Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

Compadre 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Detektivky s Herculem Poirotem mě baví povětšinou všechny stejně a nedá se jim upřít vysoká úroveň (a to u valné většiny dílů, což je u detektivek docela vzácný jev..), ale tady...tady ten je ještě lepší než všechny ostatní. Fakt bomba, vyšetřování 14 let starého případu a brilantní dedukce a vyšetřování starýho Herkula je tady prostě výjimečně dokonalé. Finále, kde jsou sezváni všichni podezřelí je v tomto díle jasný zlatý hřeb programu :-) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný díl, který má i zajímavou formu vyprávění, čemuž je celkově přizpůsobena vizuální stránka filmu, a to jak v případě flashbacků, tak i v případě současnosti. Je to krásně zamotané a až do konce nebudete vědět, kdo je skutečně vrahem a proč. Skvěle natočené. Vůbec nevadí, že tu není ani špetka humoru. Není ho třeba. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejspíš jedna z nejlepších Poirotových adaptací, rozhodně moje nejoblíbenější. Tolik poetiky a citu se najde v málokterém celovečerním filmu, nemluvě o takřka impresionistickém obrazu a nádherné hudbě. Herci svým postavám vdechli život doslova a do písmene a jejich vášněmi zmítané osudy opravdu bodají do srdce, pokud jste naladěni na stejnou vlnu. Z protagonistů z trochu osobních důvodů vyzdvihnu Tobyho Stephense... viděla jsem ho tady den po sledování Dnes neumírej a musela jsem si říkat: "Je to opravdu ten stejnej chlap?" Je, kdyby nic, tak zuby to řeknou za něj. Ale to jen tak mimochodem, zkrátka tohle si pustím ráda znovu a znovu, když mám depku nebo záchvaty melancholie. Jeden z těch filmů, které mi opravdu změnily život (nebo náhled na něj). ♥♥♥ ()

Colour 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikajúca detektívka zameraná nie na vyšetrovanie a hľadanie dôkazov, ale na vypočúvanie päť ľudí, ktorých výpovede mali odhaliť, kto je vrahom. Dôraz sa kládol na psychológiu postáv, úspešne. S postavami sa dalo stotožniť, bolo to nevtieravo dojímavé. Obraz jedného týždňa z pohľadu piatich ľudí vôbec nenudil, skôr som bola zvedavá, ako to dopadne. Hudba krásne dotvárala atmosféru. V televíznej tvorbe rozhodne kraľujú britské detektívky, ktorých kráľom je Poirot. ()

Canniosh 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento detektivní díl s Herculem Poirotem je zcela odlišný od jiných, seriálových, epizod. Je takový ponurejší a více dramatický. Tím samozřejmě nechci říci, že je špatný, to v žádném případě, jedná se o kvalitní detektivní film se zajímavou zápletkou a ještě zajímavějším rozplétáním záhady 14 let staré vraždy. Škoda jen, že Poirot nemá k ruce svého potřeštěného "Watsona", čili kapitána Hastingse, který prostě k Poirotovi patří a bez něhož to prostě není ono. Právě Hastings a inspektor Japp dodávali vždy tu pravou šťávu, protože předkládali Poirotovi de facto ty otázky, které si kladl při sledování sám divák. V tomto díle je od začátku jasné, že byť si všichni aktéři filmu myslí, že za 14 let starou vraždu byla odsouzena ta pravá osoba, nebude tomu tak a Poirot tomu opět přijde na kloub. Všechny indicie si tentokrát Poirot nechává pro sebe a vše si nechává až na závěr (jako obvykle). Osobně mohu tento film vřele doporučit nejen pro ty, kdo mají rádi Poirota, ale i pro ty, kdo mají rádi dobré detektivky, kde nemusí téct krev a přesto je divák napjat od začátku do konce. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Ve scénách z dětství maluje mladý Amyas Crale levou rukou, ale ve scénách, kde je dospělý a hraje už ho Aidan Gillen, maluje pravou rukou. (Sebi236)
  • V celém filmu není zmíněno, proč titulu dala Agatha Christie jméno Pět malých prasátek. V knize Poirot připodobňuje pět hlavních postav k jedné dětské říkance a dle jeho názoru povahy zúčastněných přesně vystihují popis jednotlivých prasátek. (Robbi)
  • Překlad básně z filmu zní: "Žilo bylo, dávno tomu, maličkých pět prasátek. První na trh běží z domu koupit kornout cukrátek. Na peci se druhé válí, a třetímu maso dali, čtvrté hlodá kost, páté křičí jéje jéje, jak by ho na nože brali, copak se mu asi děje, že má na svět zlost?" (Robbi)

Reklama

Reklama