Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 1
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (436)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Skvelý námet, ktorý nebol dotiahnutý k dokonalosti, ale film sa celkom vydaril. Vždy som chcel aby vznikol veľký film na túto tému, návrat v čase, zvrátiť chod dejín práve u Hitlera... Prvá polovica filmu fajn, druhá už zbytočne prekombinovaná. Želal som si viac scén z 2. svetovej a niečo podobné ako keď Hitler vydesene sleduje osudy nemeckého národa na plátne. Tá scéna bola naj. Film 70%. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší český sci-fi, akční a válečný film dohromady. Konečně někdo přišel na rozumnné využití stroje času! Jiří Sovák je jako sturmbanführer prostě neodolatelný! Co to ale plká nacista Kraus o inženýru Bauerovi? Mít doma inženýra Bauera (další skvostná role Vlastimila Brodského), třeba i dvakrát, by paní Bauerové přece vůbec nemohlo vadit! ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Fantazie Macourka s Polákem byla nezastavitelná, a schopnost jejich herců odehrát s vážnou tváří a dokonalým komediálním timingem největší absurdity nepřekonatelná. Tak nevím jestli je mám všechny oslavovat jako nesmrtelné krále české komedie (což jsou, nepochybně), nebo  mě mají srát jakožto užiteční idioti režimu, který za normalizace potřeboval hlavně ve velkém produkovat chléb a hry aby uklidnil masy. Naštěstí teď při lovení odpočinkových perel z filmového archivu záleží už jen na tom prvním. 8/10 ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,WATERLOO? NEZNÁM... SNAD WATERGATE." __ Zo sledovania spred 20 rokov som si pamätal na technicky dobré spracovanie rakiet a na Hitlera, ktorý pri záberoch na dobytie Reichstagu hystericky kričí: ,,Né! Nikdy!" Po opätovnom zhliadnutí prilepšujem o jednu hviezdičku. Skôr než vtedajšou predstavou budúcnosti zaujme dodnes Zítra vstanu a oparím se čajem svojou zápletkou. Tá je v prvej polovici jasne zrozumiteľná, ku koncu však vyžaduje značné sústredenie, aby sa v nastolených zámenách divák ešte ako-tak vyznal. Keďže však film končí happy endom a spokojnosťou všetkých ,,štyroch najdôležitejších postáv", dajú sa prípadne nejasnosti Macourkovi s Polákom odpustiť. Nemožno sa ani diviť - spomína v komentári Oskar - , že film má veľmi dobré medzinárodné renomé. Nuž a v hudbe možno započuť príhodnú variáciu na Slobodov skorší ,,Start Gemini." (411. komentár k filmu) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Cestování časem po česku podruhé. Po natočení "Zabil jsem Einsteina, pánové" se u nás objevila další komedie na toto téma. Možná ještě lepší a vtipnější. Jiří Sovák a Vladimír Menšík opět přesvědčují o svém talentu. Použiji parafrázi jednoho uživatele ČSFD: češi dokáží udělat komedii snad ze všeho. V tomto případě se jim povedla vynikající scifi komedie. Neomrzela se mi ani po mnohém opakování, ba naopak. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (53)

  • Když se Jan Bureš (Petr Kostka) probouzí na smetišti a nastupuje k řidiči (Petr Nárožný) do kamionu, požádá ho, jestli si může zatelefonovat. V tu chvíli je záběr na telefon systému AMR, který se v době natáčení zatím pouze testoval. Systém AMR (Automatizovaný Městský Radiotelefon) vyvinula firma TESLA v polovině sedmdesátých let minulého století. Tato síť sloužila původně hlavně pro komunikaci pracovníků Spojů a později i vysokých státních úředníků. Byla vypnuta v roce 1999. (PaulxH)
  • Ve scéně, kdy se převrhne "biorozpouštěč" do vany s mrtvým Karlem Burešem (Petr Kostka), zůstane na dřevěném obkladu skvrna. V dalším záběru už tam není. (Chegi)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama