Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ani studium vysoké školy nechrání před pokušením - mladistvý hrdina přestane rozlišovat hranici zákona, ale kupodivu mu ani vzdělání nepomůže, aby včas odhalil podvod na něm spáchaný. Student vysoké školy ekonomické Michal Najman si přivydělává jako deratizátor. Poté, co je obviněn z vyhubení drahých nutrií, podepisuje dluhopis na značnou částku. Důvěřivé se upíše ke splácení vysoké dlužné částky, aniž si ověří její opodstatněnost. Peníze nemá a rozhodne se je získat vekslováním a později i krádežemi. A tak se zpočátku bezúhonný mladík propadá stále hlouběji a hlouběji... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (137)

Lima odpad!

všechny recenze uživatele

Pozorovat v závěru téhle hrůzy, jak se Martin Zounar snaží hrát nazlobeného, je vskutku komický zážitek. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

To se nám zas protrh pytel s odpadem asi. Nevim, co špatnýho sežrali k večeři všichni ti, co z toho tady mají vosypky, ale já to dokoukala celkem v klidu až do konce, s ironickým úšklebkem, ale rozhodně né znechucená (neherce Zounara byla přece lekrace sledovat!). Už jen za kozy Benešové by pánská hetero část měla dát minimálně 2. (skoro bych ty 2,5* dala naschvál nahoru) ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Coby exploatace veksláků a doby konce komunismu (aneb kterak slušný chlapec z vesnice v Praze za pozdního komunismu do morálního bahna zapadl) je to solidní příslušník své kategorie. Není to žádné světoborné dílo, ale zdejší odpadní hodnocení je krajně nespravedlivé. Jistě, že ve filmu není žádná hodnota, ale řemeslně je to veskrze čisté a v rámci své kategorie precizní. Sice tu není žádný nadhled ani camp faktor jako u Olmera, ale také tu nejsou nechtěně směšné prvky. Jeden z nejčistších "žánrových" filmů české porevoluční kinematografie. ()

choze 

všechny recenze uživatele

První díl Frýbortovy volné vekslácké trilogie vyšel v roce 1988, tedy v době, kdy bylo jeho téma ještě aktuální, byť už dávno propíchnuté Johnem a Olmerem v BONY A KLID. Já se k ní dostal o deset let později na brigádě v knihovně a co se matně pamatuju, šlo o odpočinkové akční čtivo o vekslu, podvodech, vydírání, vloupačkách, skořápkách a jiných ryze českých i globálních formách gaunerství. I film, který mě k literární předloze přivedl, se mi tenkrát docela líbil. S odstupem času a i díky srovnání s nedávno opět zhlédnutými BONY A KLID (na které si hrdina zajde ve filmu do kina) musím říct, že VEKSLÁK je hodně zoufalý počin. Producent Rudolf Mos (SLUNCE, SENO, EROTIKA či obě PLAYGIRLS) a celovečerně debutující režisér Jan Prokop spíš než natočili tak levně (10 milionů korun) spíchli podle Prokopova a Frýbortova krajně naivního scénáře lacině a šedivě vypadající rádoby atraktivní komerčák, který by si hrozně přál být druhými BONY A KLID (obzvlášť zřetelné je to v počtu sexuálních scén), ale chybí mu aktuálnost, přesah a styl a Zounarův herecký výkon je otřesný. Pro zajímavost - tvůrci chtěli zfilmovat i další dva díly, ale z finančních důvodů od toho upustili. VEKSLÁK byl první český film, který v Cinemě obdržel nula procent (od Fuky). ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tu a tam kozenky, aby si i divák nemrava přišel na své. Jinak ale jalový a za vlasy přitažený příběh vysokoškoláka, který se vrhnul do nového podnikání, aniž by si uvědomoval jeho nástrahy a záludnosti. Režisér Jan Prokop, kterého před Vekslákem nikdo neznal, představil světu místy nesnesitelný kousek, po kterém ho ani nikdo z branže znát nechtěl!! ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Tloušť Zounar v době, kdy si ještě mohl myslet na to, že někdy bude hercem. Dnešní konce v telenovelách asi nečekal, panáček:-))) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělá jelimáno-delimáno prdka s velkslákem Zounarem. Při jeho pořadech ,,o vaření'' se můžeme přesvědčit, že se hrát za těch 19 let stále nenaučil... No co k obsahu filmu dodat? Jako otisk doby pro pamětníky těch časů to možná nějakou hodnotu má. To moralizování je o padlé duši je o ničem...Možná však nejeden podnikatel majitel dnes prosperující společnosti či dokonce politik u filmu zaslzí a zvzpomíná jak se tenkrát v Husákově půlnočním království dal v plesnivé džísce s Escortem v garáži dělat kapitalismus. Ten kapitál se pak ve zlatých divokých devadesátých dost dobře hodil... To ale není případ Michala Najmana. A proto je to celé tak trochu pohádka o chlapci, který si zahrával a popálil si prstíky. Jedna mrtvá nutrie. * ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Dnes už to hodně ztratilo na aktuálnosti, ale i v době svého vzniku celkem průměrný film. Zounar v roli veksláka sice neoslnil, ale byl tehdy přijatelnější než dnes, Marián Labuda zaujme spolu s Lucií Benešovou, které role proradné mrchy skvěle sedla daleko víc. Režie Jana Prokopa nijak nepřevyšuje průměr, ale rozhodně se nedá tvrdit, že by tento film byl tak špatný, jak o něm vypovídá zdejší hodnocení. 60% ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdu za krásu Lucie Benešové (na mysli mám hlavně její prsa - to je to jediný dobrý, na co si z filmu vzpomínám). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi je v móde podobné typy filmov z prvej polovice 90. rokov hodnotiť odpadom, ale zrovna Vekslák si to podľa mňa nezaslúži. Vzostup a pád jedného mladíka so sľubnou budúcnosťou, ktorý pod vplyvom okolností uveril v šťastnejší život zarábaním si vekslovaním. Ako to už býva, začneš s niečím malým a skončíš pri niečom väčšom a nebezpečnejšom. Je to pomerne krátke, odsýpa to, čiže aj ak vám bude pripadať film smiešny, asi vás nudiť nebude. 80. roky bol des, bony, valuty, prvé farebné telky, brrr. Pre mňa znesiteľnejšie ako Bony a klid, pretože som tu nemusel počúvať Relax. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Nebyla to zas taková hrůza, česká kinematografie v devadesátých letech vyplodila mnohem nekoukatelnější zvěrstva. Takže můžeme čekat spoustu sexuálních scén, spoustu koz a podobných lákadel, kterými se tvůrci snažili film "vylepšit," ale narozdíl od Olmerových filmů se na to dá koukat. Tenhle film je v podstatě dvojí výpověď - výpověď o době, ve které se odehrává a o době, kdy byl natočen. Je pravda, že při srovnání s Bony a klid vyjde Veklsák jako chudý příbuzný, ale - koukat se na to dá. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Oproti jiným kompostům co zejména v devadesátých letech plodila česká kinematografie mi tohle přišlo ještě relativně ucházející a dějově alespoň trochu vymyšlené. Ale už je to pár let co jsem film viděl, kdybych se podíval znovu tak bych možná šel s hodnocením ještě níž. ()

Reklama

Reklama