Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Dosud jsem neviděl film, který by tolik voněl větrem a deštěm a zároveň tak čarokrásným způsobem zobrazil krajinu, v níž žijí lidé...,“ napsal Raymond Chandler o neobyčejné romanci, jejíž scénář napsal Emeric Pressburger v rekordně krátké době jednoho týdne. Ambiciózní a tvrdohlavá Joan (Wendy Hillerová) se vydává na cestu k souostroví Hebridy, ležícímu západně od skotského pobřeží, kde na ni se snubním prstenem čeká bohatý průmyslník. Nevyzpytatelné přírodní živly a setkání se sympatickým námořním důstojníkem Torquilem (Roger Livesey) však mladou ženu donutí nejen přehodnotit její plány, ale i nahlédnout do vlastního nitra. Podobně jako v Canterburské povídce patří k protagonistům snímku krajina, jejíž duchovní rozměr dokázal Powell opět s pomocí kameramana Erwina Hilliera mistrně převést do filmové řeči. S předchozím snímkem pojí napětím a komediálními prvky obohacený melodramatický příběh také autobiograficky laděná mužská postava – stoicky sebevědomý strážce tradičních hodnot ve světě atakovaném rozpínavým materialismem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

corpsy 

všechny recenze uživatele

V prvom rade ide o audiovizuálnu pochúťku ( skvelá práca s kamerou, svetlom a zvukom ), pred ktorou je samotný príbeh pomerne zatlačený do úzadia. Čo ale vôbec nieje na škodu. Nejde totiž o nič prevratné, podobných romancí bolo už v tej dobe habadej. Dala by sa tu použiť hocijaká zápletka, filmu by to neublížilo. Je to majstrovské filmárske dielo. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Romantický film odehrávající se v nádherné skotské krajině. Hrdinka vychovaná v luxusu tatínkova tučného bankovního konta si jde vždycky za svým. Nikdy jí nic nestálo v cestě, jak si usmyslela, tak se i stalo. A tak se jednoho dne rozhodla vdát za milionáře, který si pronajal jeden skotský ostrov, tuším na Hebridách. Nikdy ho samozřejmě neviděla, ale nevidí jediný důvod, proč by jejich svazek neměl vyjít. To by se do toho však nesměla připlést skutečná láska. Hrdince je bouří odříznut přístup na snoubencův ostrov, takže romantika může začít. Ve filmu je množství zajímavých postaviček, které tuto jednoduchou dějovou linii oživují. Co ho však odlišuje od jiných slzopudných filmů, je jeho podtext. Režisér Michael Powell se snaží ukázat jak daleko je schopen člověk zajít než sleví ze svých zásad. Jak těžké je někdy překonat sám sebe. K lepšímu posouzení přidává srovnání s lidskou důvěrou v různá pořekadla a legendy, kterým často klademe přehnanou důležitost (tvrdíce však, že jim nevěříme). Přitom mnohem větší nebezpečí než ve starobylé kletbě se skrývá v nás samých, v naší neschopnosti odpoutat se od vlastních nešvarů, přijmout SKUTEČNOU pravdu. Toto lpění pak může způsobit velké škody, větší než nápis na hradní věži. Za zmínku také stojí Powellovo technické hračičkovství, které se v „Cestě k cíli“ projevuje v závěrečné scéně na rozbouřeném moři. Ta se svým skvělým zpracováním působí velice realisticky. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hezká romantika, která by bez toho prostředí prostě nefungovala. Skotsko je krásné a tohle je ve filmu výborně zachyceno. Roger Livesey ukazuje, jak je výborným hercem a také to, že si za života za svou práci možná zasloužil trochu více uznání. Melodramatické pojetí je už pak takové, že vám ne vždy musí sednout. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5  Na môj vkus trochu povrchný a naivný romantický príbeh, ktorý ale zase prebieha v nádhernom prostredí. Vďaka úchvatným scenériám škótskeho súostrovia Hebridy som ochotný jedno oko prižmúriť nad všetkou tou povrchnosťou, najmä čo sa psychológie postáv týka. S filmom mám aj mierny subjektívny problém, keďže dve hlavné postavy mi neboli príliš sympatické a navyše sú obe zahrané o dekádu staršími hercami (Wendy Hiller a Roger Livesey), ktorí pôsobia dokonca ešte staršie. Nesedela mi veľmi ani hudba, najmä tá otravná titulná melódia, ale oceňujem, že tu bola trochu predstavená škótska kultúra (tie spevy boli pekné). ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Romantický film o nečekané překážce na vytyčené cestě k cíli. Dialogy mezi dvojicí hlavních hrdinů občas krásně jiskří, k tomu si přidejte na romantickou komedii takřka thrillerové námořní scény a dostanete další ze starých filmů, které příliš nezestárly. (válečný = tou dobou někde daleko probíhá válka) ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama