Reklama

Reklama

O loupežníku Rumcajsovi

(seriál)
  • Slovensko O lúpežníkovi Rumcajsovi (více)
Animovaný / Pohádka
Československo, (1967–1984), 4 h 33 min (Minutáž: 7 min)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Rumcajs, Manka a Cipísek žijí v lese Řáholci a čeká je tu spousta dobrodružství a starostí. Jičínské panstvo chce loupežníka a jeho rodinu z lesa vystrnadit. Rumcajs má ale poctivé srdce, a když je nejhůř, přiskočí mu na pomoc Manka nebo loupežnický synek Cipísek. (oficiální text distributora)

Recenze (82)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tak předně musím uvést, že Václava Čtvrtka pokládám za geniální spisovatele, který svým laskavým, brilantním humorem a nekonečnou, veskrze, českou fantazií okouzlil mé srdce. Také hlas a přednes pana Hogera, dodal pohádkám nezapomenutelný punc kvality, který k Rumcajsovi prostě patří. Však novým poznatkem pro mě jest, že pan Eduard Cupák nikterak nekulhal za brněnským bardem. Poměrně nedávno jsem měla možnost shlédnout celou sérii, kterou pan Cupák namluvil a smekám. Laskavost, cit a krása sama! Bravo pánové! Jako dítě jsem to ocenit neuměla, ale dnes vám, oběma, tleskám. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rumcajs by si měl vážit doby, v které se nachází a nevybuřovat, protože teď by mu v Řáholci protestovali ekologičtí aktivisté, že ničí žaludovými projektily chráněnou oblast, sociálka by mu vzala Cipíska žijícího v nehygienických podmínkách, na základě vyměřených penále za neplacení zdravotního pojištění a za nenahlášenou živnost loupežnictví by mu exekutor zabavil bambitku a Manka utekla za někým, kdo bambitku má a větší.. I přes osobité namluvení Högerem mě večerníčky o ozbrojeném ševci nikdy příliš neoslovily. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný kreslený seriál pro děti, nečekaně vtipný a plný spousty roztomilých gagů. Vytknout mu lze asi jediné, totiž po mém soudu naprosto zbytečné a komunistickému režimu poplatné zesměšňování šlechty a cizinců. Jak je ta příběhová, kresebná a charakterizační zkratka roztomilá u střelby žaludy, Cipískova narození či vaření sedminásobné polívky, tak je protivná u všech těch "rhumcáájz, půjdeš sófort se mnóou do Jičhína a já tě zavřu do šhatlafy"... Pozoruhodné je naopak to, jak se seriál postupně mění. Na počátku jsou Rumcajsovými protivníky spíše fantastické a sofistikované postavičky typu "Dona Mirákla", jejich vystupování je tajuplné a překvapivé, ke konci jsou to naopak postavy spíše "jednoduché", "hrubozrné" a pocházející většinou z blízkého okolí. Spolu s tím se navíc prohlubuje i důraz na Rumcajzovu rodinu a "běžné rodinné trampoty". Samozřejmě to není nutně chyba, spíš se v tom doslova symptomaticky odráží období vzniku, kdy se "bruselská" a kosmopolitní šedesátá léta se zlomem normalizace změní v uzavřená, pragmatická, v sebezáchovném reflexu nechtíc taky rodinné vztahy a zázemí budující léta sedmdesátá... Celkový dojem: 85% ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Zvláštní je, že jsem tuto pohádku sledovala jako dítě. Myslela jsem, že je tato pohádka, pohádkou MÉHO dětství. Ale velmi mě těší, že i desítky let přede mnou už si mohly děti tuto pohádku užívat. Opravdu nevím, zda je to mé zdání, anebo jsme byli v roce 65 a dál animátorsky vyspělí. Hold, šikovné české ručičky:) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Rumcajse a i jiné večerníčky a pohádky (např. Wericha, Broučky) mám víc spojené s audiokazetami, které jsem si pouštěl pořád dokola. Ty nahrávky dokázaly tak úžasně povzbuzovat vlastní fantazii. Proto večerníček je až druhej v pořadí za pětihvězdičkovejma kazetama. Ale dodneška miluju, jak Rumcajs nabíjí pistoli tvrdým žaludem. :) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (9)

  • Z náznaků lze soudit, že se příběh odehrává v 60. letech 19. století. Indiciemi je, že císařovna v knize se jmenuje Bětka, tj. Alžběta Bavorská, a mluví se o vojně s Prusem, přičemž bitva u Hradce Králové se odehrála v roce 1866. Několikrát je zmiňován i pruský král Fricek, což by mohl být Fridrich Vilém IV. (Olík)
  • V prvním díle, kdy Rumcajs v lese ukradne Humpálovi boty, hraje stejná hudba jako v "bondovce" Thunderball (1965), a to "Mr. Kiss Kiss, Bang Bang". (Kaufman)

Reklama

Reklama