Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 1
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (435)

kingik 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí téhle scifi komedie jsem si uvědomil, že v oblasti scifi žánru máme opravdu co dohánět, ale pokud je scifi v tomto příběhu jen pouhou záminkou k rozehrání zajímavé černé komedie s prvky scifi a s elitním hereckým obsazením, může nám i takový Tarantino závidět, protože tahle taškařice o změně chodu dějin, potažmo 2 světové války, zde byla dávno před jeho Hanebnými pancharty. A Adolf Hitler Františka Viceny stál za to a opravdu byl svému nechvalně známému předobrazu k nerozeznání podobný na rozdíl od jiných filmových rádoby Hitlerů. Jindřich Polák režíroval s přehledem a ve velké formě. A nápaditý scénář Miloše Macourka se nezapře. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Netuším, kolikrát jsem tuhle parádní komedii viděla, pořád se mi líbí a funguje skvěle.. Příběh o hodném Janovi a nezodpovědném Karlovi, kde Petr Kostka hraje jak o život a jde mu to náramně, o pokusu zvratu 2. světové války několika bývalými nacisty je skvěle napsaný, úžasně zahraný, všichni ve svých rolích přesvědčiví, no a v neposlední řadě úchvatně natočený se spoustou báječných nápadů.. Tohle je cestování v čase dle mého gusta.. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Ak by celý film pokračoval v línii úvodných tituliek a scény s hajlujúcim papagájom bolo by to naporiadku. Žiaľ celé sa to tak nejako rozmrví do čistočistého nie príliš vtipného, ani dejovo nijak zvlášť zaujímavého priemeru, z ktorého to nevytrhnú ani občasne vtipné hlášky a scénky (napr. tie so zozelenenými xichtami náckovských potentátov). Škoda, potenciál na skvelý film bol v prvotnom nápade, ale v tomto prípade ho pán Polák naplno nevyužil. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tohle mi sedlo ještě o něco více než Zabil jsem Einsteina, pánové. Možná zde není až tolik humoru, ale jako sci-fi film, navíc z roku 1977, více než výborné. Napínavé, vtipné, dobře herecky obsazené (američtí turisté nebyli špatní, ale film stál jednoznačně na trojici neonacistů) a navíc cestování v čase vcelku přehledné a propracované. Skoro plný počet, ale parodování Hitlera drhlo a o trošičku víc humoru by nezaškodilo. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 9/10 Děj 9/10 Hudba 9/10 Efekty 9/10/// +na svoji dobu působivé efekty, vydařená atmosféra, příběh a zápletka, herci -dal bych si poctivý český remake, nebo něco podobného, ale to je asi utopie/// Tak na tenhle film jsem se dlouho těšil. Pamatuji si ho když jsem ho viděl před mnoha lety a chtěl jsem ho vidět znovu. No a kupodivu jsem se zase dobře bavil. Možná víc nad tím jaké tehdy měli filmaři možnosti a taky nad tím jak podle tvůrců vypadala budoucnost v roce 1996 kdy už existovalo cestování do minulosti, ale přitom neexistoval mobil :-) A zřejmě by se dalo dlouze hovořit i o časových paradoxech kdy hlavní hrdina přicestuje o den dříve a potká sám sebe. Ale ať už by jsme něco našli nebo ne, tohle je nezapomenutelný film a klasika českého sci-fi./// Celkem 90%/// ()

Galerie (26)

Zajímavosti (53)

  • Když se Jan Bureš (Petr Kostka) probouzí na smetišti a nastupuje k řidiči (Petr Nárožný) do kamionu, požádá ho, jestli si může zatelefonovat. V tu chvíli je záběr na telefon systému AMR, který se v době natáčení zatím pouze testoval. Systém AMR (Automatizovaný Městský Radiotelefon) vyvinula firma TESLA v polovině sedmdesátých let minulého století. Tato síť sloužila původně hlavně pro komunikaci pracovníků Spojů a později i vysokých státních úředníků. Byla vypnuta v roce 1999. (PaulxH)
  • Anglická nezávislá firma Second Run vydala 25. 1. 2021 remasterovanou verzi na DVD a Blu-ray v češtině a němčině s anglickými titulky, odborným komentářem a bohatým bookletem. (lexa.k)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama