Reklama

Reklama

Lesní duch

  • Česko Smrtelné zlo (festivalový název) (více)
Trailer

Pětice kamarádů kolem dvacítky je zavřená v odlehlé lesní chatě, kde objeví Knihu smrti. Archeologova magnetofonová páska odhalí, že byl prastarý text objeven pod troskami sumerské civilizace. Pomocí nahraných zaklínadel se mladíkům podaří nevědomky probudit dřímající démony z okolních lesů. Ti postupně ovládají jednoho člena party za druhým, dokud nezbyde pouze jediný, jenž bude bojovat za přežití. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (904)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Byl rok 1981 a jistý 22letý mladík jménem Sam Raimi se rozhodl, že natočí amatérský horor. Sebral proto partu herců, včetně svého dobrého kámoše Bruce Campbella, kameru a režisérské křesílko a vyrazil do lesů, kde se rozhodl svůj záměr uskutečnit. Nevím, co od něj tehdy očekával, nebo nakolik si jím byl jist. Je však jasné, že přesně věděl, co chce točit a jak. A ten rok se tam v pustých a děsivých lesích, z jednoho dosud neznámého, osobitého a mistrovského talentu zrodil kult jménem Evil Dead. První polovina snímku je děsivě napínavá a mysteriózní. Ta druhá je totální "gore" smršť s komediálním podtónem. Místy jsem měla pocit, že je toho všeho cákání, řezání a démonických masek až příliš, a uvažovala jsem nad tím, jaký by film byl, kdyby byl celý pojat spíše mysteriózně. Po zhlédnutí jsem od svých myšlenek začala upouštět a říkala si, že by to přece nebylo ono, že by poté celkové vyznění nebylo tak originální, mistrovské a béčkové a amatérské zároveň. To je totiž to, co dělá Smrtelné zlo tím, čím je. Bez toho všeho by to přece nebyl Sam Raimi a jeho kultovní režijní debut. Co je na tomto snímku především fenomenální a dokonalé, jsou ty tajemné a hrozivé hlasy, fascinující kamera a tak hmatatelně tíživá atmosféra, stavěna již od samého úvodu, která se stále stupňuje a valí se jak dějem, tak i na diváka. A nedokáží ji zastavit či ohrozit ani slabší momenty, jako občasné klišé v chování postav a dialogů či až komická bizarnost démonů, vše dokáže s přehledem pohltit. A na vás bude poté tento finální výsledek z obrazovky přenesen, a začne Vás postupně obklopovat neklidem a strachem. Na začátku jsem se bála, poté jsem byla pobavena, znechucena a šokována. Ale strach mne obklopoval stále. Po tomto filmu začnete možná v lesích pociťovat neklid a víte, že rozhodně nikdy byste do nich už nešli sami, ani s jinými, po setmění. I tak byste si měli v lese dávat pozor, a pokud byste někde poblíž narazili na pustou chatu a v ní, v podivném obale vázanou knihu s tajemným textem, rozhodně byste ji neměli nahlas pročítat. Co když tím probudíte Smrtelné zlo...? ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Každý nějak začínal, no a tahle hororová prvotina se Raimimu zkrátka vůbec nepovedla. První část je ještě koukatelná a relativně uspokojivým způsobem se daří budovat atmosféru strachu, jenže poté přijdou na scénu démoni v karnevalových maskách, k tomu se přidají laciné triky, no a atmosféra je ta tam. Herci navíc neumí hrát, jejich postavy se chovají velmi nelogicky a toporné dialogy celou tu bídu podtrhují. Jediné pozitivum zde představuje kamera - nájezdy lesem jsou velmi působivé - a za to také ta jedna hvězda. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Šílená záležitost, měnící tvář z atmosferického hororu přes vyvražďovačku až po splatterové finále, drží pohromadě jen díky občasnému šílenému nápadu. Raimi sype z rukávu neotřelá zjevení, ale chybí mu vyváženost vyváženost. Campbell má charizma, ale ostatní kolem něj plní jen rutinní úlohu křoví. Co se týče napětí, nejlepší pro mě byla asi smějící se Linda mezi dveřmi, při jejíž představě se doteď směju a bojím zároveň. Ale vrcholem zůstává poslední návštěva sklepa předtím, než Raimi rozjede svou galerii nechutností. Tamní atmosféra by se dala krájet. Ve výsledném hodnocení tedy přeci jenom slabší horror, kde si divák dosyta užije chytání za různé končetiny, později pak jejich oddělování. A i když se rád bojím toho, co nevidím, zamrzí, když na to nepřijdu vůbec. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Respect to Sam Raimi!! To co dokázal vykouzlit s tou příslovečnou hrstí dolarů je neuvěřitelné. Ale asi by to fakt chtělo tu chatu a větrnou noc o které píše oli, jinak to bude mít do kultovního horroru pěkně daleko. Nebo jsem divnej;) Každopádně jsem se výborně bavil, přesně tak jako herci při vzniku téhle dnes už právem kultovní záležitosti. 80% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V raném mládí jsem Lesního ducha neviděl a později mě oslovily spíše 2. a 3. díl, kdy to Bruce Campbell ultimátně rozjíždí. Jednička ještě trpí velkým množstvím neduhů, samozřejmě uznávám že byla pořízena za mrzký peníz a že Samu Raimimu nakopla kariéru a udělala jej slavným. Bohužel ten film hodně zestárl a vyloženě mě potěšily jen kamerové průlety. 60% spíše z úcty. ()

Galerie (345)

Zajímavosti (99)

  • Film bol v Británii označený ako "Video Nasty" (Nechutné video/film). (rador)
  • Chata nemala pivnicu, preto boli pivnicové scény natočené na farmárskom dome producenta Taperta v Marshall (Michigan). (rador)
  • Během scény, kde se posedlá Linda snaží Ashe napadnout dýkou, herečka Betsy Baker vůbec neviděla, protože jí v tom zabraňovaly bílé kontaktní čočky. (Chatterer)

Související novinky

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

Nové Evil Dead našlo režiséra

Nové Evil Dead našlo režiséra

09.06.2020

K režii dalšího filmu z kultovní hororové série Evil Dead / Lesní duch byl najat irský filmař Lee Cronin. Ten naposledy natočil oceňovaný snímek The Hole in the Ground a taky jednu z epizod nového… (více)

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

05.01.2020

Když zhruba před půl rokem připlaval do kin aligátoří horor Kořist, naznačoval jeho producent kultovní režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Spider-Man), že se od něj fanoušci možná brzy dočkají i… (více)

Reklama

Reklama