Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává za druhé světové války v Anglii. Nebeskými jezdci jsou nazýváni letci britské RAF. Proti německým fašistům v této jednotce bojují bok po boku Angličané, Kanaďané, Poláci a Čechoslováci. Film líčí dramatické příhody posádky anglického bombardovacího letounu typu Wellington, kterou tvoří Kanaďan, dva Angličané a tři Čechoslováci. Střízlivým způsobem, nesporně poznamenaným britským civilismem, vypráví o hrdinství řadových bojovníků, nečinících si nárok ani na slávu, ani na vděčnost národa. Podle slov režiséra J. Poláka měl být snímek „alespoň částečným splacením dluhu těmto lidem“. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (343)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Další z vrcholů filmové vlny šedesátých let si všímá zapovězeného tématu - západní armády a její nejvýraznější jednotky - letců. Ve své době šlo o průlomový čin a o prolomení mnohaletého tabu. Skutečnost, že šlo i o jiná hrdinství než o ta ze Svobodovy plakátové knihy Z BUZULUKU DO PRAHY, byla tehdy pro společnost objevná. Další konstatovaný rys - věcnost a střízlivost líčení bojového i specifického civilního života našich letců během druhé světové války - zapůsobila jako další novum knihy. Po poúnorové záplavě patetických propagandistických děl sovětského střihu se objevilo dílo, jdoucí téměř programově opačným směrem ze zcela odlišných východisek. Tehdy to znamenalo mnoho. Prakticky vše. Pokud bychom měli hledat pro JEZDCE v naší kinematografii ústrojná srovnání, platí, že je rozhodně jen obtížně lze srovnávat se svěrákovským TMAVOMDRÝM SVĚTEM. Mnohem víc společných rysů najdeme např. s filmy jako SMRT SI ŘÍKÁ ENGELCHEN, rovněž usilujícími záměrně o odpatetizovaný pohled a spravedlivé vyrovnání s nesnadnou érou německé nacistické okupace. Tváře Pražského jara byly různorodě rozmanité. Rozhodně ne vnitrokomunistické. Převážně občanské. A otevíraly dveře a okna. Do všech stran. Aby tu znovu proudil volný a čerstvý vzduch. Volný a čerstvý "frišný" vzduch vane jak z díla tehdy 45letého Richarda Husmanna (občanského jméno scénáristy Filipa Jánského), tak z odkazu, který po sobě zanechali nejen tito naši národní hrdinové. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

K diskuzi zde: Mně se Tmavomodrý svět líbil o dost víc nežli svět Nebeských jezdců. A není to jen těmi barvami a není to jen můj názor. Když to vezmeme statisticky a podíváme se na databázi IMDb, tak Svěrákův Tmavomodrý svět hodnotilo 2805 diváků (k 7.2.2009), zatímco starší Nebeské jezdce jen 90 hodnotitelů; byť celkové hodnocení je i na IMDb o něco ve prospěch Polákova filmu (7,7 ku 7,3), bude Tmavomodrý svět pro mnohem víc diváků přitažlivější. Ovšem Jirka Hrzán dokazuje, že byl pan herec. Ukázky z filmu Nebeští jezdci : http://www.youtube.com/watch?v=i6AkY1cDLcc&feature=related ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velké (české) zklamání. Nejen od vysokého hodnocení zde na čsfd, ale také od tématu jsem očekával o hodně zajímavější film, který dokáže diváka více "připoutat" k obrazovce a nepustí ho. Bohužel skutečnost byla jiná a po chvíli se naděje rozplynula a nuda a obyčejnost snímku převálcovala moje očekávání. Naprosto mi chyběl vztah s postavami a schopnost filmu zaujmout. Přes velmi nadějné téma a možnosti jsem stejně nedostal zdaleka to, co bych si přál. Po Tobruku druhé zklamání ve velmi krátké době za sebou ... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jo, mně se to tedy rozhodně líbilo. Zajímavý příběh o českých letcích ve službách spojeného království. Nádherná ústřední hudba. Zajímavé herecké seskupení. Slušně zahráno. Vzhledem k roku 1968 až nebývale pěkná herečka a méně než ucházející efekty, o které tu však rohodně nejde. Myslím, že je trošku škoda, že manžel Jany Novákové byl údajně mírný žárlivec a ukončil její nejenom hereckou kariéru dříve než stihla pořádně začít. Mně se v tomhle filmu líbila velmi. Nějak se mi bohužel nepodařilo docílit nějakých emocí, což považuji za mírné zklamání. Svoje hodnocení bych viděl někde kolem 3*, ale takových těch lepších. P.S. Možná hodnocení časem zvýším až se mi film usadí. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Jak tak tu čtu komentáře, srovnáváte tento film s Tmavomodrým světem a tím je to tu rozděléné na dvě skupiny. Já bohužel nepatřím ani do jediné. U Nebeských jezdců mi chybělo pořádné drama s příběhem, napětí s akcí, která mě donutí mít oči přilepené na obrazovce a Tmavomodrý svět měl zase hroznou stylizaci ale zase slušnou režii, kterou Nebeští jezdci tak postrádají. Spousta scén tu byla zbytečných a celkový pocit po zhlédnutí moc příjemný zrovna nebyl. Ani jednomu nemohu dát více než tři hvězdy a hodnocení je tady až moc přepálené. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (35)

  • Úvodní scéna je točena v Anglii, závěrečná scéna zase na Rujáně v NDR. Dále se natáčelo v nemocnici U Apolináře, v Chuchli, ve Filipově u Čáslavi, v Poděbradech nebo v Dobříši. Scenérie anglického městečka nahradily pseudogotické domky v obci Filipov u Žleb, které jsou dodnes na místě k vidění. (Terva)
  • Anglickí herci vedeli o Československu iba málo. Charles Cameron (Bradley) vedel o rivalite so sovietskymi hokejistami, ale tiež sa naivne zaujímal, kde máme nejaký prístav. (Raccoon.city)
  • Při stylizaci popálenin pomáhali a radili místní čeští doktoři z centra popálenin. (RadimFišer)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama