Otázka života a smrti

Matter of Life and Death, A

Fantasy / Romantický

Velká Británie, 1946, 104 min

Rozpočet £320,000(20.7.2010)

Milý film, hlavne sa mi páčilo striedanie čiernobieleho(nebo)/farebného(zem) obrazu a francúzsky posol.(31.7.2008)

• bassator

45th KVIFF 2010 - TRIBUTE TO MICHAEL POWELL & EMERIC PRESSBURGER - Pocta Michaelu Powellovi a Emericu Pressburgerovi (A Matter of Life and Death / A MATTER OF LIFE AND DEATH / Otázka života a smrti)(24.8.2011)

• RHK

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire.(10.11.2009)

Takhle by asi vypadal Nezvratný osud ve 40. letech. Smutné je to, že Nezvratný osud, jakkoli stupidní, je tak 100x zábavnější. Otázka života a smrti možná dokonale využívá filmových postupů a technicoloru, ale příběh je tak nudný a patetický, že za chvíli ty přechody z černobíla do barevna přestanete vnímat. Nejsměšnější na celém filmu je soudní proces, kde se rozhoduje o životě hlavní postavy. Žalobce je tak neschopný, že musí být všem po minutě jasné, jak to asi skončí. Hlavně mi ale bylo úplně jedno, jak to s hlavní postavou dopadne a to je asi to nejhorší, co může film potkat.(20.11.2011)

Ztracená, snad už zapomenutá perla. Mladý hrdina, letec, zázrakem (vlastně spíš nedopatřením) unikl smrti. Při pádu se nebeskému průvodci ztratil v mlze. Po probuzení na pláži se zamiluje do dívky.Hned na to ho navštíví posel, a chce si ho odvést. Jenže to se mladému pilotu nelíbí a rozhodne se odvolat u nebeského soudu. Během filmu pak sledujeme jednotlivé návštěvy nebeského posla (plné sofistikovaného humoru), ale i snažení hrdinových přátel zbavit ho těchto halucinací. Film nakonec vrcholí operací/soudem. Do detailu promyšlený scénář. Vtipný, dramatický, často překvapující. Dojemný, v neposlední řadě.Tento film byl natočen na technicolor. Toho Mike Powell využil coby způsobu odlišení scén pozemských a nebeských. Různě si tedy pohrává s barevností, a výsledek působí neotřele i dnes. Je to perfektně fungující klasika - boží mlýny melou pomalu, ale jistě – chtělo by se říct. Svým obsahem vás však přesvědčí o opaku:-)(25.11.2005)

• Revanx

Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(22.1.2009)

Nebe může počkat. Filmová nebesa a jeho úředníci se v historii kinematografie zmýlili už několikrát. Poprvé to bylo v 1943 v Lubitschově Heaven Can Wait, podruhé tady o několik let později v režii Emerica Pressburgera a Michaela Powella, a nejvtipněji a stejnojmenně s prvním znovu v 1978 v režii Warrena Beattyho. Nás na festivalu Visions of light tentokrát zaujal druhý případ, velmi silně spjatý s právě skončenou válkou. Netradiční kombinace technicoloru a černobílých pasáží, zcela vážně myšlených motivů a prvků nadpřirozena spolu obdivuhodně ladí, a ani závěrečné soudní rozuzlení, jakkoliv dlouhé a z pohledu celého snímku nudné, je plně akceptovatelné. Visions of light 2011, 9. listopadu(10.11.2011)

90% Lze jen doporučit a to nejen kvůli zajímavou hrou s Technicolorem. Ať už v odlišení dvou různých světů, či ve vtipném použití ve vlastním příběhu. 45. KVIFF(10.7.2010)

45. MFFKV První ze tří filmů Pressburgera-Powella, které jsem zhlédl v jejich poctě. Tento film je úchvatný, už tolikrát jsem o něm slyšel, přestože u nás je takřka neznámý. (České titulky neexistují) Jeho hravost a nadčasovost zaručuje, že se nikdy neztratí.(10.7.2010)

Z dnešního pohledu velice naivní a směšný film. Ale i přesto mě nadchl svojím pozitivním vyzněním oslavující život a právo na něj, jakože právo na lásku a štěstí. A to vše v klasickém kabátě-velice podobné jak Život je krásny od Capry.(12.9.2007)

Už se mi stýskalo po Technicoloru... :)) Krásné, originální, sice krapet naivní, ale souboj Velká Británie vs. Amerika (důkaz upadlého ducha doby podle toho jaký hlas vydává - naladěním rádia) to vyrovnává.(20.7.2010)

Velice zajímavá záležitost. A musím přiznat, že na poprvé jsem to nechopil, a že mi trvalo teprve 2. až 3. shlédnutí, než jsem chápat začal... Pod první vrstvou klasického romantického, jak z omalovánky vystřiženého, příběhu (nemluvím o tom, že herci hrají a evidentně ještě hrát uměli, což dnes není už zase tak samozřejmé) se skrývá druhá, poněkud patetická a „přesahově vyšší“. To by nebylo tak špatné, ale vynikající záležitostí tento film činí fakt, že ještě dál je množství zábavného a vytříbeného humoru založeného nejen na klasickém dilematu a rozdílu „Brit x Američan“, ale i na společných věcech, kteří tito dva eventuálně sdílí či sdílet mohou. Takže výsledkem je romantický, avšak nikoliv prostoduchý (naopak, jak to tu už někdo řekl? duchaplný?) a chvílemi velice vtipný film. Samozřejmě, diváky zábavných šarád na Nově to nepobaví – chce to ne prázdnou lebznu a ne úplně vygumovaný mozek.(11.10.2010)

Pathos a limonáda (občas ředěná humorem) v technicky dokonalém provedení. Technicolor má kouzlo a jeho střídání s černobílým filmem je působivé. Představy byrokraticky vedeného nebe, kde má v nebeské kartotéce každý složku, a kde vstupy jsou asi rozlišeny profesně, neb zde uvidíme přijímací nebeskou kancelář pro padlé piloty, které přijímají sličné a korektní andělice v šik uniformách a kde každý musí nástup do ráje a vyfasování páru křídel stvrdit vlastnoručním podpisem, jsou zábavné. Nechtěný humor pak vyvolává americký žalobce nebeského soudu (za živa povstalec z bojů za nezávislost), který, chtěje dokázat, že nějaký Angličan to s poctivou americkou dívkou nemůže myslet vážně, obviňuje Angličany z imperialismu a válčení v cizích zemích. Dnes by musel na takový argument rezignovat. Nejzábavnější byl posel, v podobě zženštilého francouzského hejska z dob direktoria.(28.5.2011)

Velmi příjemný film. Zženštilý Niven mi byl občas protivný a Hunterová není zrovna královna krásy, ale zásluhou skvělé nadsázky a humoru (a Rogera Liveseye) jsem se nakonec většinu filmu bavil. Střídání techicoloru a čb filmu bylo velmi příjemné a pomáhalo navozovat atmosféru země i nebe.(15.4.2011)

Viem si predstaviť ako "a Matter of Life and Death" v 1946- rok po vojne zapôsobilo. Muselo to byť čosi ako Inception či Avatar v porovnaní so súčastnosťou. Ľudia po vojne museli tento príbeh zožrať i s navijákom. I ja by som hodnotil 5 nebyť súdu v nebi kde sa viac rieši štátna príslušnosť ako čokoľvek iné. Samozrejme láska zvíťazí bez ohľadu na farbu pleti. Keď sa na spomínanom súde preberá vzťah dvoch zaľúbencov je hrdinka menovaná ako " young lady of good American stock" čo mne osobne prišiel skôr mäsiarsky výraz než vyjadrovací prostriedok súdu. Plus ostrý britský humor a hra s farbou mi vychádza jasne do červených percent...(30.12.2011)

Na film jsem šel ve Varech se prospat. Nakonec jsem díky filmu nemohl usnout...moc se mi líbil :)(8.7.2010)

Krásné fantasy s angličanem nejangličtějším z nejangličtějších, Davidem Nivenem a Kim "Zirou" Hunterovou, kterou jsem konečně viděl někde jinde, než v Planetě opic. Pochválit musím na svou dobu výborné efekty z nichž musím vyzdvihnout hru s technicolorem. Takže my vysvětlete, jak je možné, že je to u nás tak neznámé?(9.11.2011)

Jeden z nejlepších filmů. Romantika a satira v jednom. Prostě řemeslo s inteligencí. Bohužel skoro neznámý.(4.6.2010)

Film hravý i film k zamyšlení. Film, na který se dobře dívá i po 60+ letech. Poznámka na okraj: Inspirace pro Wenderse?(24.9.2010)