Reklama

Reklama

Jednoduchý plán

  • USA A Simple Plan (více)

Obsahy(1)

Bratři Hank a Jacob Mitchellovi se s přítelem Louem vracejí ze hřbitova, a když jim vběhne do cesty liška, nabourají. Jacob s puškou v ruce pronásleduje lišku, ač ho Hank upozorňuje, že se nacházejí v chráněné oblasti. Hank a Lou jdou za ním do lesa a narazí na sněhem zapadané havarované letadlo, v němž najdou mumifikovaného pilota a tašku plnou stodolarovek v celkové hodnotě 4 miliony 400 tisíc dolarů. Hank trvá na tom, že nález musí ohlásit na policii, ale Lou ho přesvědčuje, že za daných okolností peníze vlastně nejsou ničí, a pokud si je nechají, není to vlastně krádež, navíc, že pravděpodobně pocházejí ze špinavých obchodů s drogami. Za několik dní bude Hankova žena Sarah rodit a mladá rodina financemi neoplývá, Hank se proto  nakonec nechá umluvit, aby si peníze nechali, ale s podmínkou, že je schová a jestli se do jara po nich nikdo nebude shánět, až pak si je rozdělí. Sáře se nelíbí, co udělali, a navrhne, aby Hank část peněz vrátil do letadla, pak to bude vypadat, že se nic nestalo. Hankovi se nápad zalíbí a ráno se vydá s Jacobem na místo činu. Když se kolemjdoucí soused Dwight Stevenson zastaví u psychicky labilního Jacoba, v obavě z prozrazení Jacob na něho vystřelí a zdá se, že Dwight je mrtvý. Hank chce zachránit bratra a souseda odváží na jeho sněžném skútru k potoku s úmyslem naaranžovat vše tak, aby to vypadalo jako nešťastná náhoda... (TV Prima)

(více)

Recenze (384)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dlouho předtím, než Sam Raimi vytvořil parádní "Spidey Trilogy", napadl ho velmi Jednoduchý plán:) Raimi zkrátka umí. Jeden by nevěřil, jaká, zdánlivě bezvýznamná, nevinná náhoda udělá z člověka příležitostného sériového vraha:) Stačí, aby liška s kořistí přeběhla přes cestu, abyste hodili sněhovou kouli "špatným" směrem a spustí se smršť neočekávaných a šílených událostí, které vás drsně odhodí na zcela jinou cestu, než tu, kterou jste si v klidu a s úsměvem na tváři plánovali. Snímek vévodí především po scénáristické stránce, rovněž okouzlující je nádherná, zasněžená krajina. Závěr filmu mi sice přišel lehce pochybný, ale to je jen "jednoduchý" detail:) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Přál bych si, aby ty peníze našel někdo jinej." S tím souhlasím, takže až někdy zakopnu o nějaký ten milion, tak ho tam nechám ležet a zapomenu na to. Jenže tady se relativně normální taťka Hank nechal navézt dvěma idioty do krádeže peněz, takže se v podstatě nemohlo stát nic jiného, než se v tomto snímku stalo. Překvapení se tudíž žádné nekonalo, pouze mrtvoly se hromadily a domorodí policisté předvedli svou jedinečnou schopnost skákat na jakýkoli špek. Byla to zkrátka celkem slušná demonstrace Murphyho zákonů, ale já jsem doufal v o něco větší zábavu. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Cítiš niekedy zlo, Hank?“ Toto sa stane, keď dobrí ľudia robia zlé veci... a nedomyslia to. Ako Peter Jackson, tiež iný hororový kráľ, Sam Raimi, si raz za čas potrebuje oddýchnuť od neskutočných krvákov malou, inteligentne napísanou nízkorozpočtovou drámou postavenou nie na tom, komu Bruce Campbell odpíli hlavu, ale na sústredených hereckých výkonoch, pokojnej (ale o to vypočítavejšej...v dobrom) réžii a prepracovanom scenári. Čo by sa stalo, ak by trojica jednoduchých, avšak nie hlúpych dedinčanov, našla v pôsobivo zasnežených, mlčanlivých, tajomstvá neprezrádzajúcich lesoch, ďaleko od amerických veľkomiest, kufor plný peňazí? Z jednoduchej (no strhujúcej a v rámci možností realistickej, každý z nás si dokáže bez problémov na mieste hrdinov predstaviť sám seba) zápletky Raimi ukážkovo kreše iskry napätia tak bujaro, že radšej ani nechceme vedieť (a vidieť), ako sa strašidelne fatálne to skončí. Pretože toto skrátka nie je druh príbehu s happyendom. Raimi má talent čítať ľudí. Vie, ako reagujú v šialených, vyhrotených, extrémne vypätých situáciách. Kniha Scotta Smitha (viď. rovnako skvelý horor Ruiny, film i kniha) v češtine vyšla v r. 1994. Fakt dobrý Brent Briscoe, presvedčivý Bill „Hudson“ Paxton a výborný Billy Bob Thornton jemne parafrázujúci rolu z legendárneho Smrtiaceho bumerangu (čo ale nesadne každému a treba dodať, že v knihe nebol až taký „retardovaný“, tam to bol proste starý zakríknutý mládenec, čo mi pripadalo realistickejšie). Ako kniha, aj film obsahuje pár logických nezrovnalostí (prečo dal Hank Louovi pásku vypočuť hneď a nie radšej za triezva na druhý deň ráno?). Kniha je výborná, film je každopádne vyrovnanejší. Smith, ktorý si do podoby scenára zadaptoval vlastnú knihu, zrejme dospel k záveru, že v románe je všetko od „šampanského“ ako zo zlého sna a tak to pre filmové účely nekompromisne vymazal. A, čuduj sa svete, alebo aj nečuduj, filmové lesné finále je stokrát lepšie! Chýba tiež „utratenie“ psa, čo je asi fajn. „A na chvíľu, bez toho, aby som si to všimol, som toto všetko mal. Bol som šťastný chlap.“ ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Veľmi komorne podaný príbeh s netradičným hereckým obsadeným, ktorému kraľuje Billy Bob Thornton ako Jacob. Príbeh fungujúci na princípe príčiny a následku je vyrozprávaný v prostredí zasneženého malomesta, kde náhoda strhne vír udalostí, ktoré zapríčinia pád inak dobrých ľudí. Elfman je emocionálny a Raimi veľmi razantne servíruje jedno prekvapenie za druhým. Necháva si priestor pre emócie aj pre napätie a obidve mu funguje na jedničku. Tento film mám z jeho filmografie veľmi rád. Nepôsobí zložito, ale na to s akou zápletkou pracuje, nenudí ani na sekundu. Koniec zarezonoval. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Napínavá a skvěle zrežírovaná psychologická hra, kde si nikdy nemůžete být jisti, co se stane v následující scéně, natož pak v samotném závěru, který je mimochodem asi opravdu vymyšlený nejlépe, jak to jen šlo. To, že různorodé charaktery všech postav dostanou pořádně zabrat, je jasné hned při nálezu peněz a prvních neshodech ohledně jejich ukrytí. Ale to, co se děje pak, je radost sledovat jak po stránce filmařské, tak i z pohledu čistě reálného, kdy jsem se musel několikrát sám sebe ptát, jak bych asi teď jednal já? S přihlédnutím k výborným a procítěným výkonům Paxtona a Thorntona pak musím řadit tento film mezi absolutní špičku. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (8)

  • Jedna scéna z filmu se ztratila během leteckého transportu materiálu z Minnesoty do L.A. Film byl naštěstí pojištěn a scéna se natočila znovu. (D3VIL)
  • Tento film inspiroval kanadskou punk-rockovou skupinu Simple Plan ke svému názvu. Sám frontman kapely (Pierr Bouvier) výběr názvu komentoval takto: „Všechno je to spojený s tím nemít nudnou práci, ale jít si za svým snem. A to je ten jednoduchej plán.“ (groz122)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Reklama

Reklama