Reklama

Reklama

Kreslený příběh na motivy známého fantasy románu J. R. R. Tolkiena. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

DannyJ 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč by měla interpretace Petera Jacksona středozemě určovat jak mají elfové, skřeti a ostatní potvory vypadat. Pro mě jako fanouška J.R.R. Tolkienova světa skvělá podívaná. Ale chyběl mi tam Medděd, což je zajímavé protože jsem se s vynecháním této postavy setkal i u komiksu "Hobbit" a převyprávěné knihy na kazetě. ZÁHADA! ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ŽIL RAZ V PODZEMNEJ DIERE ISTÝ HOBIT." __ Niekdajšie animované spracovania kultových Tolkienových príbehov zrejme nikdy nebudú patriť do klasiky kinematografie, preto i ja sám som k ním pristupoval tak, že som im nechával voľný priebeh. K Hobitovi som sa dostal až teraz a vo výsledku dopadol o dosť lepšie ako som čakal. Zvláštna animácia mi zo začiatku robila menšie problémy no postupne sa dá na ňu zvyknúť hlavne keď vezmeme v úvahu, ako to už predo mnou napísal napr. Vejrrr, že knižná predloha je určená predovšetkým detským čitateľom. V tomto smere i keď som si postavy predstavoval inak, vedel som sa s nimi stotožniť. Pravdou však ostáva i to, že trpaslíci pôsobia značne zostarnutí, orkovia vyzerajú ako ropuchy, elfovia zase skôr ako orkovia a Gloom ako posledný pozostatok rádioaktivitou poznačenej mločej populácie, čo však až depresívne zvýrazňovalo chabosť jeho existencie. Príbeh však vo mne prebudil čarovné spomienky na horúce leto pred takmer dekádou kedy som túto útlu knihu prečítal v priebehu niekoľkých dní a časom som sa pustil do ,,trilógie". Hobit má svoje muchy, avšak pri niektorých scénach som popustil fantáziu a začal som si predstavovať ako to asi Del Toro nakrúti a ak sa mu to podarí o aký úžasný počin sa môže jednať. A vzdá tak poctu nielen knihe ale i tomuto skromnému dielku. 3.5* ()

Reklama

Kryton 

všechny recenze uživatele

Tahle adaptace trpí na tři věci: 1) Animaci dostali do rukou Japonci. Proto jsou trolové či zlobři podobní velkým tlustým opicím, skřeti zmutovaným žábám, elfové hnusnější než skřetí stolice a především Glum vypadá jako výsledek znásilnění mloka od nadrženého šimpanze. Trpaslíky vlastně nerozeznáte, protože vystupují vždy jen 2 až 3 a zbytek je zahozen do stínu. Jediné, co se animačně povedlo je pouze pozadí. Toho si však nebudete všímat. 2) Okleštění knihy je zde tak brutální, že z toho nezbude nic. Události se stanou a mávnutím proutku je vše zcela jinde. Medděd je vynechán. Souboje a bitvy jsou okrouhány jen na pár záběrů meče a dále nic. Jako vzít Hobita a začít z něho bez rozmyslu trhat stránky. 3) Režiséři si usmysleli, že to celé bude dětská pohádka pro předškoláky. Nemám nic proti písním, protože v hobitovi se neustále zpívá. Jenže folkové halekání zhulence mi ani za mák příběh nepodbarví. Mimochodem tvůrci South Parku tuto adaptaci znají a tak v epizodách s drozdím králem se parodují stejné zpěvy! Tohle je děsná adaptace a jednu hvězdu jsem dal jen , že jsem fanoušek Tolkiena. Ač někteří nemají rádi adaptace od Jacksona, tak se podívejte i na jiné. Pak budete Jacksonovi tleskat! ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Animace postav je příšerná, oblud jakbysmet. Zarostlý fosforeskující Elrond, lesní elfové jsou zelení skřeti a Šmak má pivní panděro. Písničky ála "labour songs" odněkud z Mississipppi mixlé s country taky k fantasy zrovna moc nesedí, zvlášť když je zpívají i elfové v Roklince. Navíc děj je značně okleštěný a to, co zbylo cituje naprosto otrocky knihu, bohužel jen zvukem a ne obrazem. Jak píše monolog - moc keců a žádná akce. Jediným kladem snad může být animace prostředí, která víc než silně těží z obrázků samotného Tolkiena, ale protože jsem na ně zvyklá, líbí se mi a přesně odpovídají popisům v knížce, tak se na ně docela dobře dívalo a bavila jsem se tím, že jsem to srovnávala s notoricky známými ilustracemi z knihy. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Báječné zpracování mého srdcového příběhu s krásnými písněmi, které určitě neruší toto nádherné dobrodružství. Musím se trochu pousmát, že je věrnější a střízlivější než Peterův výpravný, avšak rozpustilý epos. Trochu škoda, že film postrádá některé dějové scény. Spolu s Pánem prstenů (1978) jde o další neznámé, ale zajímavé dílko z Tolkienovy tvorby. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • V 60. letech připravoval animovanou verzi Hobbita Jiří Trnka, k realizaci však nedošlo (Přemek)

Reklama

Reklama