Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává za druhé světové války v Anglii. Nebeskými jezdci jsou nazýváni letci britské RAF. Proti německým fašistům v této jednotce bojují bok po boku Angličané, Kanaďané, Poláci a Čechoslováci. Film líčí dramatické příhody posádky anglického bombardovacího letounu typu Wellington, kterou tvoří Kanaďan, dva Angličané a tři Čechoslováci. Střízlivým způsobem, nesporně poznamenaným britským civilismem, vypráví o hrdinství řadových bojovníků, nečinících si nárok ani na slávu, ani na vděčnost národa. Podle slov režiséra J. Poláka měl být snímek „alespoň částečným splacením dluhu těmto lidem“. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (343)

topi 

všechny recenze uživatele

Silný příběh o letcích bojujících v Anglii, z nichž mimo další národnosti jsou i Čechoslováci. Takhle si představuji přesvědčivý válečný snímek bez jakéhokoliv zbytečného patosu. Napínavé scény jsou hodně působivé a vzhledem k tomu, jak je filmaři museli natočit jsou i věrohodné. Jediné, co mě občas trochu vadilo byly rychlé dramaturgické sledy scén, jakoby nedotažených a rychle na sebe časově navazujících. Každopádně ve válečném ranku československých filmů jsou Nebeští jezdci špičkou. Nezapomenutelný je Jirka Hrzán v roli Prcka, nebo krásná Jana Nováková jako Pat, která byla bohužel v témže roce natáčení snímku zavražděna svým žárlivým manželem. Jak jinak však mohl dopadnout takový film, než že brzy po svém vzniku skončil v trezoru. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Československá válečná kinematografie nám naskýtá pohled na toto období skutečně ze všech možných stran. Zde ovšem téma překonává vše doposud natočené. Téma zakázané, téma tabuizované. Polákův protest a volání po záslužné úctě československých válečných letců ve službách královského letectva. Anglo - česká atmosféra, radovánky za těžkých časů i drsné drámo. Jedna z životních příležitostí Jiřího Hrzána potvrdit svou hereckou univerzálnost. ()

Reklama

kikuka 

všechny recenze uživatele

Cesi maju letcov, ktorym v zlatej ere mohli priznat pocty za zasluhy - Slovaci ich zasa priznavali csl. armade za zasluhy v SNP, hoci zlyhalo. Rehabilitacia potlacenych aspektov historie spolocneho statu a umlcanych hrdinov, ludi, ktorym bolo uprete pravo na dobre meno a ktori skoncili s nalepkou "imperialisticki prisluhovaci". ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Hele, ta se tváří jak sádrovej pstruh a přitom se celá klepe.." - "Prcku, prosim tě !!" - "Ale vždyť vona mi nerozumí ani slovo !! Že ne ?? No, vidiš !!" ;) Naprosto skvostný Jiří Hrzán, byť osobně si myslím, že svou životní roli si odehrál v silně nedoceněném Hlídači Ivana Renče, ve filmové poctě, v běžném výkladu slova nezvykle velmi civilní a na svoji dobu syrové - Ten kontrast, který vytváří Svěrákův Tmavomodrý svět, vypadá až propastně !! - českým letcům režiséra Jindřicha Poláka, i pro něhož platí Nebeští jezdci za velmi atypický snímek v rámci vlastní filmografie, nicméně se dá bez diskuze rozhodně mluvit o režisérově vrcholu.. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Plně souhlasím s dalšími tříhvězdovými hodnotiteli, uživateli Webb a Djkoma. Oba naprosto přesně vystihli moje pocity. Přes krásné a zajímavé téma mě Nebeští jezdci nechali naprosto chladným. Nevytvořil jsem si žádnej vztah k postavám (jenom ten Hrzán mi byl docela sympatickej) a všechno se odehrává strašně ve zkratce, chybí nějaký silnější dramatičtější příběh a to zajímavý, co se tam stalo bylo podáno tak nezajímavě. Film mnou zkrátka prošel a nezanechal žádný dojem a to je pro mě ještě horší než když mě brutálně znudíl. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (35)

  • Při natáčení potápějícího se letadla bylo zjištěno, že křídlo je nepotopitelné. Štáb do něj musel navrtávat díry, do kterých hasiči napouštěli hadicemi vodu. (RadimFišer)
  • Premiéra filmu vyšla na rok 1968, ale kvůli místním událostem se posunula o měsíc později, než se původně zamýšlelo. (RadimFišer)
  • Závěrečná scéna na moři byla točena na Balatonu. Bylo však téměř bezvětří a tak filmaři dodávali zdání mořských vln velkým motorovým větrákem. (PaRi)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama