Reklama

Reklama

Jednoduchý plán

  • USA A Simple Plan (více)

Obsahy(1)

Bratři Hank a Jacob Mitchellovi se s přítelem Louem vracejí ze hřbitova, a když jim vběhne do cesty liška, nabourají. Jacob s puškou v ruce pronásleduje lišku, ač ho Hank upozorňuje, že se nacházejí v chráněné oblasti. Hank a Lou jdou za ním do lesa a narazí na sněhem zapadané havarované letadlo, v němž najdou mumifikovaného pilota a tašku plnou stodolarovek v celkové hodnotě 4 miliony 400 tisíc dolarů. Hank trvá na tom, že nález musí ohlásit na policii, ale Lou ho přesvědčuje, že za daných okolností peníze vlastně nejsou ničí, a pokud si je nechají, není to vlastně krádež, navíc, že pravděpodobně pocházejí ze špinavých obchodů s drogami. Za několik dní bude Hankova žena Sarah rodit a mladá rodina financemi neoplývá, Hank se proto  nakonec nechá umluvit, aby si peníze nechali, ale s podmínkou, že je schová a jestli se do jara po nich nikdo nebude shánět, až pak si je rozdělí. Sáře se nelíbí, co udělali, a navrhne, aby Hank část peněz vrátil do letadla, pak to bude vypadat, že se nic nestalo. Hankovi se nápad zalíbí a ráno se vydá s Jacobem na místo činu. Když se kolemjdoucí soused Dwight Stevenson zastaví u psychicky labilního Jacoba, v obavě z prozrazení Jacob na něho vystřelí a zdá se, že Dwight je mrtvý. Hank chce zachránit bratra a souseda odváží na jeho sněžném skútru k potoku s úmyslem naaranžovat vše tak, aby to vypadalo jako nešťastná náhoda... (TV Prima)

(více)

Recenze (384)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě dostalo ! Pokud bych mohl film žánrově zařadit a zároveň ohodnotit, pak je to Fargo nadruhou! Opravdu jsem byl mistrně vtažen do atmosféry bezvýchodné situace hlavního hrdiny. Když jsem s ním vyřešil závěrečnou scénu v lese, cítil jsem se jako spráskaný pes. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Brilantne napísaný a zrežírovaný "malý" thriller s prekvapeniami a myšlienkou. Všetky filmárske zložky sú v ňom podriadené režijnému talentu Sama Raimiho a nemá zmysel ich samostatne vyťahovať. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi can do things...obvykle. V tomhle případě se mi zdá, že "jen" natočil vlastní Fargo (opravdu, najděte deset rozdílů), a že to Paxton s Thorntonem nemohli sami prostě utáhnout tak dobře jako když se u Coenů sešla celá parta velkých jmen. Jenže ono je to ke konci čím dál tím lepší (i když jsem paranoidně čekal jiný/další zvrat), a ty dvě hodiny jsou kupodivu tak akorát. Sice na to musíte mít určitou náladu, a přijde mi to míň přístupné než to dokola omílané Fargo, ale svoji osmdesátku si to zaslouží. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Promyšlený a věrohodný scénář + výtečný Billy Bob = pětihvězdičkový thriller. 90% Zajímavé komentáře: Djkoma, Legas ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý plán, v podstatě jednoduchý film, všechno stojí a padá na hercích a jejich schopnosti podat uvěřitelnost toho všeho. A to se povedlo. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Strhující malý thriller s výborně napsanými (Bridget Fonda) a zahranými (Billy Bob Thornton) postavami. Kromě vysokého napětí poskytuje film i minimálně jedno důležité poučení do života - nikdy nespiklenčit s osobami duševně prostšími, než jste vy sami - dokážou vám zruinovat i ten nejjednodušší plán. Závěr výborný. Nejlepší Raimi. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Opravdu mrazivý thriller, nejen díky zimnímu prostředí, které spoludotváří atmosféru, ale hlavně díky vynikající zápletce a skvělým hercům. Z těch bych vyzvedl hlavně Billy Boba Thorntona, jenž předvedl další ze svých skvělých hereckých výkonů. První polovina děje je skoro "banální", lépe řečeno diváka sice zaujme, ale jen jej rozehřívá před tím, co bude následovat ve zbývající části filmu. A právě ta druhá polovina je doslova našlapaná. Děj se začne zvrhávat postupně, jako se vymykají události hlavním aktérům z rukou, což právě asociuje divákům coenovské Fargo. Samotný závěr je pak doslova zdrcující a je mistrným vyvrcholením celého příběhu, který divákům takřka nedá vydechnout. Sam Raimi se tímhle dílem doslova "zvěčnil". ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Temné krimi drama s výbornými herci a promyšleným scénářem, který však nedokáže naplnit 121 minut rovnoměrně a dokonale. Film chvílemi jako by ztrácel tah na branku, ale to netrvá moc dlouho a zase chytne dech. Hlavním tahákem pro mě je úžasný Billy Bob Thornton, kterému podobné role neskutečně sedí. Bill Paxton jako jeho bratr, z kterého se vyklube velký lhář a smolař je také perfektní. Bridget Fonda nedostává tolik prostoru, ale jako našeptávající potvora do ucha Billa Paxtona je potěšující. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Scott B. Smith .. Tahle země není pro chamtivé. Kdysi jsem si myslel, že Jednoduchý plán je Fargo (ta podobnost ta prostě je - sníh, kufr peněz), jenže Fargo je mnohem lepší a intenzivnější podívaná na obdobné téma. Tady jsem měl problém uvěřit za prvé kolotoči vražd, které jsou nadbytečné a za druhé kolotoči vražd, které policii nevzrušují. ___ Jestli ti Coeni jen moc nečtou, než se pustí do svých "originálních" scénářů :-)) __ 70%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Zápletka o objevení velkých peněz a co to udělá se skupinou lidí není zcela nová, ale je zajímavým způsobem ztvárněná. Zajímavý je výkon Thorntona – je takřka k nepoznání a svého outsiderského „hrdinu“ hraje zcela přesně. Krizové situace jsou natočeny patřičně napínavě. Vcelku jsem se nenudil. Hudba DE přesná, ale pro samostatný poslech asi nijak zvlášť zajímavá. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, tak silně Coenovská poetika, že se až nechce věřit, že Jednoduchý plán nenatočili bratři Coeni. Raimiho Fargo...narozdíl od kultovního bratrského dua ovšem Raimi ubral na nadsázce a ironii a drží se víceméně dramatického žánru. Společné je ovšem zesměšnění amerického snu, stejně jako motiv zimy a amerického zapadákova...ten je vykreslen opravdu dokonale i se všemi jeho typickými proprietami - ukrást 4 miliony dolarů spolu se dvěma venkovskými rednecky je cesta neskonale trnitá... Smithův scénář je, věren svému názvu, jednoduchý, ale naprosto dokonalý a skvěle vypointovaný....a herecké obsazení neuvěřitelné - Raimi měl opravdu šťastnou ruku...sledovat herecké kreace Billyho Boba Thorntona je opravdový zážitek a čirá radost...(navíc kruh se uzavřel v momentě, když BBT dostal roli v seriálovém Fargu) ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Další z příběhů o nalezení peněz, kde se "něco posralo". V této verzi jsou ale hlavní hrdinové zcela obyčejní lidé, žádní ranaři. Dobří herci, logický scénář, mrazivá atmosféra a výborný, na daný žánr dost netypický závěr. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Před pár dny jsem viděl Fargo. Tam jsem si v nějakém komentáří přečetl přirovnání k jednomu filmu, který už jsem viděl hooodně dávno, a nepamatoval jsem si ho. Bridget Fonda v jedné z hlavních rolí, hm? To jsem si nesměl nechat ujít. A udělal jsem dobře. Jednoduchý plán a jednoduchá zápletka, ze které bylo vytřískáno skutečné maximum prostřednictvím skvělého scénáře a dechberoucích hereckých výkonů. A Sarah Mitchell? To musí být jedna z mých nejoblíbenějších filmových postav vůbec. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tyhle konverzační,pomalé thrillery bohužel nejsou pro mě, v první polovině jsem málem nudou zešílel, naštěstí ve druhé půlce se film příjemně rozjel,objevilo se pár zvratů,ale první polovinu filmu mu odpustit nemůžu. 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Cítiš niekedy zlo, Hank?“ Toto sa stane, keď dobrí ľudia robia zlé veci... a nedomyslia to. Ako Peter Jackson, tiež iný hororový kráľ, Sam Raimi, si raz za čas potrebuje oddýchnuť od neskutočných krvákov malou, inteligentne napísanou nízkorozpočtovou drámou postavenou nie na tom, komu Bruce Campbell odpíli hlavu, ale na sústredených hereckých výkonoch, pokojnej (ale o to vypočítavejšej...v dobrom) réžii a prepracovanom scenári. Čo by sa stalo, ak by trojica jednoduchých, avšak nie hlúpych dedinčanov, našla v pôsobivo zasnežených, mlčanlivých, tajomstvá neprezrádzajúcich lesoch, ďaleko od amerických veľkomiest, kufor plný peňazí? Z jednoduchej (no strhujúcej a v rámci možností realistickej, každý z nás si dokáže bez problémov na mieste hrdinov predstaviť sám seba) zápletky Raimi ukážkovo kreše iskry napätia tak bujaro, že radšej ani nechceme vedieť (a vidieť), ako sa strašidelne fatálne to skončí. Pretože toto skrátka nie je druh príbehu s happyendom. Raimi má talent čítať ľudí. Vie, ako reagujú v šialených, vyhrotených, extrémne vypätých situáciách. Kniha Scotta Smitha (viď. rovnako skvelý horor Ruiny, film i kniha) v češtine vyšla v r. 1994. Fakt dobrý Brent Briscoe, presvedčivý Bill „Hudson“ Paxton a výborný Billy Bob Thornton jemne parafrázujúci rolu z legendárneho Smrtiaceho bumerangu (čo ale nesadne každému a treba dodať, že v knihe nebol až taký „retardovaný“, tam to bol proste starý zakríknutý mládenec, čo mi pripadalo realistickejšie). Ako kniha, aj film obsahuje pár logických nezrovnalostí (prečo dal Hank Louovi pásku vypočuť hneď a nie radšej za triezva na druhý deň ráno?). Kniha je výborná, film je každopádne vyrovnanejší. Smith, ktorý si do podoby scenára zadaptoval vlastnú knihu, zrejme dospel k záveru, že v románe je všetko od „šampanského“ ako zo zlého sna a tak to pre filmové účely nekompromisne vymazal. A, čuduj sa svete, alebo aj nečuduj, filmové lesné finále je stokrát lepšie! Chýba tiež „utratenie“ psa, čo je asi fajn. „A na chvíľu, bez toho, aby som si to všimol, som toto všetko mal. Bol som šťastný chlap.“ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Herci jsou vyborni v cele s opet dokonalym Thorntonem, ktery me opet mile potesil. Za zminku stoji rovnez i Bill Paxton, ktery hraje taky vyborne. Atmosfera je paradni a Coenum se hodne priblizuje. Raimi je vynikajici reziser, ale proti Coenum s Fargem proste neobstoji. U Farga skoro nedychate a hltate kazdou minutu, ale tady to ma hlucha mista, po prvni hodine se to sice slusne rozjede, ale v porovnani s Fargem muzu dat jen 4. Kdybych Fargo nevidel, je to jasne za 5, ale takhle... ()

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Reklama

Reklama