Reklama

Reklama

Zvířata ve válce

(TV film)
  • Francie 39-45, les animaux dans la guerre (více)
Francie, 2019, 2x48 min (Alternativní 90 min)

Obsahy(1)

Ve 2. světové válce, v největším masakru v dějinách lidstva, zemřelo padesát milionů lidí. Navzdory chybějícím číslům postihly těžké ztráty i zvířecí říši. Patřila sem bojová zvířata, zvířata, která pomáhala lidem, ta, která jim poskytovala zábavu či jim nabízela útěchu, ta, která krmila lidi, i ta, jež zastávala symbolickou funkci. Na všech frontách i kontinentech, na všech světových stranách doprovázela zvířata lidstvo v tomto globálním konfliktu. Tento archivní dvojdílný dokument, který je zčásti kolorovaný, ukazuje, jak se psi, koně, sloni a holubi stali nejlepšími kamarády vojáků v bitvách 2. světové války. (Viasat)

(více)

Recenze (2)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný, byť i na mně místy přesentimentalizovaný pohled na úlohu zvířat v druhé světové válce. Buď jak buď je to cenná informace nejen pro běžné lidi, ale i pro některé odborníky a obhájce práv zvířat. ()

oashi 

všechny recenze uživatele

Někdo vzal z archivů různé záběry z druhé světové, kde jsou zvířata, a nechal paní hodinu a půl mluvit doprovodné komentáře. :-/ Ba někde šlo spíš o záběry války, ba i bez zvířat (Němci v mrazu před Moskvou), anebo sice ukazovali zvířátka, ale zas i bez vztahu k válce. Většinu doby však šlo o koně a psy. Byl tu ukázán i polský medvěd Wojtek. A pak spousta mazlíčků: Malé opice na lodích přeplněných vojáky, Churchillovy lvi v londýnské zoo... Ba i nějaká divoká zvířata: Někdo černobíle natočil divoké opice v džungli východní Asie, kam útočili Japonci. -- Spousta nesouvisejících záběrů, které má komentář stmelit. Svým způsobem dost levné, nejen nízkonákladové? -- Hlavní poselství sdělení vidím převálcování osobních vztahů páníčků s jejich zvířaty, když jsou tato zrekvírována pro práci na (ne)lidském "válečném úsilí": Koně beze jména pohánění k neustálé práci bez odpočinku a bez krmení, že se o ně měli starat odvedenci, kteří to neuměli. A tak třeba muly, i s nákladem k nim připásaným, padaly z prudkých svahů dolů, kutálely se: Protože je pohůnci ani neuměli rovnoměrně naložit. Naproti tomu sloni, nuceni k otročině při vlečení kanónu do snahu i po kolenou, ti měli poháněče každý svého, ti to vyhráli. :-/ -- Bezcitnost, amatérismus, slepota a lhostejnost: Snad ještě horší, systematické, než jednorázová úmyslná krutost. -- Zajímavá byla plynová komora pro koně, budka s manžetou kolem krku, aby jim tak vyléčili svrab. -- Za Druhé světové války padlo prý 40 milionů lidí a 7 milionů koní. A i Wehrmacht i ze začátku války a celou válku neměl dost strojů pro logistiku: Stroje měli Němci k boji, ale přepravu zásob i tak zajišťovali koně. A to tím spíše, že Rusové území před Němci vyklidili, vše použitelné odvezli, tedy i zvířata. -- Přitom tu nejde o ryze válečný dokument: Jakékoli mrtvoly, byť i v pozadí, relativně bez podrobností, tu filmaři střihači rozmazali: Lidské i zvířecí. Takže opravdu jen to povídání, že tu obraz byl i jen doprovodem, až druhotný k mluvenému slovu komentátorky. -- A tak se prošlo celou válkou: Od ještě míru zase k dalšímu míru. Přes dekorování přeživších koní medailí na čelo v Británii, k převýchovným programům pro navrátivší se psy v Americe, aby se ze zabijáckých ďáblů stali zas mazlíčci k dětem. -- Jedna velká pokrytecká propaganda sentimentu: Zradili tvůrci tohoto filmu své vlastní poselství? 70 % ()

Reklama

Galerie (12)

Reklama

Reklama