Reklama

Reklama

Spirála strachu: Saw pokračuje

  • USA Spiral: From the Book of Saw (více)
Trailer 3

Začíná se psát nová kapitola z děsivé knihy Saw. Zločinný strůjce pokřivené spravedlnosti roztáčí spirálu nečekané pomsty. Mladý detektiv Ezekiel "Zeke" Banks (Chris Rock) a jeho parťák (Max Minghella) vyšetřují děsivé vraždy, které začínají připomínat nechvalně známé případy z minulosti. Nevědomky se tak stanou hráči na šachovnici morbidní hry zákeřného vraha. A to ještě "Zeke" netuší, že spolu s ním bude ďábelskému plánu šíleného zločince čelit i jeho otec, vážený policejní veterán (Samuel L. Jackson). (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (295)

tron 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušné pokračovanie, ktoré síce na predchádzajúce diely nijako mimoriadne detailne nenadväzuje, ale berie ich do úvahy a postavy vedia, že existoval Jigsaw a čo robil. Tvorcovia každopádne prišli s novými postavami a s novým príbehom, ktorý tradične sawovsky zamotali (legendárne záverečné štvorminútovky). Samozrejmosťou je, že následne do kašičky pridali nechutnosti, odpornosti, krvaviny a zvrátenosti. Samuel L. Jackson mal skôr väčšie cameo. Chris Rock (Smrotnosná zbraň 4) mi vôbec nevadil; ak by ľudia nevedeli, že je prevažne komik, ani by im nenapadlo kritizovať jeho výkon. Je to proste ukecaný detektív, určite film neposúva smerom ku komédii. Hlavného záporáka som každopádne odhalil hneď na začiatku. Trezor v policajnom sklade vyrobila firma Vincent a Jules, čo je samozrejme zjavný odkaz na legendárne Pulp Fiction s Jacksonom. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Znovu jsem doplatil na svůj filmový přehled, kdy člověk po zhlédnutí tisíců filmů už zkrátka dokáže na první dobrou odhadnout nejenom scénáristicky vhodného záporáka, nýbrž už jsem to posunul do bodu, kdy už přesně vím, které scénky budou později použité do závěrečného pseudo šokujícího odhalujícího závěru, který bývá v rámci série Saw pravidlem. Zdejší nízké hodnocení mě trošku odrazovalo, ale nebylo to nakonec v rámci žánru až tak strašné. Jasně, jsou zde věci, se kterými si tvůrci mohli podstatně víc vyhrát. Zejména mě iritovalo to, že snad všechny postavy stejným způsobem nakráčely do zcela očividné pasti, o které celou dobu věděli, přesto v určitý moment všichni měli potřebu odložit zbraň a zatelefonovat si někomu na záznamník, aby mohli být zezadu překvapeni a uspáni. Už poprvé to bylo debilní a v tomto filmu to vidíte asi tak 4x. Tento díl bezesporu nedosahuje ani vzdáleně atmosféry prvních dílů. Přesto děj nebyl vyloženě nudný, i když jsem znovu celý díl správně tušil, kdo za vraždami stojí. Chris Rock opravdu nebyl dobrý a rozhodně to nebylo jen tím, že jej má asi každý zafixovaného jako komediálního herce. Nic proti kampani "Dejme šanci černým", ale jsem pevně přesvědčený, že dokonce i v černých řadách se jistě dali najít vhodnější herci. Nejméně kvalita poklesla v rámci jednotlivých vražd, které byly velmi rozmanité a dostatečně brutální. [65 %] ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Přiznám se bez mučení, že nejsem moc velkým fandou Saw série. První díl jsem si docela užil, ve své době šlo o celkem neokoukané téma se zajímavým příběhem, ale většina jeho následovníků z toho udělala jen těžko stravitelnou záležitost. Většina pokračování přicházela ze stále více stupidnějším scénářem a jediné co dokázalo udržet mou pozornost, byly samotné smrtící pasti a slušná porce brutality. Po čtrnácti letech se rozhodl režisér Darren Lynn Bousman   vrátit zpět „na místo činu“ a řada lidí se na to docela těšila. Já si rovněž myslel, že dokáže zastavit sestupnou tendenci, co se kvality této série týče a nabídne nám po dlouhé době zase nějaké to oživení. Bohužel se tak nestalo.   Spíš mi celá tato Spirála přišla jako nějaká nechtěná parodie na Saw – nebýt tedy několik vcelku povedených brutálních pastí. Docela by mě zajímalo, do čeho narvali těch 20 milionů, protože mi to celé přišlo jako nízkorozpočtová slátanina a xtá napodobenina již mnohokrát viděného. Jednotlivé pasti byly brutální to ano, většina nedobrovolných hráčů však neměla téměř žádnou šanci na přežití (i kdyby splnili to, co po nich chtěl, umřeli by během chvíle na následky zranění), čímž se zcela vytratila původní myšlenka Jigsawa na „očištění od svých hříchů a druhou šanci“. Zřejmě dost peněz stáli samotní herci. Ovšem i to se ukázalo býti dost velkým kamenem úrazu.   Samuel L. Jackson tu víceméně jen paběrkoval a ani nedostal moc prostoru. Marisol Nichols většinou našla uplatnění leda tak v nejrůznějších dramatech, ale ta mi tu zas až tolik nevadilo. Horší už to ovšem bylo s výběrem hlavního hrdiny. Chris Rock prostě nemá talent ani ksicht na to, aby hrál ve vážných rolích či hororech. Nejrůznější ztřeštěné komedie to ano, ale tady mi vyloženě vadila už jenom jeho přítomnost. Sice se snažil ze sebe dělat v některých scénách tvrďáka, ale moc jsem mu to nežral. Max Minghella byl dost neprůbojný a zbytek tu byl jen do počtu. Takže ani v tomto směru žádná sláva.40% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Reboot série Saw nedopadl úplně dle představ a očekávání, ale zároveň nezklame v tom, v čem celá série saw vyniká a to jest skvěle promyšlené pasti a perfektní Gore.Saw sérii mám hodně rád, je to tak trochu módní přehlídka, kde místo modelek jsou pasti a každým dílem se předhánějí, která je nejlepší, tohle mě neskutečně baví, ale bohužel mi příjde, že Spiral je tak trochu odfláklý i v jiných aspektech, které předchozí díly neměly.Chris Rock je teda cástingová netrefa a ikdyž se jedná o jeho vysněný projekt, tak svou roli bohužel nezvládl a jeho přehrávání je místy docela nevkusné, tohle bych ještě dokázal překousnout, ale hlas copycat jigsawa je úplně mimo. Tam se vytratil ten creepy Tobin Bellův nádech a průpovídky k jednotlivým pastím nejsou jednak nápadité a už vůbec né zajímavé.Vizuálně film lehce působí jako televizní detektivka, kde nebýt toho parádního Gore, tak se to mohlo vysílat na Nově v 8 večer.Že to není temná krimi ve stylu Se7en až tak nebolí, ale docela mě zklamal i neuspokojivý závěr. Jednak není vůbec šokující jak bývá v Saw sérii zvykem, ta závěrečná 5ti minutovka bývá většinou nejlepší, ale zde docela vyšumí do ztracena a moc si nedokážu představit, že tenhle záporák bude figurovat v dalších případných dílech.Naštěstí těch 5 pastí mají koule, gore je špičkové a společně s Armádou Mrtvých tu letos nic tak brutálního nebylo, takže jsem rád, že si ohlídali alespoň tohle, ale jemná hořkost na jazyku po zhlédnutí zůstává. Ambice byly rozhodně větší, ale fanoušek gore bude rád i za tohle. Potěší i kultovní soundtrack v závěru. 6/10. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Séria Saw ma vždy svojim spôsobom bavila. Hlavne prvé štyri diely. Zvyšok série sa ale tiež dal dopozerať. Najviac ma nebavil asi Spin-off Jigsaw, ktorý mi prišiel dosť nudný a úplne zbytočný. No táto séria je ako burina a zla zelina nevyhynie, takže po štyroch rokoch od Jingsaw tu máme ďalší voľné pokračovanie. Na režírsku stoličku sa vracia režisér Darren Lynn Bousman (Saw 2,3,4) a za chrbtom ma producentov, ktorý za týmto vraždami stoja od začiatku (Wan/ Wahnnell). Špirála má síce mizerné hodnotenie, ale ja som jej prišiel na chuť. Bavil Chris Rock v úlohe detektíva a bavil aj jeho tatko Samuel L. Jackson. No najviac ma zaujal príbeh a jeho rozuzlenie, ktoré je celkom dobré a s môjho pohľadu aj zaujímavé. Brutálne krvavé vraždy znova nechýbajú a tak labužníci, čo sa radi kúpu aspoň raz za týždeň vo vani napustenej krvou svojich obetí, si prídu na svoje. Na prvé diely sa tento určite nechytá, ale je lepší ako tri predošlé. 60% - 3* ()

Galerie (34)

Zajímavosti (12)

  • Ve scéně, kdy se detektiv Banks (Chris Rock) natahoval do auta pro balíček, tak ho bral rukou, ale v dalším záběru ho vyndává pomocí hadru. (Ondra.Simmer)
  • Úvodní píseň k filmu složil britský raper 21 Savage. (Shizle)

Související novinky

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Reklama

Reklama