Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává za druhé světové války v Anglii. Nebeskými jezdci jsou nazýváni letci britské RAF. Proti německým fašistům v této jednotce bojují bok po boku Angličané, Kanaďané, Poláci a Čechoslováci. Film líčí dramatické příhody posádky anglického bombardovacího letounu typu Wellington, kterou tvoří Kanaďan, dva Angličané a tři Čechoslováci. Střízlivým způsobem, nesporně poznamenaným britským civilismem, vypráví o hrdinství řadových bojovníků, nečinících si nárok ani na slávu, ani na vděčnost národa. Podle slov režiséra J. Poláka měl být snímek „alespoň částečným splacením dluhu těmto lidem“. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (343)

nascendi 

všechny recenze uživatele

S filmom nemám najmenší problém, iba s hodnotením a komentárom. Nemám záujem ísť v tomto prípade proti všetkým, pretože každý človek má právo na svoje predstavy a ideály a je veľmi citlivý na ich spochybnenie. Takže hodnotenie nechávam na neutrálnych troch hviezdičkách a vyhnem sa nielen porovnávaniu s Tmavomodrým svetom, ale aj s ostatnými vojnovými filmami. Nie je vhodné byť v niektorých prípadoch konfliktný. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Či si pozriete tento film alebo novší Tmavomodrý svet, tak to je podľa mňa jedno, aj keď novší mi prišiel emočnejší. Tu mi nesedela hudba k mnohým scénkam, navyše postavy a príbeh nie sú silné stránky tohto filmu. Reálne vyznenie však hovoria zas pre tento film, čiže kto čo už bude chcieť, to si vyberie. Veľmi tu zažiarila Jana Nováková, je to veľmi smutné, že československý film prišiel o takú osobu v tak mladom veku, navyše tak krásnu, škoda. Trocha som prekvapený, že nešlo o prevažne britský film, no to asi kvôli takzvanej Pražskej jari, ktorá dovolila aj vzniku takto zaujímavého diela, každopádne ho zas netreba preceňovať, ani akcie tu zas veľa nebolo, čo by človek trocha očakával od vojnového filmu, každopádne nebolo to zlé. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Hodněkrát jsem četl, že "Nebeští jezdci" jsou nejlepší český válečný film. Já bych šel ještě dál - "Nebeští jezdci" jsou jedním z nejlepších světových filmů a jeden z mých tří nejoblíbenějších v žánru (spolu s "Mostem přes řeku Kwai" a "Mostem u Remagenu"). Jindřich Polák nám v úsporné stopáži nedovolí se ani na chvilinku nudit, naopak. Scéna s odhrnováním roušky je snad tou nejnaturalističtější, kterou jsem ve válečném filmu viděl (kam se hrabou střeva z pláže Omaha ze "Zachraňte vojína Ryana") a závěr ve člunu je jednou z nejsmutnějších filmových scén. Vlastně jediný důstojný pomník našim letcům RAF (nepočítám-li "Hřbitov pro cizince", ten je přeci jen kapánek o něčem jiném). "Nebeští jezdci" - jeden z našich nejsvětovějších filmů s životní rolí Jiřího Hrzána. 100%. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hodně silné válečné drama. Nechybí mu nic; sympatičtí hrdinové, kterým divák začne hned fandit (Pavel a Prcek), napětí, zvraty, emoce, láska (btw, až po zhlédnutí filmu jsem si všiml, že krásná představitelka Patricie není Britka, jakože byla ve své roli velmi přesvědčivá), humor (zvláště při střetu češtiny a angličtiny) a sice smutný, leč dobře udělaný konec (který navíc vyznívá jako jeden velký paradox). Tmavomodrý svět měl v době svého vzniku k dispozici lepší filmové technologie, takže těžko ho s Nebeskými jezdci srovnávat, v každém případě oba 2 jsou to 5* filmy, kterými se může česká kinematografie opravdu pyšnit. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jiří Hrzán (Prcek) ve své životní roli dokázal, že byl sice malý vzrůstem, ale za to velký herec a jeho předčasným úmrtím přišel český film o hodně. Jiří Bednář (Študent) odehrával také svoji životní roli, škoda, že už nikdy podobnou příležitost nedostal. Nejlepší film o československých letcích ve službách Anglie a další z řady nezapomenutelných klasik 60. let. I přes částečné uvolnění společenských poměrů v roce 68 je až s podivem, že se podařilo tohle drama vůbec realizovat. Perla v československé kinematografii, kterou bude těžko nějaký film s podobnou tématikou (RAF) překonávat....... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (35)

  • Ve filmu jsou použity letecké záběry z filmu Target for Tonight (1941). Zejména letové záběry Wellingtonu OJ-F (P2517). Zajímavostí je, že v Nebeských jezdcích má stroj OJ-F sériové číslo P2469. (Houmr_9)
  • Filmári nemali dostatok prostriedkov pre veľkolepé bojové sekvencie, pomohlo im Vojenské múzeum v Londýne. To poskytlo autentické zábery stíhačiek a českí filmári dostali povolenie odísť natáčať v troch ľuďoch do Brookwoodu. (Raccoon.city)
  • Rekvizitář byl nucen z nedostatku financí a kvůli neochotě vlády hledat scenérii Anglie jedině v České socialistické republice. (RadimFišer)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama