době (2016) sledovat na stanici Discovery. ()

doMchek 

všechny recenze uživatele

Skorumpovaná a parazitujúca na vlastných ľuďoch nepálska vláda (ako u je i u nás a vôbec akoby navodzovaným štandardom) berie ťažké milióny ak nie miliardy za to, že "it´s there" a ľudia, ktorí sú v tých horách doma, žijú tam, a ktorí prakticky celý ten climingový cirkus držia nad vodou z toho dostanú smeť, či už samotní šerpovia, lebo ich komunity. Uzurpátor číslo jedna. Potom tam vyplakáva nejaký komerčný turistický sprievodca, ktorí si z everestu robí osobný biznis, že šerpovia strácajú imidž poslušných usmievavých debilkov a vyhráža sa im, že pomrú od hladu, ak nebudú chcieť nosiť bágle zaprdených zbohatlíkov. Uzurpátor číslo dva. A napokon nejaký ten komentár amerického vyfučanca a lúzera, čo sa rozhorčuje, že mu šerpovia, ktorých podľa neho niekto vlastní a ktorí sú okrem iného aj teroristi, prekazili tú imiďžovku byť na vrchole pupku sveta, lebo samozrejme sám s batohom a vlastnou silou a zámerom (ako trebárs mesner) by tam nevyliezol. Uzurpátor číslo tri. A šerpovia buď pokojne vravia, ako to je, alebo (väčšina) taktne mlčí. Je to celkom dobrá kovbojka "útek z káthmandú", obnažovanie charakterov, chladnokrvnosť na spúšti. Tú majú mŕtvy, úradujú, pod krídlami majestátneho ducha hory, najmä za a v prospech tej smútiacej ženy a dieťaťa, ktorým sa títo banditi a úbohé ľudské trosky vo svojej tuposti, spupnosti, nenažranosti a praobyčajnom ne seba vedomý smejú do ksichtu. Už sa dosmiali. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Mára Holeček má svatou pravdu - tohle nemá s horolezectvím společnou jedinou karabinu, tohle je jen prasení dalšího krásnýho místa pseudoturistama, kteří mají v bundách místo peří dolary. Však ono je to tady taky moc krásně ukázáno - nýmandi, co se teprve v base campu učej navazovat na lano, jsou tam za klienty. Ty vole, klient můžeš bejt třeba u Komerčky, ale jestli tě klientem někdo označkuje v Himalájích, měl bys odtamtud rychle vypadnout, protože tam nemáš co dělat. My zápaďáci se vždycky nasereme do krásnýho místa, začneme se tam chovat jak nenažraný hovada a jediný, co tamním domorodcům dokážeme na oplátku dát je poznání, že štěstí si za naše prachy nekoupěj. To jsem na nás teda hrdej... Kdo má hory v srdci chodí tam, kde je ticho. Snad tenhle dokument aspoň pár turistů donutí přebrat si to z prdele do hlavy. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Jak naznačuje název, je to taková pocta, či ukázka práce jakou šerpové dělají. A taky jejich snaha zlepšit si podmínky. Samotná událost není pochopitelně akčně zdokumentovaná a spíše se zaměřuje na to dění "dole". Více akčnější je pak rozhodně filmový Everest, který se zaměřuje na neštěstí 18 let před tímto. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem dokumentu sedl na lep, protože jsem si nečetl o čem bude a čekal dle názvu hlavně záběry z lezení na Everest. Hora je sice v téměř každém záběru, ale nejde tady o dobrodružné expedice, ale o práci a peníze pro šerpy, kteří tam choděj hákovat jako do fabriky. Ovšem tématicky skvěle zpracováno, tvůrci byli v pravý čas na pravém místě. ()

Galerie (40)

Reklama

Reklama