Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(22)

Obsahy(1)

Rozdílem téměř dva a půl tisíce hlasů zvítězil James George Hacker ve svém volebním obvodu nad svými soupeři. O tom, že se stane ministrem nové vlády, by již nemělo být nejmenších pochyb. A ve hře je tolik zajímavých postů: místní hospodářství, zahraničí, zdravotnictví, energetika... Jim by si klidně troufl na všechny, spokojil by se i s tím nejméně významným. Jenomže kampaň na předáka strany vedl proti nynějšímu premiérovi, proto má takový nepříjemný pocit, že se mu tenhle jeho minulý postoj tak trochu vymstí. A zdá se, že ho jeho neblahé tušení nezklamalo. Jedno ministerstvo po druhém padá do klína některému jeho stranickému kolegovi a on pořád nic. Marně se vrhá ke každému telefonu, premiér nevolá. Co ještě zbývá? A zbývá vůbec něco? Ale ano, samozřejmě! Ministerstvo pro administrativní záležitosti! Co na tom, že je škodolibí televizní komentátoři označují za cosi na způsob politického hřbitova! Ministerstvo to je a Jim je odhodlán udělat na něm kus práce...

Sitcom "Jistě, pane ministře" vznikl v BBC již před dvaceti lety, mnohé z toho, z čeho si dělá legraci, je však aktuální dodnes. Mnohé ty zákulisní pletichy, intriky a maléry jeho hrdinů nám budou připadat důvěrně známé a bude se nám zdát, že autoři museli čerpat inspiraci někde úplně jinde, než za kanálem La Manche. "Jistě, pane ministře" má 22 dílů, volně na ně navazuje šestnáctidílné pokračování s názvem "Jistě, pane premiére"...

Ministra a posléze premiéra Jima Hackera ztělesnil Paul Eddington (1927-1995), jemuž tato role přinesla mimořádnou popularitu a oblibu nejen u prostých diváků, ale i u těch, jež svým výkonem parodoval. Margaret Thatcherová mu za ni např. udělila Řád Kommandera Britského impéria. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (429)

golfista 

všechny recenze uživatele

Na takovýhle skvělý sitcom se opravdu vyplatilo vydržet u obrazovky do pozdních večerních hodin. Pravý anglický humor posazený do ministerské mašinerie - to je lahůdka. Jak je podle stáří seriálu vidět, politický styl se časem ani místem příliš nemění. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

"Jistě, pane ministře" není vůbec špatný sitcom, jeho téma i zpracování je hodně nadčasové, bohužel z mého pohledu je to vtipné tak, abych se zasmála opravdu jen málokdy. Spíš než vtipné bych to bohužel nazvala slovem "pravdivé". Často si říkám, že tohle se jim povedlo, že tohle bylo dobré, nebo jo, tohle se fakt asi doopravdy děje, ale na smích to opravdu není. Navíc při některých slabších dílech jsem pak už měla i trochu tendenci usínat, takže pro mě fajn jako večerní ukolébavka, ty lepší díly i něco víc, celkově za takových nějakých 60%... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Čest památce Sira Nigela Hawthornea alias geniálního Sira Humphreyho Applebyho. Když člověk vidí tu parodii na vládu, až by se divil, že to natočili samotní Britové... PS: Obzvlášť rozbor úlohy Británie v EU (tehdy Evropských Společenstvích) je k sežrání. A to je naprosto reálný:)) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní. K tomuhle seriálu se vracím snad nejčastěji, postupem času už se míň směju, bavím však stále stejně, víc si uvědomuju absurditu toho všeho a neustále se modlím, aby to byla pravda co nejmíň. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Sociologická sonda do jádra politiky tak hluboká, že spolehlivě bodá i po třiceti letech; zbožné přání všech analytiků, komentátorů i prostých voličů, aby to tak po sečtení vysypaných uren nebylo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ač mi dalo práci rozhodnout se zda-li se na to podívám nebo ne, nakonec jsem risknul a naprosto oněměl tím jak Jim Hacker, Bernard nebo Sir Humphrey hláškujou a to natáčení si naprosto užívají. Co epizoda to satira na vládu, která se nezměnila od té doby do dnes a je stále stejná. Mimo to jsem měl rád toho, no, pana Majzla, teda Hajzla....no vlastně Wajzla :-D Britcom je to nejlepší co se na světě mohlo urodit a tento seriál ho nezničitelně zastupuje a nadále zastupovat bude po boku takových hvězd jako je Černá zmije nebo Červený trpaslík. Jediné co mohu dodat je: Jistě, pane ministře (98%) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně výstižný a popisný sitcom. Geniální a neskutečně trefný. Je jasné, že je humor postaven na zřejmé paušalizaci, ale podobně jako třeba americký film Vrtěti psem postihuje tenhle britský satirický sitcom něco hlubšího, co naplňuje rámec naší běžné zkušenosti. Esence toho, co denně slýcháme a vidíme v televizním zpravodajství a čteme v novinách, totiž dává každému z nás zakusit pocit, že scénáře tohoto sitcomu jsou psané tak, že míra jejich autenticity splývá s vnímáním naší politické reality. I u nás vstupují do politiky především lidé typu Sira Humphrey Applebyho, pro něž je politika hlavně výtah k moci, zkušení rutinéři, jejichž slovník je tak trefně parodován tímhle seriálem. Bezpáteřnost, nadutost, kariérismus, byrokratismus, pokrytectví spolu s vysokou inteligencí a rétorickými schopnostmi ... to jsou sitcomové postavy z masa a krve... Velmi, velmi vtipné, v podtextu a skutečných konotacích však hodně trpké... Tihle lidé za nás rozhodují a ovlivňují nás:-( 100% ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Dobromyslný naiva Paul Eddington dostává na starost úplně zbytečné ministerstvo pro administrativu a neuvědomuje si, že je jen loutkou, za jejíž nitky tahá mazaný tajemník Nigel Hawthorne. Ten s otcovskou shovívavostí pohlíží na ministrovu snahu něco změnit a s rafinovaností protřelého diplomata ho vždycky odcvrnkne o krok zpátky před startovní čáru. Roztomilé, zábavné, absurdní a pravdivé. 80 % ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Nerad bych tomuto seriálku říkal sitcom. Přestože je to postaveno na humorných situacích, Monty Pythonům taky neříkáme sitcom. Toto je parodická satira plná ironie a sarkasmu nad politiky a jejich chováním vůbec. A za největší ironii a sarkasmus já považuju, že Eddington za to dostal od premiérky řád. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Politická satira prý rychle stárne. Kdeže! Ta špatná možná, ale ačkoli je Jistě, pane ministře starší než já, je na rozdíl od mé maličkosti brilantní a vytříbené. A ani v argumentační pohotovosti a uhlazené jedovatosti nejsem s to siru Humphreymu konkurovat, běda mně. Ale ještě víc a zaslouženě běda Jimu Hackerovi. Pokud zatoužíte po korunovačním klenotu britského televizního umu, neváhejte. A prahnete-li po dávce humoru suchého jako nejdražší martini a ostrého jako puky na gentlemanových kalhotách, tak neváhejte už vůbec. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Vynikající sitcom , britský humor je prostě asi nejlepší na světě. Takhle se bavit v prostředí politiky , to nedokáže kdekdo. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Já znám ty tři články úřednické víry: konat rychle trvá déle, konat levněji se prodraží a konat v tajnosti je demokratičtější." Ministr by neměl očekávat, ale samozřejmě očekává, že státní správa bude snaživě kmitat v rytmu jeho preferencí. Jenže vzděláním obdaření úředníci státní správy si do svého nicnedělání nenechají jen tak zasahovat. Je mimořádným zážitkem sledovat průměrného ministra Hatchera v boji s dokonale propracovaným úředním šimlem v podobě hbitě okecávajícího sira Humphreyho, jehož ignorace pravdy je fascinující a cenzura údajů směřujících k ministerským uším skoro až zneklidňující. Není nic zábavnějšího než přijímat informace, že královna je od církve neodlučitelná, zatímco Bůh je volitelný doplněk a sledovat sira Humphreyho, jak každou nahrávku nekompromisně zasmečuje. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

V roce 1980 to musela být bomba, jenže jak se k tomu má postavit divák zmlsaný IT Crowdem a How I Met Your Mother dnes? U vtipků jsem si vždy říkal něco jako "jo, tak to bylo dobrý", ale pořádně jsem se zasmál jen málokdy. Nechci říct, že Jistě, pane ministře není dobrý seriál, rozhodně mu nemám co vytknout a navrch oceňuji, že se v neúprosném koloběhu času neztratil, ale jaksi mě zanechával chladným a nepřimněl mě těšit se na další díly. PS: Všiml jsem si, že třebaže herecké výkony jsou velice přesvědčivé, celá obrazová část je vedlejší, seriál se dá i dost dobře jen poslouchat. 7/10 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Zrušili nám noční směny. Ňákej vůl už zase spustil úspornej program." Inteligentní humor? Kde hledat jinde, než ve Spojeném Království. Suché dialogy v kombinaci s perfektní charakteristikou politické sféry. Nevím, jestli mě má těšit, nebo si mám zoufat nad tím, že se britská politická realita od té naší zas tak neliší. Co se herců týče, připojuji se ke Geminimu a vzdávám čest památce Nigela Hawthorna, ale co by byl sir Humphrey bez svého ministra Paula Eddingtona a samozřejmě co by byl ministr bez osobního tajemníka Dereka Fowldse (třeba by odjel na jinou večeři nebo by viděl materiály, které jsme nechtěli, aby viděl). Stejně tak skládám hold našim skvělým hercům dabérům pánům Němcovi, Preissovi a Vaculíkovi. Pozn 1: Epizoda tuším 20 velmi jasně vysvětluje, proč je Humphrey takový, jaký je. "Kdybych vždy věřil ve vládní politiku, byl bych nadšeným zastáncem privatizace i znárodňování..." Pozn 2: autorem titulkových kreseb je Gerald Scarfe, tvůrce animovaných částí Pink Floyd: The Wall. Takže vám přeju úspěšné a veselé "namočení do morálního rozměru." A teď mě omluvte, mám naléhavý vzkaz v komunikačním centru... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kultovní seriál vznikl díky Antony Jayovi a Jonathanu Lynnovi, kteří prostředí vysoké politiky důvěrně znali a na scénáři pracovali s pomocí Johna Cleese z Monty Pythonů v druhé polovině 70. let. Pilotní díl seriálu byl přijat s velkým ohlasem, a tak v roce 1979 bylo natočeno 21 epizod, které byly odvysílány na BBC o rok později - a diváci šli do kolen. Seriál se úžasně líbil i premiérce Thatcherové, která u něj dokázala strávit celé hodiny. Pro toho, kdo se chce něco dozvědět o politice, nemá smysl pročítat politologické příručky nebo poslouchat nudné narcistní projevy politiků v televizi, ale je nejlepší shlédnout pár dílů tohohle geniálního seriálu a hned pochopí, jak to v politice chodí. Díky geniálnímu obsazení měl seriál úspěch po celém světě. Za svůj majstrštyk byli Paul Eddington jako představitel slabošského a důvěřivého Hackera a Nigel Hawthorne jako vychytralý manipulátor Appleby oceněni řádem CBE a Antony Jay byl povýšen do šlechtického stavu. Jediný, komu se kupodivu seriál nelíbil, byla britská státní správa, která tohle dílko označila za podlé a přeceněné. Sbírka cen a nejrůznějších vyznamenání, kterou získali tvůrci, by zabrala mnoho místa a o jednotlivých zápletkách a dialozích by se dalo dlouho diskutovat. Pro mě neodolatelná záležitost. Stoprocentní hodnocení. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jistě, pane ministře je výborná politická satira. Stejně zábavná jako mrazivě pravdivá a nadčasová. Navíc výtečně herecky obsazená. Neustálé souboje mezi Jamesem Hackerem a Humphreym Applebym jsou k pokukání, a přestože navrch má mnohem prohnanější druhý jmenovaný, postupně se misky vah vyrovnávají a i ministr sem tam svému tajemníkovi pěkně zatopí. K nim zde dělá křoví (ale perfektně!) Bernard Woolley, také nanejvýš komická postavička. Pilířem seriálu jsou ale hlavně dialogy, které by se daly tesat. Během sledování komletních 3 sérií jsem našel snad 1, max. 2 slabší díly, jinak si Jistě, pane ministře udržuje vysokou úroveň po celou svoji dobu. Navíc si seriál připravil vhodným způsobem půdu pro své pokračování. "Řekněte mi, podpoříte též můj názor, že ve státní správě vládne přezaměstnanost? Ano nebo ne? A přímo!" - "Víte, pane, žádáte-li o přímou odpověď, tak vám řeknu, že pokud je nám zřejmé a hledíme-li na to s odstupem, dáme-li si to dohromady, a zprůměrníme na jedno ministerstvo, potom v konečném souhrnu se nám bude jevit jako pravda, že dokola v zato v obecném smyslu byste patrně zjistil, jestliže mám hovořit naprosto bez obalu, že pravděpodbobně to valný význam nemá. Pokud je nám zřejmé…v tomto stádiu." ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jde o jeden z nejpronikavějších pohledů do kuchyně praktické rutinní politiky, tj. toho typu politiky, který vyplňuje 90-95% obsahu veškeré praktické politiky ve všech jejích formách (nechci tu opakovat zasloužené komplimenty na adresu tvůrců JISTĚ). Spokojím se jen jedním: že mimo sitcom tu lze mluvit i o vrcholné podobě scény - či řetězu scén - klasického kabaretu.) I v satirické nadsázce jsou patrna všechna kouzla její ukoptěné všednosti. Britský případ je nadčasový také pro ostatní představitelné národní demokratické formy. (Veřejným tajemstvím je, že s některými posuny to platí minimálně i pro autoritativní režimy.). Na druhou stranu si lze říci, že s politikou to nemůže být tak špatné, když si umí sama ze sebe udělat legraci a naopak - kdo zná tento seriál, nemusí zbytečně ztrácet čas četbou stejně plytkých novin a dalších médií naší doby. Je to zábava, která se neomrzí a vždy má co říci a čím povzbudit. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

1. séria: je naozaj satirická bomba. Trošku viac intelektuálna, než som čakal, ale bavil som sa skvele. 80%. 2. séria: každým dielom zlepšujúce sa herecké prejavy všetkých zúčastnených a takisto aj údernosti satirických hlášiek. 85%. 3. séria: potvrdzuje vzostupnú tendenciu kvality a spŕška cynického humoru ma oblievala v každom dieli, vždy s dokonalou zápletkou. 90%! - celkovo: 85% ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Je naprosto neuvěřitelné, jak se pohled na politiku nemění za ta desetiletí..furt je to stejná banda zmetků:D Navíc se tu politikaří se skvělým britským humorem, což zaručuje dostatečou zábavu. ()

Související novinky

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama