Reklama

Reklama

Lesní duch

  • Česko Smrtelné zlo (festivalový název) (více)
Trailer

Pětice kamarádů kolem dvacítky je zavřená v odlehlé lesní chatě, kde objeví Knihu smrti. Archeologova magnetofonová páska odhalí, že byl prastarý text objeven pod troskami sumerské civilizace. Pomocí nahraných zaklínadel se mladíkům podaří nevědomky probudit dřímající démony z okolních lesů. Ti postupně ovládají jednoho člena party za druhým, dokud nezbyde pouze jediný, jenž bude bojovat za přežití. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (904)

berg.12

všechny recenze uživatele

Tenhle film znám pod předlistopadovým názvem "Chata" a nikdy jsem ho neviděl. Tak proč píšu komentář? Naše rodina patřila za totality k té méně šťastné většině, která nevlastnila žádný videopřehrávač. Spoustu filmů jsem tak znal pouze z vyprávění na pionýrských táborech. Na plandě dřevěné chatky jsem takhle poprvé "viděl" Terminátora, Komando, Mouchu... a i tenhle horor. Vzhledem k tomu, jak přesně splnily některé filmy poté co jsem je viděl mou představu a vzhledem k tomu, že po vyprávění tohohle filmu jsem pár dní pořádně nespal a bál se jít do lesa, nepochybuji, že i v reálu by to byl silný zážitek. Určitě si to někde seženu. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi, ešte predtým ako sa stal známym hollywoodskym režisérom popkornových blockbusterov za aké sa dá bez pochýb považovať jeho trilógia o Spidermanovi, sa venoval úplne iným projektom. Svoju kariéru naplno odštartoval na začiatku osemdesiatých rokov minulého storočia horrorom "Evil Dead" (v našich končinách známym pod neoficiálnym názvom „Lesný duch“). Je to výborne natočený nízkorozpočtový snímok plný desivej atmosféry, strachu a krvavého gore. Hlavnú úlohu zveril svojmu kamarátovi Bruce Campbellovi. Dnes je tento film už kultovým dielom, ktoré obdivujú a rešpektujú všetci horroroví nadšenci, vrátane mňa. ***** ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $375,000Tržby USA $2,400,000Tržby Celosvetovo $29,612,367Sam Raimi dokázal na začiatku kariéry točiť dosť zaujímavé horrory ale tento je trošku nedotiahnutý, v niektorých detailoch to pôsobí až moc jednoducho - amatérsky, masky sú urobené na úrovni k ním by som nemal žiadne výtky tak ako ku budovanej atmosfére, tá pôsobí priam démonicky ale strašne my to kazí jednoduchosť príbehu, kde to miestamy pôsobí až moc absurdne až smiešne. Postavy robia dosť neuvážené až trápne konania, čo nevyznie pre príbeh tak skľučujúco v obklopený smrteľného zla ako by malo. U mňa ostáva tento počin len slušným priemerom, na viac to podľa mňa nemá. Samozrejme že tu nechýbajú vydarené nechutnosti ako všemožne za pomoci prírody zaútočiť na človaka, takže pozor na nebezpečné dlhoké konáre, nie je to sranda ak sa vam omotá okolo nohy. /60%/ ()

Kass 

všechny recenze uživatele

S hodnocením "The Evil Dead" se to má těžce. Upřímně by mě zajímalo, jak by na mě film zapůsobil, kdybych ho viděl dříve než "Evil Dead 2". Nebo ještě lépe - kdybych ho viděl v 80.letech, za komančů. Pravděpodobně bych se tady teď rozepisoval o tom, jakou je pro mně osobně kultovní záležitostí a zároveň vzpomínal, jak jsem si jako malý capart při jejím sledování ze strachu ucvrkával do trenek. A právě proto je mi jasné, že jsou prostě filmy, ke kterým si člověk musí vypracovat určitý osobní vztah, a pak už je jen s dávkou nostalgie a trochou lásky sledovat. Například ke zde vzpomenutému "Evil Dead 2" jsem si přesně takový vztah časem zcela přirozeně vybudoval, a rozhodně vím o čem mluvím, když řeknu, že ho zbožňuju a nedám na něj dopustit! Jelikož jsem tedy "The Evil Dead" viděl až teď, je pro mně "jen" velmi slušně natočeným hororem s výborně gradovanou atmosférou, na kterém nejvíc oceňuji agresivní režii S. Raimiho a především způsob, jakým banda lidí dokázala s tak minimálními prostředky, a doslova na koleně, natočit natolik kvalitní film. Mají mou úctu. PS: po druhém zhlédnutí je dojem výrazně pozitivnější. Oceňuju to mnohem osobnější vyznění snímku = "Ash kontra lesním duchem posedlí přátelé". Oproti filmařsky efektně zvládnutému "Ash versus tajemné a všemocné ZLO" v "Evil Dead 2". ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Raimi, Spiegel, Campbell.. Royal Shakespeare Company? To asi ne.. Spíš původ zkratky rsc, označující ukončení zápasu kvůli potoku krve cákající z boxerova obočí na všechny strany.. Za málo peněz hodně hororové muziky umocněné voyeurskou kamerou prolétávající mezi větvičkami, hektolitry umělé krve nastříkané na obličej božského Bruce a spoustou obyčejných zvuků budujících atmosféru (tlukot srdce, cvrkot hmyzu nebo ta moucha na závěr closing credits) a přitom všem je to celé tak krásně neseriózní. Za tu ošklivost, co provedly lesní kořeny nebohé Cheryl, se dává dle trestního sazebníku 5 až 12 let - záleží na šikovnosti přiděleného právního zástupce.. „Join us! Join us!“ ()

Galerie (345)

Zajímavosti (99)

  • Původní verze filmu je doposud zakázaná například v Německu, na Islandu, v Irsku a Malajsii. (gjjm)
  • Rozpočet filmu byl 375.000 dolarů a vydělal 2.400.000 dolarů. (Chatterer)
  • Monolog, který pronáší Cheryl svým démonickým hlasem, když ji posedne duch, použila k úvodu písničky "Possessing The Weak" skupina "Bloodgasm". (PußyMagnet)

Související novinky

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

Nové Evil Dead našlo režiséra

Nové Evil Dead našlo režiséra

09.06.2020

K režii dalšího filmu z kultovní hororové série Evil Dead / Lesní duch byl najat irský filmař Lee Cronin. Ten naposledy natočil oceňovaný snímek The Hole in the Ground a taky jednu z epizod nového… (více)

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

05.01.2020

Když zhruba před půl rokem připlaval do kin aligátoří horor Kořist, naznačoval jeho producent kultovní režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Spider-Man), že se od něj fanoušci možná brzy dočkají i… (více)

Reklama

Reklama