Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 1 (1989) (série)


Křížový král (S01E09)

(epizoda)

Obsahy(1)

Kapitán Hastings navštíví svého dobrého přítele, začínajícího filmového režiséra Bunnyho Saunderse, a společně s ním se do atraktivního prostředí filmových ateliérů Parade podívá i Hercule Poirot. Stává se však bohužel svědkem nepříjemného výstupu mezi autoritářským majitelem studií, Henrym Reedburnem, a stárnoucí hereckou hvězdou Ralphem Waltonem. Reedburn herce na hodinu propustí, což se neobejde bez vzájemných slovních inzultací a výhrůžek. Tím ale aféra nekončí, večer je totiž filmový magnát nalezen ve své funkcionalistické vile zavražděn. V průběhu vyšetřování, v němž sehraje důležitou úlohu balíček karet, prokáže kapitán Hastings nevšední zájem o moderní umění. (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

mosem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Děj příběhu má všechny klasické Poirotovské prvky. Zajímavé prostředí anglických venkovských vil uprostřed zahrady, nečekané a až absurdní prvky zápletky, gentlemanského a šarmantního Poirota který dokáže být při odhalování zločinu velkorysý k menším prohřeškům. Vila producenta Reedberna je úžasná, tahle architektura by se neztratila ani v současnosti. Nicméně - postava prince Paula na mne působila naprosto nevěrohodně, uměle...jeho věta"říkejte mi Paule" - působí groteskně, bohužel jsem ale přesvědčen že spíše zásluhou představitele, než obsahu věty samotné. Tady režisér neměl podle mne šťastnou ruku. Proto 4 hvězdy. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Křížový král mi osobně přišel dějově poněkud příliš překombinovaný, a co se rozlousknutí případu týká, tak mě překvapil závěrečný rozsudek "zločin-nezločin" (zasvěcení ví, o čem mluvím). V tomto případě je nejvíce na vině samotná předloha, jelikož natočeno to nebylo vůbec zle. Vždycky mě vážně pobaví, jak jsou všichni vyjma Poirota úplně mimo, až to někdy bije do očí. ()

Reklama

PavelZava 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každý to má samozřejmě jinak, mě přišel tento díl k přiřazení k těm lepším, musíme rozlišovat povídku od knihy detektivky. Obzváště zábavná byla komunikace Hercula Poirota s vrchním inspektorem Jappem, kousek Vám zprostředkuju : Z diskuze nad případem "Hmm samozřejmě vždycky jste krůček přede mnou, vrchní inspektore Mno nesmíte ztrácet naději, kdybyste měl zkušenosti jako já, měl byste na takové věci čich" *** Po vyřešení případu, no hádejte kým ? : " Dříve nebo později ho najdeme, nebojte se Velice obdivuji Vaši vytrvalost, příteli Šedé buňky mozkové jsou potřebné, Poirote, ale když zatnete zuby dokážete všechno ! Ááno mockrát děkuji, inspektore, budu si to pamatovat. Au revoir" ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moderná bytová architektúra vyzerala v tridsiatych rokoch rovnako chladne a odporne ako tá dnešná. V takých priestoroch je veľa možností na vraždu, ktorá vyzerá ako nehoda, prípadne aj naopak. Nestáva sa to často, ale Poirot znovu nedal priestor spravodlivosti v záujme vyššieho princípu. Humorom ale srší dostatočne, nechá sa pokojne poučovať Jappom aj Hastingsom, len ten záver mohol byť nejako lepšie domyslený. –––– Najednou se objeví ďábel, naláká je do svých spárů a může si s nimi dělat, co chce. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S01E09. [Tady nemuzu jinak nez mluvit o zapletce, takze budou spoilery!] Trochu netradicni dil, kdy umre arogantni filmovy producent (resp. sef studia). Protoze motivem bylo vydirani filmove hvezdy, ktera si ma brat prince, je tato udalost schvalne aranzovana jako vrazda, aby odvedla pozornost od herecky a prenesla ji na mistni komunitu cikanu. O vrazdu jako takovou (pripravenou, promyslenou) se nakonec nejedna, coz by mi samo o sobe nevadilo. Ovsem zase s klidnym svedomim rict, ze to byla "jen" nehoda, no nevim. Nejsem sice pravnik, ale nazval bych to spis neumyslnym zabitim nebo tak nejak. Prece jen, kdyz se s nekym poperu a on pri tom zemre, tak stale nesu jistou zodpovednost. Ale je fakt, ze obet je vykreslena jako podly a bezcharakterni clovek, ktery si dela jen nepratele, takze ho neni proc litovat. Presto mi tento dil vadil tim, jak Poirot tutu "nehodu" moralne presel az prilis lehce. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama