Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V dobrodružném snímku Pevnost Alamo se setkává Oscarem oceněný Billy Bob Thornton (Nejlepší převzatý scénář, Smrtící bumerang, 1996) s Dennisem Quaidem (Traffic) a Jasonem Patricem (Spáči). V tomto impozantním výpravném snímku spolu tvoří skvělý tým. Na jaře roku 1836 se ze všech sil snaží po 13 dní bránit malou texaskou pevnost. Má však méně než 200 obyčejných mužů šanci proti neuvěřitelné převaze tisíců vojáků vedených mexickým diktátorem? Tento příběh, založený na skutečné události, líčí odvážné volání po nezávislosti a hrdinský boj za svobodu! (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (105)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Před mnoha a mnoha léty, Texas. Pevnost Alamo. Nedostavěný kostel obehnaný nedokonalými hradbami, je z kdovíjakého důvodu cílem jak mexické tak americké armády, takže boje zde nikdy neutuchají. Hrstka obránců, vedena Davy Crockettem (Billy Bob Thorton) a dvěma vochechuly, kteří nemají nic jiného na práci než se hádat o kompetence, proti mnohonásobně silnější mexické armádě vedené generálem Santa Anou.... Uhm, jeden z velkých propadáku roku 2004, i když - moc nechápu proč, jistě byly i horší. Celková bitva byla docela dobře ztvárněná, a Billy Bob Thorton byl ve své roli dokonalý. Bohužel film bitvou o Alamo nekončí, a celé je to (asi z historických důvodů) ještě doplněno "pomstou" generála Sama Houstona, která celý film natáhla a pokřivila... Škoda, vynechat ten konec (i když je mi jasný, že tak by to Amíci do distribuce nepustili)... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá poctivá prácička, kde bojujú medzi sebou herci a štatisti a nie digitálni pajáci a bojuje sa medzi skutočnými stavbami a nie pred zeleným plátnom. Celý film šľape od začiatku do konca a predovšetkým samotné dobýjanie Alama je veľmi presvedčivou vojnovou sekvenciou. Na druhú stranu tu však máme biele postavy, ktoré si pri ohníčku rozprávajú o tom, ako vyvraždili indiánsku dedinu, nazývajú Černochov majetkom a Mexičanov vraždia ako mulice. Ale keďže na strane mexickej armády je psychopat, čo považuje vlastné vojsko za "kŕdel kuriat" a Amíci chcú založiť Texas, tak sme nútení držať práve im. Bohužiaľ scenár tento aspekt histórie nijako netematizuje a nemal som pocit nejakej aktualizácie, proste veci sú tak ako sú a basta. Možno Gaghan chcel byť kritický a jeho kolegovia nie, neviem. Herci sú výborní, ale zase nikto nepôsobí vo svojej úlohe ako sympaťák, snáď možno ešte Quaid, a neviem, či to bol zámer, ale asi skôr nie. 70% ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Pevnost Alamo je mnohem horší než klasický oscarový film Alamo s Johnem Waynem. Jde o načančaný a nesympatický a k tomu dost nudný exkurz do historie, který mne odpuzoval již od počátku. Nebyl jsem se schopen dodívat, nicméně srovnat to s původním filmem můžu a hodnocení je jednoznačně negativní. Zbytek řekl ve svém skvělém komentáři kolega sud. Jestli chcete vidět ty spousty dobře vypadajících nažehlených vojáků a dobrovolníků :=) bojujících na povel, tak se podívejte na trailer (klikni): http://www.youtube.com/watch?v=e_yQPBsoQao ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tak nejdřív hodnocení a pak malý historický exkurz, protože jak koukám, vetšina lidí moc netuší, o co v tomhle filmu vlastně šlo. Film je složený ze dvou typů děje - bitev a nudy. Bitvy jsou fajn, dobře udělané (až na pár záběrů z výšky, kde je vidět, že někteří komparzisté se flákají, namísto aby bojovali), historicky věrné a zábavné. Jen v nich chybí taková ta brutalita, kterou skvěle ztvárnil třeba Mel Gibson ve Statečném srdci nebo Patriotovi. Co se týče nudy, tak ta je nudná. Bohužel je poměr bitev k nudě asi tak 1:5. - půlhodiny se kecá, jaké byly bitvy dřív a jaká bude tahle a pak je pár minut boje. Historická vsuvka: Bitva o Alamo je součástí texaské války o nezávislost (nebo revoluce, chcete-li). Odehrává se krátce poté, co Texasani vyhnali mexickou armádu a vyhlásili nezávislost, načež Mexičani vytáhli dobýt Texas zpět. Alamo v březnu 1836 po boji proti hrstce obránců dobyli (po 12 dnech a šílených ztrátách), ale nebylo jim to moc platné. O něco později je rozdrtil pozdější texaský prezident Sam Houston a tím ztratili Texas definitivně. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zbytečně moc rozvleklý film, který je až moc patetický a chce být tak moc emotivní, až je nudný. Pokud nejste zapálený americký vlastenec, tohle s vámi moc nepohne... Navíc, nemůžu si pomoct, ale Dennis Quaid a Billy Bob Thornton mi přišli v parukách prostě směšní a jen těžko uvěřitelní. Davy Crockett v podání Johna Wayna je prostě lepší. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • 9 rokov po páde Alama sa stal Texas 28. štátom USA. (Smok)
  • Zabitie Davida Crocketta ako je znázornené aj vo filme je pripísané na účet mexického vojaka, Jose Enrique de la Pena. (Smok)

Reklama

Reklama