Reklama

Reklama

O loupežníku Rumcajsovi

(seriál)
  • Slovensko O lúpežníkovi Rumcajsovi (více)
Animovaný / Pohádka
Československo, (1967–1984), 4 h 33 min (Minutáž: 7 min)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Rumcajs, Manka a Cipísek žijí v lese Řáholci a čeká je tu spousta dobrodružství a starostí. Jičínské panstvo chce loupežníka a jeho rodinu z lesa vystrnadit. Rumcajs má ale poctivé srdce, a když je nejhůř, přiskočí mu na pomoc Manka nebo loupežnický synek Cipísek. (oficiální text distributora)

Recenze (82)

Lima 

všechny recenze uživatele

Jako malej byl mým snem mít pistoli, která by střílela žaludy a vážně jsem věřil tomu, že je to možné. Mimoto jsem chtěl mít i plnovous a Manku za manželku. Nic z toho se zatím nesplnilo. Zatím....PS: Ten plnovous už jo :o) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle večerníček nepatřil k mým nejoblíbenějším. Nevím co je špatně, ale nikdy jsem jako malá Rumcajse mezi své oblíbence nezařadila. A protože to má být dobrá zábava pro děti, nebude asi všechno v pořádku (nevylučuji, že u mě :-). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Gouryella to vystihl - velké plus tohoto večerníčku je dabing pana Högera. A navíc - knížky o Rumcajsovi byly prakticky první, které jsem četl, proto ty **** ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale Rumcajze jsem nikdy nemusel. Samozřejmě, že když ho dávali jako večerníček, tak jsem na to koukal, ale nijak zvlášť jsem si ho neoblíbil. V psané podobě jsem ho naopak přímo žral, což je zvláštní. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Rumcajse a i jiné večerníčky a pohádky (např. Wericha, Broučky) mám víc spojené s audiokazetami, které jsem si pouštěl pořád dokola. Ty nahrávky dokázaly tak úžasně povzbuzovat vlastní fantazii. Proto večerníček je až druhej v pořadí za pětihvězdičkovejma kazetama. Ale dodneška miluju, jak Rumcajs nabíjí pistoli tvrdým žaludem. :) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rumcajs by si měl vážit doby, v které se nachází a nevybuřovat, protože teď by mu v Řáholci protestovali ekologičtí aktivisté, že ničí žaludovými projektily chráněnou oblast, sociálka by mu vzala Cipíska žijícího v nehygienických podmínkách, na základě vyměřených penále za neplacení zdravotního pojištění a za nenahlášenou živnost loupežnictví by mu exekutor zabavil bambitku a Manka utekla za někým, kdo bambitku má a větší.. I přes osobité namluvení Högerem mě večerníčky o ozbrojeném ševci nikdy příliš neoslovily. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Raději než večerníček jsem poslouchal Rumcajsovy desky. Ne, že by mi tolik vadil styl kresby, v knížkách se mi líbil, ale ta animace na mě už jako malého působila hodně jednoduše a nepovedeně. Na deskách byly příběhy celkem drama, tady celkem nuda. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Trapný závan z dob, kdy žena teprve zahajovala svůj boj o prokázání nadřazenosti puklého pohlaví. Typický archetyp muslimského muže, jakýsi oplnovousený Rumcajs, jenž vede svůj odboj proti pokroku kdesi v jeskynním komplexu, připomínajícím Tora Bora, potkal dvě dívky. Jak to tak bývá, suverenita, bojechtivost a všeobecný přehled jedné z nich mu nejprve učarovaly, aby jí později, po ukojení primitivních pudů a návratu k ortodoxním myšlenkám, zapudil slovy: ,, kdepak Anka, měla to být Manka!". Ano. Mladá a cílevědomá feministka vyděsila tohoto nejistého mužika, proto přijal za choť raději její dementní a nesamostatnou příbuznou. Genderové rozdělení práce, vycházející z překonaného společenského uspořádání ukazuje tento dokument stejně dobře, jako extrémně špatný vliv muže při výchově potomků, neboť ten jim okamžitě po narození započne vštěpovat zcestné vzorce, kupříkladu fakt, že maminka vaří a tatínek likviduje nepřátele víry. A tak je potenciál - byť duševně slabší - Manky nekompromisně potlačen, zatímco Rumcajs i nadále svádí svůj marný boj s modernitou, zastoupenou kupříkladu bezpilotními letouny Predátor. Byť nachází cizozemské spojence, kteří mu prodají protiletadlové střely, maskujíc to před všudypřítomným Echolonem heslem: ,,Zde máte na draka aparátek", všichni cítíme, že s nebohou rodinou to jde z kopce a bylo by jí mnohem lépe, kdyby se otěží zodpovědnosti chopila žena. ()

Vančura odpad!

všechny recenze uživatele

"O loupežníku Rumcajsovi" je pro mě vrcholem hnusu a nemorální oslavou zločince - buzerujícího slušné obyvatele Jičína - který žije v jeskyni (!) se svou milenkou Mankou a nemanželským dítětem Cipískem. Neznám odpudivější zpracování klišé o lidovém hrdinovi, který bohatým bral a chudým dával. Tenhle večerníček museli komunisti milovat. Cituji z textu "Loupežník jako apoštol spravedlnosti" od Milana Uhdeho: "... Rumcajs, ochránce města, krajiny a života proti stereotypně stupidním a škodlivým nápadům xenofobně nazírané vrchnosti se svému dětskému i dospělému obecenstvu představuje jako asociální živel pouze takříkajíc podle titulu. Jestli jsem četl a díval se pozorně, nikdy jsem ho nepřistihl při skutečné loupeži. Loupežník v reálném socialismu byl prostě synonymem pro sympaťáka. To, že s panským lesem zachází jako se svým, je dobově vítaná anticipace socialistického vyvlastnění, totiž ústavně oprávněné krádeže toho, co krádeží podle ideologického výkladu vzniklo. Ostatně i okrást zlodějský stát bylo dobré." ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

To vám vážně nikomu nevadí, že Rumcajs krade? Copak můžu dát sto procent člověku, byť sebelíp namalovanýmu, kterej nejenom, že má tak asociální živnost, ale ještě ke všemu se na ni ani moc nehodí - pamatujete, jaký problémy měl třeba s ukradením blbýho pytlíku soli? :-) Takže, je mi líto, ale z výchovných důvodů (ne, opravdu to není kvůli mé vrozené kleptománii) mu prostě jednu hvězdu MUSÍM šlohnout! Tím ale na sebe určitě poštvu našeho Cipíska, až se to dozví ... ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal Rumcajse, Manku a jejich malého Cipíska? Pěkný řáholecký večerníček. Ale knížepán s paní kněžnou jim pořád dělají problémy. A co takový Sládek Kule? :D ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Dokonaly vecernicek. Rumcajse dodnes sleduji velmi casto a porad se mi to libi. Tomuhle rikam kvalita a ne jako dnesni vecernicky. Rumcajs je proste klasika. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Plnovous, bambitka a pěkná kočka k tomu, takový je Rumcajs. Můj hrdina z dětsví. Vždy jsem chtěl vidět nějakou sexuální akci na mance protože mě strašně přitahovala, dnes už sice ne ale stále má něco do sebe. NAvíc Rumcajs je fakt drsnej týpek, jen škoda cipíska kterýho jsem nesnášel. ()

Reklama

Reklama