Reklama

Reklama

Četnické humoresky

(seriál)
  • angličtina Cops and Robbers (více)
TV spot 21
Česko, (2001–2007), 53 h 46 min (Minutáž: 57–105 min)

Hudba:

Ivan Kurz

Hrají:

Tomáš Töpfer, Petr Kostka, Ivan Trojan, Zdeněk Junák, Stanislav Zindulka, František Švihlík, Erik Pardus, Jan Apolenář, Alena Antalová, Libuše Šafránková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Český seriál Četnické humoresky, který v brněnském studiu České televize vyrobila tvůrčí skupina Josefa Souchopa a Dariny Levové, zavede diváky do období první republiky, kde se seznámí se sympatickými příslušníky brněnské četnické pátrací stanice, předchůdkyní dnešní kriminální služby, i s policejním psem Argem a fenkou Kikinou, a samozřejmě budou sledovat vážné i nevážné kriminální případy, tak jak je muži zákona museli tehdy řešit. (Česká televize)

(více)

Videa (28)

TV spot 21

Recenze (580)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na Četníckych humoreskách sú strašne vidieť tri veci: slabší rozpočet, prítomnosť dramaturga a vynikajúci kasting. Po vizuálnej stránke šlo bez debaty o náročný projekt, ktorý by si zjavne zaslúžil (a potreboval) o čosi vyšší rozpočet, keďže sa odohráva v prvorepublikových dobách, pričom postupne naberá na sile politicko-vojnové pozadie vrcholiace smutným záverečným dielom. Občas sa produkcii podarilo nájsť skvelé historické miesta pre natáčanie. Pôsobia dobovo, autenticky, kvalitne. Určite by som tvorcov uznanlivo potľapkal za dobové kostýmy, rekvizity, autá, zbrane. Inokedy ale bohužiaľ vidno, že zrejme museli improvizovať resp. uspokojiť sa s málom. Zariadenie interiérov je občas veľmi skromné. Ale aj to má niečo do seba; ostatne nebola to doba, kedy ste si ráno skočili do Ikey a nakúpili nábytok do celého bytu za pár minút. Často sa dej odohráva na chudobných miestach alebo na vidieku, prípadne na ošuntelej četníckej stanici, takže slabá zariadenosť má logiku a je dokonca azda až (svojím spôsobom) vítaná (a realistická). Našťastie to, čo čiastočne pokazil rozpočet, nabral seriál na dramaturgii. Vidno, že bol prítomný človek, ktorý sa pozrel na scenáre, preklepol ich, kontroloval, aby v nich neboli hovadiny (ako sa to dnes bežne stáva a prekvapivo nikomu to nevadí, ani divákom) a v prípade nutnosti ich razantným spôsobom vylepšil. Práca s postavami je fantastická, rovnako tak dialógy a hlášky sú skvelé. Zaujímavé je, že výborne fungujú nielen dramatické časti venované vraždám a iným vážnym prípadom, ale tiež odľahčené. Ono vlastne aj v temných častiach sa vďaka skvelej partii hercov vždy našiel aspoň kúsok miesta pre humor, čo je geniálne. Kasting je výborný, jedna kultová postava strieda druhú, vládne medzi nimi dynamika a hoci to občas medzi četníkmi iskrí, každý pozná svoje miesto a keď dôjde na lámanie chleba, môže sa každý spoľahnúť, že mu kolega bude kryť chrbát. Hlavné slovo má pochopiteľne legenda našich mám Arazím, ktorý je prísny a tvrdý rovnako, ako svojím spôsobom láskavý a odpúšťajúci (ak sa dá, niekedy sa však nedá). Zároveň ale vyžaduje spravodlivosť a páchateľov možno (väčšinou) nesúdi, ale na druhej strane urobí všetko pre to, aby ich dostal pred súd a čo už sa bude diať potom, ide mimo neho. Ja som mal ale vždy rád najmä Zděňka Junáka, ktorý tam fakt sadol ako... Potešia tiež vtedajšie spôsoby vyšetrovania, policajné postupy atď. V rokoch 2001 – 2007 vznikli tri série, spolu 39 (každá séria obsahovala 13) cca hodinových epizód. V r. 2017 sa na scéne objavil pokus o čosi podobné, ale Četníci z Luhačovic ma až tak nechytili. Na strane druhej to kedysi ani Četnícke humoresky a dnes ich zbožňujem. Ale nikdy som nepochopil, prečo sa to volá humoresky. ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Taky máte dojem, že aktuálně (polovina září 2007) vysílaná třetí série je takovou sázkou na jistotu? Jakoby scenáristé ještě výrazněji než u druhé "season" dostali odněkud shora zadání, co tam přidat, co ubrat, co úplně vyhodit a na co naopak přitlačit.. Líbila se Vilhelmová? Nacpeme ji do každého dílu, pokud možno. Dojal strážmistr Zahálka? Řešme ho v každém díle. Baví Jarý? No jen houšť - a necpěte tam moc tu Rusku, nějak divně mluví... Brrr, trochu mě z té scenáristické prokalkulovanosti mrazí, nicméně stejně jako předtím se na tuhle brněnskou partičku skvěle dívá. Každá scéna tria Arazím-Ludmila-Líbal je vrcholem současné tv komiky a hlášky, timing i herecké ztvárnění se maximálně vydařily. Vlastně je to celé velmi dobře udělané a je dokonce vidět, že série od série je i o něco vyšší rozpočet. I přes tu trochu nesympatickou míru sázení na diváckou jistotu mě upřímně mrzí, že dál to už nepůjde, protože za války by asi taková legrace přes to přese všechno prostě být nemohla... Ostatně už teď má na konci série řádně přitvrdit. Takže nezbývá, než se těšit. Rozhodně nejlepší český seriál poslední dekády (takový Život a zámku už totiž trochu zapadal jíním televizního retra a dnes už nemá takový odpich). ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tomto seriálu se nešetřilo na penězích, takže se skví velmi pěknou výpravou, natáčení v exteriérech, spoustou postav, které ztvářňují vynikající herci, v čele s Töpferem a bezkonkurenčním Trojanem. Ale co více, tento seriál se může pochlubit dobrým, vtipným a zábavným scénářem. Nechybí napětí, které skvěle vyvažuje humor. Podle mě jeden z našich nejlepších polistopadových seriálů. ()

Nikon 

všechny recenze uživatele

Zatímco mezi první a druhou sérií nebylo výrazných rozdílů, vynuceným příchodem nové režisérky je rozdíl velmi znatelný. Laskavý humor prvních dílů se najednou přibližuje tomu, který tak dobře známe ze seriálů našich komerčních stanic. I herci, ač stejní, nepodávají ani zdaleka tak uvolněné výkony jako pod panem Moskalykem. .... Hodnocení zatím neměním, protože byly odvysílány jen dva díly třetí série, ale pokud to půjde tímhle směrem, stálo by za úvahu zadat novou sérii jako nový titul na csfd..... ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Miluju Moskalykovu Babičku a z piety k ní jsem se rozhodla pokusit se sledovat tento seriál, když před lety jsem to jednoduše nevydržela. Poctivě jsem se snažila u prvních čtyř dílů vydržet až do konce, ale to se prostě nedá, je to neskutečná nuda. Nechápu to vysoké hodnocení tady, asi jsem nějaká divná, ale když slyším tu úvodní hudbu - nemožné iritující téma s doprovodem píšťalky, otvírá se mi kudla v kapse. A představa dalších 35 večerů mě děsí :-(((. ()

Galerie (577)

Zajímavosti (202)

  • Stará auta a sajdkára jsou majetkem herce Tomáše Töpfera. (vyfuk)
  • Sady, kde četníci naháněli naháče v 8. dílu Ferda mravenec jsou ve Štěpánově nad Svratkou (okres Žďár nad Sázavou). (offlineman)
  • V osmé epizodě s názvem "Ferda Mravenec" je možné při rekonstrukci smrti zřetelně zahlédnout v horní části obrazovky mikrofon. (vyfuk)

Související novinky

Zemřel Václav Postránecký

Zemřel Václav Postránecký

08.05.2019

Ve věku 75 let zemřel po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Postránecký se vyučil zámečníkem, většinu života ale strávil buď před kamerou, nebo v divadle. Účinkoval ve Slováckém divadle, později… (více)

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama