Reklama

Reklama

Lesní duch

  • Česko Smrtelné zlo (festivalový název) (více)
Trailer

Pětice kamarádů kolem dvacítky je zavřená v odlehlé lesní chatě, kde objeví Knihu smrti. Archeologova magnetofonová páska odhalí, že byl prastarý text objeven pod troskami sumerské civilizace. Pomocí nahraných zaklínadel se mladíkům podaří nevědomky probudit dřímající démony z okolních lesů. Ti postupně ovládají jednoho člena party za druhým, dokud nezbyde pouze jediný, jenž bude bojovat za přežití. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (905)

JFL 

všechny recenze uživatele

Když "Evil Dead" člověk vidí sám, působí jako skličující horor o propadu do šílenství za hranicemi racionálních jistot. V kině tam tyto roviny stále jsou, ale více vystupuje zábavnost celého počinu, a to i nezáměrná - počínaje charaktery a chováním postav až po nízkorozpočtové kořeny patrné mimo jiné v nezaostřených záběrech. Ale současně na velkém plátně plně vynikne talent a tvůrčí genialita Raimiho. "Evil Dead" představuje zásadní položku mezi legendami o nadšených amatérech, kteří prostě vzali kameru a s partou přátel natočili žánrový milník, jenž jim otevřel cestu do velkého světa profesionálních produkcí. Ale důvod, proč se stejnou cestou vydávají tisíce jiných, ale jen jednotkám filmařů se opravdu podaří dojít do vytouženého Hollywoodu, spočívá právě v talentu. Nejde o to, že Raimi vzal do ruky kameru, ale jak a co všechno s ní dělá. Vychýlenými úhly a exaltovanými gesty, pózami a precizním rámováním nejen že projevuje svou dispozici pro až komiksově znakovou expresivní vizualitu, ale také perfektně odvádí pozornost od limitů produkčního zázemí a fascinuje diváky ve všech ohledech intenzivními výjevy. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nemá určitě cenu se rozepisovat nějak obšírněji proč je tohle kult. Ti co to viděli a uznávají to pochopí a ti co to neuznávají stejně nepochopí, ale musím podotknout, že tahle klasika má pro mě ještě dvojnásobnou cenu po tom co jsem viděl ten otřesnej remake, tak tenhle původní film ještě stoupnul v ceně. Ano optikou dnešní doby to vypadá hrozně amatérsky, ale ta práce z atmosférou podpořená navíc naprosto totálně psycho podmazem zvuků (hudbou bych to ani tam moc nenazýval) dokáže i dneska naprosto totálně vtáhnout do děje. V Raimim v té době dřímal génius než se pak o pár let později zaprodal, ale to už je jinej příběh...100% ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrej film i bez přihlédnutí k meganízkýmu rozpočtu. Bruce Campbell je hustej a bez něj by to naprosto nebylo ono. Sam Raimi je docela ďábel, protože Evil Dead je fakt dobře natočenej. Skoro všechny lekačky mě fakt vylekaly a atmosféra tam je taky. Nechutnosti jsou zvládnutý dobře, akorát škoda že ta motorovka (která je i na plakátu) tam byla trestuhodně nevyužita. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dvojka Smrtelného zla byla nejklíčovějším a nejsjížděnějším filmem mé puberty a jedničku jsem zhlédl až výrazně později. Už tady Raimi za pár nezávisláckých šupů prokázal jak nadšení, tak talent. Zaujme hned první záběr (typický pro tuhle sérii), u kterého si člověk říká, jak ho kurva udělali, a který nás zároveň nenechává na pochybách, jaký žánr sledujeme. Následná hypnotická scéna příjezdu k chatě s houpačkou temně bouchající do stěny je rovněž velmi libová a už na konci první třetiny na nás Raimi vypálí znásilnění stromem. Další pamětihodnou scénkou je nepříčetně se chichotajicí posedlá přítelkyně v druhá půlce, která je přehlídkou bojůvek neposedlých výletníků s posedlými, namaskovanými někdy hůře, většinou ale lépe. Kouř se valí do záběrů, kamera lítá po lese, parádní zvukové efekty prohlubují hrůzu... a řešit řídký příběh, ploché postavy nebo (hlavně při dialozích) toporné herecké výkony nemá nejmenší smysl. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Každý nějak začínal, no a tahle hororová prvotina se Raimimu zkrátka vůbec nepovedla. První část je ještě koukatelná a relativně uspokojivým způsobem se daří budovat atmosféru strachu, jenže poté přijdou na scénu démoni v karnevalových maskách, k tomu se přidají laciné triky, no a atmosféra je ta tam. Herci navíc neumí hrát, jejich postavy se chovají velmi nelogicky a toporné dialogy celou tu bídu podtrhují. Jediné pozitivum zde představuje kamera - nájezdy lesem jsou velmi působivé - a za to také ta jedna hvězda. ()

Galerie (345)

Zajímavosti (99)

  • Scéna, kde je Cheryl brutálne znásilnená konárom stromu, bola v niektorých krajinách vystrihnutá. (rador)
  • Nátačelo se v opuštěné chatě, na kterou Sam Raimi náhodně narazil. (Chatterer)
  • Film bol v Británii označený ako "Video Nasty" (Nechutné video/film). (rador)

Související novinky

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

Nové Evil Dead našlo režiséra

Nové Evil Dead našlo režiséra

09.06.2020

K režii dalšího filmu z kultovní hororové série Evil Dead / Lesní duch byl najat irský filmař Lee Cronin. Ten naposledy natočil oceňovaný snímek The Hole in the Ground a taky jednu z epizod nového… (více)

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

05.01.2020

Když zhruba před půl rokem připlaval do kin aligátoří horor Kořist, naznačoval jeho producent kultovní režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Spider-Man), že se od něj fanoušci možná brzy dočkají i… (více)

Reklama

Reklama