Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1925 nachází proslulý americký archeolog Desmond Jordan starý rukopis, dokazující existenci bájné Mluvící hory. Vědecká bádání ho přivedou až na Saharu, do kraje neproniknutelného moře písku a kamene, v jehož nejzažším koutě se údajně tajemná hora se svým legendárním pokladem nalézá. Na své pouti k ní musí ovšem Jordan překonat nejednu nebezpečnou překážku. Nehostinný pouštní kraj trápí své návštěvníky žízní, pronásleduje je náhlými bouřemi, ve dne je oslepuje zářícím sluncem, aby je v noci nechal strádat nesnesitelnou zimou a vystavil je věčné samotě. Jordan si však na přílišnou samotu stěžovat nemůže. Jeho pronásledovatelé se vždy zjevují nečekaně a nepozorovaně. Vidina získání tajemného pokladu činí z pouštních pirátů divoké krvežíznivé lovce a z příslušníků cizinecké legie zaslepené fanatiky, jejichž nástrahám musí nadšený vědec na své cestě za poznáním na každém kroku čelit. Jeho opravdovým vítězstvím však není odhalení tajemství záhadné Mluvící hory, ale setkání s tajemným kmenem obyvatel této hory - lidí velmi zvláštních, vládnoucích nesmírnou vnitřní silou, nebojácných a odhodlaných ke všemu. Jejich poslání a myšlení však pochopí Desmond až mnohem později... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

rbrandt183 

všechny recenze uživatele

Tento miniseriál som si pustil tak snáď po 25 rokoch, čo som ho videl v telke. Okrem motívov piesočnej Sahary som s istotou vedel, že ma čakajú najmenej dve scény, ktoré mi nedali spať, a v oboch prípadoch s hadmi: tá prvá, ako kalifov had pripláva hneď zo začiatku k odsúdenému vazňovi v bazénku, a tá druhá, keď El Hallemovi trčí len hlava z piesku a v sebeobrane odhryzne hadovi hlavu. Inak akčné scény s mečovaním a šablovaním plynú i po rokoch rýchlo, na rozdiel od tých s dialógmi. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Tento niekoľko dielny seriál ma svojím tajomstvom okolo pokladu ukrytého v záhadnej Sahare vždy pri každej časti pritiahol a v tej dobe presnejšie v začiatkoch 90.rokov, keď sa vysielal na našej STV bol jeden z najlepších čo len mohlo byť. Strhujúce dobrodružstvo po pláňach zaviatymi pieskom bolo pod vedením výborného Michaela Yorka, skoro neznámej Andie MacDowell. ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

Jak já to před skoro 20 lety tuto minisérii hltal, jak já jsem z toho byl vedle... před pár dny, celý natěšen jsem si POCTIVĚ koupil obě DVD a zkoukl je naráz... Musím se přiznat, že po letech se mi vloudil úsměv do tváře...ale vlídný... S trikovým pokrokem, s rozpočty, které dnes jsou, je pro mnoho diváků zejména mladších tento miniseriál veselou taškařicí... pro mě pamětníka je to ale víc než příjemná vzpomínka... Ke vzpomínkám trochu zkreslené nostalgie a naivity patří, ne??? Tak nechte mě snít..... :-) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Tajemství Sahary má v sobě tajemství, ale hloupé, romantiku, ale plytkou, exotiku, ale kýčovitě idealizovanou... Postavy jsou schematické, On je krásný, odvážný, milující, Ona je krásná, odvážná, tajemná a milující. Padouch nemá slitování, pase jen po svém blahu a všude rozsévá zlo. Když si takovéhle postavy začnou povídat, radost si zacpat uši. Atd. atd. Hlavní pozitivum Tajemství Sahary je , že má v sobě Saharu a ta učarovat dokáže. Hlavně v případě, když je opravdu a dokonale pustá. Ale i ona by si zasloužila zajímavější záběry. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno, v dobách kdy jsem ještě nemusel vychovávat děti, protože jsem ho vždy stihnul včas vytáhnout, jsem byl z této TV minisérie dost paf. Z pohledu diváka verze 2021 musím konstatovat, že nevím proč - snad kvůli Andie MacDowell? Michael York je tady IMHO nesympatický, jako ještě nikdy v ničem nebyl, měl jsem chuť ho zasypat pískem skoro každých 10 minut. Dialogy jsou chatrné (úplně mi evokují některá dílka tak z první poloviny sedmdesátých let) a celý vývoj postav je tak překotný, až by jeden zaplakal - na Sahaře prostě někoho potkáte a na základě toho, že ho vysvobodíte ze zajetí/dáte mu napít/půjčíte mu neojetého velblouda či koně se z vás automaticky stávají nejlepší přátelé na život a na smrt. Ehm, zvláštní se přátelit s někým, o kom ani nevím, jak se doopravdy jmenuje. No, prostě je to strašný blábol, ale ta sci-fi tématika a Andie k tomu... Ty tři hvězdičky snížím na dvě. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Mluvící hora je představována geologickým útvarem Gara Medouar v Maroku, kde se mj. natáčel i film Mumie (1999) a Spectre (2015). (Rattus Rattus)
  • Natáčení probíhalo v Maroku, v Itálii (Řím) a v římských studiích Cinecitta. (Rattus Rattus)

Reklama

Reklama