Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stephen Fermoyle (Tom Tryon) je americký kněz, který se díky své houževnatosti, inteligenci a oddanosti katolické víře stává v předvečer druhé světové války kardinálem. Film se odehrává mezi světovými válkami a začíná v Bostonu. Sleduje dogmatického mladého kněze, který zabraňuje sňatku své sestry Mony (Carol Lynley) s mladíkem židovského původu a nesouhlasí s potratem, který by mohl zachránit jeho sestře život. Výčitky svědomí ho načas donutí opustit kněžství a odjet do Evropy jako učitel angličtiny. Ve Vídni 20. let potkává mladou studentku Annemarie (Romy Schneider), která se do něj zamiluje, a Stephen je tak vystaven další zkoušce své víry. (Roman Albach)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (8)

mac000 

všechny recenze uživatele

Film byl natočen podle románu Henry Mortona Robinsona The Cardinal, který roku 1950 při svém knižním vydání byl nejpopulárnějším románem roku v USA (dle hodnocení časopisu Time). Robinson se později podílel i na psaní scénáře k filmu. Příběh je částečně založen na životě Francise kardinála Spellmana, newyorského arcibiskupa (1939-1967). ()

slunicko87 

všechny recenze uživatele

Spíše průměrná adaptace příběhu s takovým potenciálem, která bohužel obsahuje všechny klasické neduhy, na které lze při adaptování obsáhlého románu narazit. Ačkoliv je film skoro tříhodinový, působí epizodovitě a postavy i jejich motivace nejsou ani zdaleka dostatečně vykresleny. Celý film je pak velmi strojený a studený. Přitom některé scény si o emotivně vypjaté pojetí přímo říkají. Věčná škoda, věřím, že lépe pojatá adaptace by z tohoto příběhu i dnes udělala hit. ()

Reklama

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Celkom fajne spravene; romanova predloha je podla skutocnych udalosti, takze je to zaujimave aj z tohto hladiska. Problemy osobnej viery, konflikt viera - prospech, nacizmus, moralka a upadok.. Cloveka az oblieva pot, ze mame dalsiu vojnu pred dverami a pokojne si kukame, ako to bolo len par rokov dozadu.. Ze sa film dal spravit aj lepsie? Ano, asi dal; ale je to dost dobre aj takto. Ale hlavne, ze je film ludsky a ma hlbku, takze moze byt aj v nizsej kvalite, zasumeny a anglicky :). K somarinam ako Breaking Bad a Batman je vsade hromada tituliek, super kvalita atd. Ked clovek vyhrabe konecne kvalitny film z volakade, tak len v originale a hodne blbej kvalite - a nemecke titulky natolko nepasujuce, az sme to vzdali a strihali usami po anglicky.. Zasluzene 4*. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

21. Zlatý Glóbus za rok 1963 - cena (2) - *Nejlepší film (drama), *Nejlepší herec ve vedlejší roli - John Huston + nominace (4) - Nejlepší herečka (drama) - Romy Schneider, Nejlepší herec (drama) - Tom Tryon, Nejlepší režie - Otto Preminger, Nejlepší film (podporující porozumění) - Otto Preminger ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Nebudu zastírat, že na tento film jsem se podíval především kvůli mé oblíbené Romy Schneider, pro kterou setkání s Ottou Premingerem znamenalo její druhý hollywoodský film. Přestože Romy stráví na plátně pouze půl hodiny (což vzhledem tříhodinové délce filmu může být málo), nebyl jsem vůbec zklamaný. Film mě bavil od samého počátku. V Bostonu před první světovou válkou se setkáváme s mladým knězem Stevem Fermoylem (vynikající Tom Tryon), který je oddaný katolické víře a vše jí podřizuje. Je přísný ke svému okolí, ke své rodině, ale především k sobě. Jeho talentu, inteligence a píle si všímají i američtí hodnostáři, a proto mu nabízí kariéru ve Vatikánu. Tu on odmítá, protože o sobě pochybuje. Do Evropy sice odjíždí, ale jako učitel angličtiny. Ve Vídni dvacátých let se seznámí se svojí jedinou láskou - mladou Annemarie (Romy Schneider). Paradoxně díky její lásce si uvědomí, že jedinou jeho cestou je cesta víry. Již jako vysoký církevní hodnostář se s vdanou Annemarií von Hartmann znovu setkává v roce 1938, v době, kdy je Rakousko připojeno k Říši. A ze všech svých sil se jí, manželce židovského bankéře, snaží pomoci... Tříhodinové filmy bývají problematické, jsou už dlouhé, ale já jsem se vůbec nenudil. Naopak jsem byl překvapený, jak mě toto téma chytlo. Proto hodnotím tak vysoko. Perlička na závěr - Kardinál je jediný film, ve které se Romy Schneider objeví před kamerou se svým otcem, hercem Wolfem Albachem-Rettym. Ve 100. minutě filmu hraje rakouského barona, který se Stevena Fermoyla vyptává na probihici. Protože se film natáčel z části ve Vídni, bylo velkým přáním Romy Schneider, aby Otto Preminger oslovil jejího otce - Vídeňáka - a nabídl mu tuto malou roli. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Kardinál je jediný film, ve kterém se před kamerou objeví Romy Schneider se svým otcem hercem Wolfem Albachem-Rettym. Stane se tak ve 100. minutě filmu, kdy její otec ztvárňuje staršího rakouského barona. Wolf Albach-Retty získal tuto malou roli na přímluvu Romy Schneider u režiséra Otto Premingera. Romy toužila setkat se svým otcem při práci. S její matkou, herečkou Magdou Schneider, se jí to podařilo sedmkrát. (Roman Albach)
  • Adaptace románu The Cardinal (1950) Henry Mortona Robinsona. (NinadeL)

Reklama

Reklama