Reklama

Reklama

Epizody(9)

Devítidílný seriál Jaroslava Dietla o pitné vodě a lidech kolem ní je snad trochu romantickou představu o vodohospodářích a jejich životě. Seriál natočil pro Československou televizi Ostrava František Mudra. Tehdy bylo zapotřebí ukázat divákům člověka silného, zásadového a zoceleného, který neustupuje přívalu problémů. A i když ztratí rodinu, stále se znovu staví na nohy. Devět dílů seriálu se soustřeďuje na soukromý život hlavních postav, řeší se partnerské konflikty, rozpady rodin apod.

Pavel Nový hraje hrázného Jana Palyzu. Jeho postava není jednoznačně ani kladná, ani záporná, i když převažují kladné vlastnosti. Jana Krausová ztvárnila roli Ivany Opatové, Palyzovy přítelkyně a svobodné matky, právě ona je dost nevyrovnanou osobností v partnerských vztazích. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

krokodlak odpad!

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti filmovému zobrazení stavby přehrady, ale tenhle toporný didaktismus mne opravdu dostal. Dialogy i situace neuvěřitelně šustí papírem a postavy by mohly vzájemně soutěžit o největšího mimoně. Nicméně, nechtěný humor je všudypřítomný, takže seriál mohu doporučit jako masochistickou zábavu. Největší úlet byla parta drsňáckých vyděračů v čele s Janem Krausem, která bez zjevného důvodu šikanovala vesnického dědka v podání Jiřího Holého. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

V šestým dílu let vrtulníkem s bezmála dokumentárním výkladem o přehradách na severní Moravě a živočišná dvojka Jandák-Smutná. To je asi tak všechno, co tady za něco stojí. Jinak sledujeme divný chování hlavních postav a křečovitý zápletky (vybírání výpalného partičkou Jana Krause). Nejzábavnější jsou na začátku každýho dílu ty tříminutový rekapitulace zásadních dějových zvratů z dílu předchozího. Tohle totiž stačí k pochopení, že v celým seriálu jsou zásadní dějový zvraty o hovně. Následuje smutek, že i pod tímhle je podepsán Jaroslav Dietl. ()

Reklama

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Určitě to není žádný skvost české tvorby, ale když se podívám na ty hnusy, které se dnes točí, tak je tohle pořád dobré. Žádná tvůrčí násilnost, vyumělkovanost ani ubohost, jako v dnešních serálech, které jsou stejně uvěřitelné jako to, že země je placatá. Herecké výkony nejsou žádný zázrak, režie také ne, ale standardní lidskost Dietlova scénáře to vynahrazuje, je to takový nenáročný odpočinek, i když chvílemi už moc dlouhý. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný seriál, dá se na něj dívat i v dnešní době. Je to vlastně celé jen o vztazích, ale ještě to není zcela o ničem jako v současných několikasetdílných sériích. Prvních několik dílů je velmi dobrých, pak to ale rychle začne uvadat, až se to rozplizne do nekonečné křeče. Hodně vaty a málo děje, jen čekání na nevyhnutelný konec, o kterém je zhruba od poloviny rozhodnuto. A tam to mělo skončit a celkový dojem by byl mnohem lepší. Ale chápu, že devět dílů je devět dílů. ()

moorks 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších seriálů a to nej z naší televizní tvorby. Opět za tímto dílem najdeme Jaroslava Dietla, který byl v té době tvůrcem řady úspěšných televizních seriálů. Skvělou hereckou příležitost zde dostal Pavel Nový. A ujal se ji skvěle. Další velká přiležitost už se mu bohužel nenaskytla. Samozřejmě se zde objevili další výrazné herecké osobnosti - Vítězslav Jandák, Jana Krausová, Ivan Vyskočil či Tomáš Jirman nebo Jiří Holý. Další výraznou doménou seriálu bylo to, že se odehrával až na severní Moravě a ne jak jsme byli tradičně zvyklí v Praze a okolí. Téma přehrady a života kolem ní je stále neokoukané téma, které není často realizováno a tento seriál byl světlou výjimkou. A já děkuji za něj. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (20)

  • Seriálový pes Pavla Nového zvykol občas utiecť. Raz ho chytili ruskí vojaci, upiekli ho a zjedli. Úlohu musela potom dohrať jeho psia sestra. (krasomama)
  • Tento díl se natáčel na nádraží Budišov nad Budišovkou, přehradě Kružberk, v Polance nad Odrou, v Ostravě - Plesné, v Ostravě. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama