Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 7 (2000) (série)


Vražda Rogera Ackroyda (S07E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Murder of Roger Ackroyd (více)

Obsahy(1)

Víc jak třicet let strávil Poirot honbou za zločinci všeho druhu. Kolik vražd za svůj život viděl, s kolika nepravostmi se utkal, to by asi těžko někdo spočítal. Jenomže to vše je teď minulost. Teď žije už rok v malém, vlídném městečku King´s Abbott, kam utekl před podlostí a ruchem města, má svou zahradu, květiny, svůj klid, je mu dobře. Nebo že by ne? Možná mu ten jeho minulý rušný život přece jen maličko schází, i když by to pochopitelně nepřiznal ani sám sobě. Brzy se má ovšem přesvědčit, že i zdánlivě tak poklidná hladina venkovského života pod sebou skrývá netušené, tajné proudy, že i tady bují vášně, lásky a nenávisti, které mohou vyústit ve zločin největší – ve vraždu. Poirot by se mohl zase chvíli cítit jako ryba ve vodě. A možná by se tak i cítil, kdyby jej netrápilo vědomí, že tentokrát neudělal vše, co mohl. Že prostě a obyčejně lidsky selhal. (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

JenYu 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl mě zaujal nejen zapeklitým případem, ale hlavně poirotovou osobní rovinou. Navíc vždycky jsem považovala inspektora Jappa za ňoumu, ale zde mi připadal skutečně milý a dobrosrdečný a že má Poirota vlastně hodně rád a že to s ním myslí vážně dobře - z jiných dílů to na mě tak nepůsobilo. Ocenila jsem motiv deníku a funkcionalistický vzhled vily, kde bydlel pan Ackroyd. ()

strom-z 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

velmi solidní díl, akorát jak píše akisha - "Logicky se hlavní trumf předlohy ztratil vlivem převedení na plátno." a abych odcitoval wiki - " in 2013, 87 years after its release the British Crime Writers' Association voted it the BEST CRIME NOVEL EVER" - což se o filmový verzi přes její kvality rozhodně nedá říct. takže jestli jste to ještě neviděli, neochuďte se, ta KNIŽNÍ pointa z roku 1926 je pořád fakt mistrovská:-) ()

Reklama

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odpočinek, na kterém Poirot svádí boj se zahradou místo se zločinci, je nenadále přerušen. Ano, i na venkově, kde se na vás lidé usmívají a kde zpívají ptáci, se dějí vraždy. Tato je obzvláště temná, ale ne zase tak zamotaná, jak by se na první pohled mohlo zdát (postav není zase až tolik). Narativní kostra je postavená na deníku vraha, který Poirot čte a s tím se prolínají scény, které děj ukazují v reálném čase. Všechno je perfektní. 2 mladé herečky anglickým způsobem pohledné, komorník dostatečně podezřele úslužný, exteriéry i interiéry vynikající, dokonce se dočkáme i akční scény, atmosféra by se místy dala krájet, et cetera. Zamrzí snad jen vratký motiv vraha, naopak potěší velká porce přítomnosti Jappa a celkově jakési "rozlučkové" provedení. Závěrečná scéna odchodu z banky (vězení, soudu?) je dokonalá a od Sucheta dokonale zahraná. Je v kontrastu s banálními slovy, které zaznívají jako podkres. Jestli se takto chtěla ACH rozloučit s Poirotem, tak je asi moc dobře, že se k němu vrátila a psala dál, protože uzavření TV série v díle Opona je rozhodně mnohem hlubší a osudovější. Summa summarum nadprůměrný díl. PS: Kostkův dabing je nezvyk, ale není špatný. ()

Filomena.I. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„A teď už toho mám dost! Už mě nebudeš ničit! Já tě snad zabiju...!" Tímto provoláním vražedným počata jest další episoda slavného detektiva, toho času na penzi. A letící tykev pruhovaná rozpleskne se u nohou návštěvníka právě přišedšího. „Člověk si myslí, že uteče před podlostí města, když se přestěhuje na venkov. Zelená pole, zpěv ptáků, usmívající se přátelské obličeje... Ta zelená pole jsou tajnými hroby obětí těch nejzáludnějších vražd. Ptáci zpívají jen chvíli, než je nějaký idiot ve tvídovém obleku zastřelí. A všechny ty usmívající se přátelské obličeje, co asi skrývají?...“ A to ještě nenavštívil Midsomer, kdež se už všici navzájem povraždili... ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obvykle skvělý Poirot s trochu nezvyklým koncem. Skvělý herecký výkon nejen hlavních postav. Ostatní postavy slušně řečeno nevzhledné (říká se že brité jsou takový?). Tento díl vidím po několikáté během let a vždy si jej užiji. Je pravda, že onen bergičan není příliš pěkný napohled, ale jeho charisma je úžasné a ty jemné úchylky (ty malé drobnosti) dávají ději to pravé kouzlo. Proto dokáže takové mase lidí imponovat. My sami máme spoustu malých úchylek proto se vněm většina vzhlédne. Někdo tvrdí, že je jakým si slizkým tvorečkem přirovnávaným glumovi ale pro mne má to ono kouzlo a vždy bude mít v podání impozantního pana Sucheta. Poirot je jen jeden. Bohužel dabing pana Kosky je opravdovým nezvykem. Uvědomuji si, že jsem knihu nečetla, jinak by mé hodnocení asi nebylo takové vysoké. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama