Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Středometrážní hraný film natočený jako diplomní práce pro VGIK mladým režisérem Pušem.  Krejčí Houska tráví své dny ve vzpomínkách na svou zesnulou ženu a syna. Je již delší čas v pensi, je však dosud plný síly a života. Po domluvě přátel začíná po letech znovu pracovat ve svém řemesle v krejčovském družstvu. Mezi mladými dělníky je neobyčejně oblíben jednak pro pracovní zdatnost, jednak pro upřímnou povahu. Proto ho mladí žádají, aby s nimi odešel jako vedoucí dílny do Ostravska. Houska odmítá, protože zprvu se nedovede rozloučit s místy, kde prožil šťastnou i smutnou minulost. Posléze se však vydá na cestu a nalézá na novém působišti nový smysl života. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (1)

ripo

všechny recenze uživatele

Film „Krejčovská povídka" mladého režiséra Jindř. Puse je komorní záležitostí, zachycující duševní, myšlenkový a názorový přelom, který zraje v hrdinovi příběhu, krejčím Houskoví. Houska je typický představitel starších lidí, odborníků na slovo vzatých, který najde cestu ze svého uzavřeného vnitřního světa k mladým lidem dneška. Platnost tohoto příběhu je tedy značně široká a působivá. — Film má vynikající obsazení. Zaujme především národní umělec Jaroslav Průcha jako starý krejčovský mistr Houska a národní umělec Zdeněk Štěpánek jako jeho spolubydlící, učitel Hess. — U kamery byl osvědčený mistr Stallich. Dík jejich pomoci se debutující režisér zhostil svého prvního filmu s úspěchem, který je dobrým příslibem do další práce. Filmový přehled 22/1954 ()

Související novinky

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

07.01.2013

Ve věku 81 let zemřela herečka Jiřina Jirásková. Dlouholetá členka a později i ředitelka Divadla na Vinohradech absolvovala DAMU v roce 1950 a po jedné sezoně v Krajském oblastním divadle Hradec… (více)

Reklama

Reklama