Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 4 (1992) (série)


Smrt v oblacích (S04E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Death in the Clouds (více)

Obsahy(1)

Hercule Poirot si vyjel do Paříže. Příjemné dny odpočinku tráví na výstavách, prohlíží si památky, navštíví i tenisový turnaj. Všechno hezké ale jednou skončí a velký detektiv se vrací do Londýna. Meteorologická předpověď zaručuje klidný let, Poirotovi je však stejně nevolno - nemůže se totiž zbavit strachu z cestování letadlem. Jedna dáma na palubě je na tom ovšem ještě mnohem hůř než on: stevard krátce před přistáním zjistí, že je mrtvá, a malá bodná ranka na krku svědčí o tom, že nešlo o přirozenou smrt. Podezřelí jsou všichni pasažéři i členové posádky. Geniální Belgičan postupně objevuje překvapivé vztahy mezi některými zúčastněnými a obětí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V galérii surrealizmu je Poirot ako doma, horšie je to už v lietadle. Strach z lietania je na ňom vidieť a jeho grimasy pri štartovacích manévroch nepotrebujú žiadne slová. Vyšetrovanie prebieha pekne plynulo, malé šedé bunky dostanú zabrať až k absolútne klasickému záverečnému odhaleniu v uzavretej spoločnosti. Hastingsa spoľahlivo nahradí a možno aj predčí dôvtipná stevardka a pripomeniem tiež dôležitosť prázdnej zápalkovej škatuľky. –––– Ale, ale, to už nemůžete nastoupit do letadla, aby se na palubě nestala vražda. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jakmile se vražda odehraje přímo před Herculem Poirotem, navíc v letadle, a ještě tak, aby si toho on ani nevšiml, to už je přece jen něco, co stojí za pozornost. Hercule pak vede parádní vyšetřování, které obsahuje rekonstrukce, hodně cestování a klasické rozuzlení před skupinkou lidí, kdy netušíte, kdo je vlastně vrah. Skvělý díl. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pečlivě připravená vražda postarší dámy (ve skutečnosti odporné lichvářky, co odložila vlastní dceru) otrávenou šipkou a k tomu v letadle za přítomnosti ostatních cestujících, to je tedy něco... Atmosféra výtečná, herci výborní, Poirot s Jappem nezklamali ani tentokrát, postrádala jsem však Hastingse, mám ráda jeho nesmělý úsměv i modré oči.. ()

mosem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Při vší úctě k páně Poirotovi/Suchetovi, tohle je jeden z nejméně povedených dílů seriálu. Hezké záběry z Paříže, standardně dobrý Poirot, byť jeho chytré poučování o památkách Paříže mně tentokrát lezlo na nervy. Nicméně překombinovanost závěru a neuvěřitelné rozpletení celého příběhu, včetně naprosto stupidního přiznání se pachatele to pozitivní přece jen do jisté míry degradovaly. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zfilmované případy Hercula Poirota považuji za vrchol tvorby detektivního žánru. Samozřejmě je to díky nekonečné genialitě Agathy Christie, ale také i jedinečným a nenapodobitelným výkonem Davida Sucheta, který je ve své životní roli perfektní. Vražda v oblacích patří mezi klasiku a je to jeden z nejlepších příběhů vůbec. 100% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Když Poirot prohlíží mrtvolu a na krku objeví stopu po otrávené šipce, je vidět, jak pod vpichem tepe tepna. Oběť tedy nemohla být mrtvá. (pjotri)
  • Letadlo zobrazené ve filmu je Douglas C-47B Dakota 4. V románu je ovšem typ letadla Handley Page HP42. (Jan.Kanak)
  • Na začátku epizody sledují na Stade Roland Garros postavy finále tenisového turnaje mezi Angličanem Fredem Perrym a Němcem Gottfriedem von Crammem. Zápas se skutečně odehrál, a to v roce 1935. Perry zvítězil 3:1. Agatha Christie však v předloze nic takového nezmiňuje. (PhillM.)

Reklama

Reklama