Reklama

Reklama

Spider-Man

  • USA Spider-Man
Trailer
USA, 2002, 121 min

Obsahy(1)

Film na motivy marvelovského komiksu je příběhem podivínského středoškoláka Petera Parkera (Tobey Maguire). Jako dítě osiřel, byl šikanován a nebyl schopen vyznat lásku okouzlující dívce ze sousedství Mary Jane Watsonové. Říct o jeho životě, že je to bída, by asi bylo dost slabé slovo. Ovšem jednoho krásného dne, když ho na exkurzi v laboratoři pokouše uprchlý radioaktivní pavouk, se jeho život změní tak, jak by si sotva kdo dokázal představit. Peter získá netušenou pružnost, jasné vidění, schopnost přichytit se k povrchu, šplhat po zdech a vystřelovat sítě ze zápěstí, ale ona to nebude jenom zábava. Výstřední milionář Norman Osborn (Willem Dafoe) na sobě vyzkouší účinek drog, čímž vznikne jeho maniakální alter ego Green Goblin. Peter se tudíž musí stát Spider-Manem a vzít si Green Goblina na starost, jinak ho Goblin zabije. (HBO Europe)

(více)

Recenze (887)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

A je to tady, konečně! První skutečný celovečerní snímek o pavoučím muži. Tobey Maguire je jako Spider-Man neuvěřitelný, role mu opravdu sedla a celou dobu mi připomínal svůj animovaný předobraz ze seriálu z 90. let, který jsem rád sledoval. Tady tvůrci trefili terno. Willem Dafoe jako záporák Goblin, je neskutečně charismatický (čemuž napomohl i výborný dabing Miroslava Etzlera) a Kirsten Dunst či James Franco si také odehrají své. Spidey prostě přináší velikou superhrdinskou zábavu. Má pěkné triky, hezkou Elfmanovu hudbu i zajímavý příběh, takže je skvělou podívanou. Jeden z nejzábavnějších komiksových filmů. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Všetko má svoj čas. Päť rokov som sa Spider-Manovi vyhýbala a vôbec som nemala náladu si ho pozrieť. Až odrazu som chytila tú správnu slinu a vedela som to - teraz mám naňho chuť! A bolo to. Fajnová komixovka a Spajdy vážne "válí" :-) Jo, a v detailoch dosť súhlasím s Visáčom aj Tronom. Možno preto o hviezdičku menej. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

„Spider-Man, Spider-Man. Does whatever a spider can, Spins a web any size, Catches thieves just like flies. Look out! Here comes a Spider-Man!!!“ Pod režisérskou taktovkou Sama Raimiho konečne prichádza do kín poriadne filmové spracovanie príbehu o mladom superhrdinovy. Peter Parker pod maskou Pavúčieho muža lieta ulicami New Yorku, spriada siete proti zločincom, pomáha, kde sa dá. A naviac je po uši zamilovaný do svojej spolužiačky Mary Jane. Look out! Prichádza "Spider-Man 1". **** ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

První půle skvělá, druhá slabší. Ale to vše asi díky tomu, že mi to nějak připomínalo Donnerova Supermana. Ten je stále nepřekonanej. Vidět Spidermana dřív, asi bych byl spokojenější. ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Prekvapilo ma nasadenie Tobey Maguire do ulohy superhrdinu.Podla mna sa vsak ulohy zhostil vyborne a svojim nespornym hereckym talentom dal pavuciemu muzovi ludskejsi charakter.Film na mna posobil tak nejak mdlym dojmom, uviazol niekde medzi dramou a akcnakom. S odstupom casu, ked uz som mal tu moznost vidiet pokracovanie musim povedat, ze to co v jednotke naskicovali (mam na mysli vnutorny zivot superhrdinu), je do detailov rozpiplane v dvojke a tak jednicka je pre mna len akousi rozletovou drahou k lepsiemu pokracovaniu. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Povedená filmová adaptace komiksu o obyčejném vysokoškolákovi Peteru Parkerovi, který získá nadpřirozené pavoučí schopnosti. Pro mne jako obrovského fanouška celého spidermanovského vesmíru jasných pět hvězd. A že to ale trvalo, Same! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

výborná comicsová adaptácia zasadená do dajme tomu reálneho sveta.po x-menoch najlepší comics posledných rokov.ale čakal som trošičku viac ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ve své době neskutečný hit a s odstupem času moc pěkný úvod pro Spideyho. Volba režiséra a s ní související výběr herců nemá chybu. Nikdy jsem pořádně nezjistil, který díl je vlastně lepší. 75% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Pro me zcela nudny snimek, ktery muze pobavit leda americke obecenstvo vykrmene timto podprumernym komiksem. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Koukatelný komiks ve filmové podobě, nijak výjimečný, s přespříliš digitálními efekty, určený převážně pro mladší publikum. Mne slaďoušek Tobey a jeho středoškolské peripetie kdovíjak neoslovili, ale neměla jsem potřebu prchat od obrazovky - zkrátka neškodný popkornový biják bez větších nároků na mozkovou aktivitu. Nepřekvapilo, neurazilo, podruhé nemusím... 55% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Docela slabota, tančící někde mezi druhou a třetí hvězdičkou. Potemnělá ruka Sama Raimiho je docela fajn, stejně jako Kirsten "mokré tričko" (!!) Dunst a Tobey Maguire (abych nekřivdil, všechny role jsou obsazeny zajímavě, vypíchnout si zalouží i parodický šéfredaktor v podání J. K. Simmonse). Zdaleka tolik už nepotěší zdigitalizované pohyby postav při akčních kejklích a monumentální nevýraznost dialogů i příběhu - především romance Petera s M. J. je nahodilá, afektovaná a v závěru utnutá povinným gestem. Ostrouhal i Green Goblin jakožto titulní záporák - spíše než děsivým šílencem je pouhým schizofrenním kašparem ve srandovní masce. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Komiksovej pavouk na platnech poprve, asi nejlepsi z cele trilogie (takove nepsane pravidlo), s timhle jsem byl docela spokojen, ale Toby Maguire je mimon a Dirten Dunst byla afektovana jako... ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Komiksová klasika. Opravdu povedený film s poutavým příběhem. Kde jsou ty časy, kdy superhrdinovské filmy měly ještě takový fajn nádech jako v tomto případě a nebyly to jen přepáleně akční či rádoby vtipné slátaniny jako je to mnohdy ve druhé dekádě 21. století. 85% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi odvedl na svém prvním Spider-manovi celkem slušnou práci, což uznávám i přes několik výhrad, které mám. Scénář je do jisté míry limitován naivitou komiksové předlohy, která příběh místy strhává až příliš do teenagerovských vod. Z toho bohužel vyplývá i snaha, natočit film co nejvíce „family friendly.“ Pak bych ještě vytknul příšerný design Green Goblina, který vypadá jako nepovedená hračka z vietnamské tržnice a i na svou dobu slabší difitální efekty, které jsou prostě umělé až moc. Tím ale výčet nedostatků končí. Naopak povedené je obsazení Petera Parkera a Dr. Normana Osborna a slušné jsou i akční sekvence, i když zde se nezapře určitá cirkusovost tak typická pro Raimiho. Možná právě volba režiséra nebyla úplně to nejšťastnější, protože jeho tendence vše příliš zlehčovat mi moc nesedí. Ale Spider-man je i přes všechny chyby zábavnou podívanou, ale na až tak dobrou jakou by mohla být v rukou někoho jiného. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Dřív to byl jen Superman, Batman a Spiderman, dneska může být superhrdina kde kdo, ale stálice se jen velmi těžko překonávají. Né jinak tomu je i v tomto případě. Děj je na dnešní dobu dost předvídatelný, stejně tak s efektama se díra do světu neudělá, ale na svou dobu to byl blockbuster jak vyšitý. :D ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Spiderman je vyhopsanej puberťák, co se víc pere o svoji holku, která ho pořád nějak nechce - je na starší, to dá rozum:-) . Chybí mu temnota a tvrdost, kterou má můj oblíbený Batman. Ale je to pořád lepší, než mnoho jiných filmových komixů. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Spider-Man je po Batmanovi můj nejoblíbenější comics. Mám rád všechny ty postavy od Petera Parkera přes Mary Jane až po galerii výstředních záporáků. Do filmového zpracování jsem proto vkládal nemalé naděje, které se ovšem né zcela naplnily. Ve filmu vidím tři hlavní zápory : 1. Záporák Willem Dafoe působí v civilu fajn, ale když si nasadí kostým, je to o ničem! :( V originálu je Goblin velký šašek s výraznou mimikou obličeje (něco jak Glum)... tohle si Dafoe se svým kovovým kostýmem bohužel nemůže dovolit. 2. Při srovnání se souběžně uváděnými blockbustery Spidey hodně zaostává - v "nabušenosti" je tak na úrovni s první Burtonovým Batmanem z konce 80-tých let. 3. Akční scény jsou dost průměrné, čekal bych opravdu mnohem mnohem víc... Na druhou stranu musím uznat, že postavy jsou skvěle obsazené a scény vývoje vztahu mezi M. J. a Peterem krásně natočené. Takový polibek v dešti je už dnes nedílnou součástí popkulturní historie. Možná tvůrci brali první díl jen jako úvod velké série. A protože ve druhém dílu nastoupí na scénu Dr. Octopus a ještě vyšší rozpočet, výše jmenované zápory by se mohly stát minulostí. P.S. ...což se do značné míry naštěstí i stalo ;-) ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Komiks nemá vo všeobecnosti zložitý, či inak náročný dej a Spider-Man nie je výnimkou. Jednoduchá stavba príbehu má svoje klady aj zápory. Veľká časť filmu je venovaná Petrovej snahe získať si srdce krásnej M.J. a zvládnutiu nových schopností. Možno práve kvôli tomuto sa tento film hodí skôr pre ženy a nový Amazing Spider-Man skôr pre mužov. Po trikovej stránke je Spider-Man až na pár scén zvládnutý veľmi dobre a prekúsnuť sa podľa mňa dá aj fakt, že pavučiny miesto toho aby vylietali z mechanických dávkovačov, vystreľuje Peter rovno zo svojho tela. Herecké výkony sú dobré, ale nijak výnimočné. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Pred par rokmi ma tento diel bral viac, ale teraz je to už len pre mladšie publikum. Efekty, herci a akcie ujdú. Hudba od Elfmana super. Obľúbený soundtrack: Main Title. 75% - 4* ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

*nikdo: "Spider-man stojí za hovno." *Já, intelektuál: "I missed the part where that's my problem." ________ S odstupem času a s ohledem na současný development komiksových filmů působí první filmová adaptace legendárního Pavoučího muže jako karikatura svýho žánru, která k tomu všemu naneštěstí smrdí teenage patosem z počátku novýho tisíciletí. Paradoxně jde nejen o ikonický prolog k dnes již kultovní Raimiho trilogii, ale zároveň jde o inovativní žánrový prototyp, který redefinoval koncept komiksových filmů. Je taky nutno brát vše s nadhledem – celá trilogie je v podstatě jeden geniální meme, takže ve výsledku je první Spider-man báječnou béčkovou komedií...... Trilogie celkově si stále udržuje aktivní fanouškovskou základnu (viz. facebookový shitpost skupiny jako Pizzaposting, Shitslinging, apod.), což o jistý nadčasovosti přeci jen svědčí. Tobeymu Maguirovi každopádně role Petera Parkera sedne jak prdel na hrnec a pro velkou část fandomu bude bezpochyby navždy Spider-manem #1 který se zapsal do nespočtu vzpomínek a srdcí. No a démonický Willem Dafoe jako záporák Norman Osborne/Green Goblin - navíc v českém podání Mirka Etzlera - mě mimochodem v dětství neskutečně děsil. Nechci si tak ani troufnout spočítat, kolikrát jsem jako děcko tuhle opěvovanou klasiku viděl. Dodnes je pro mě Spider-man zcela bez výhrad srdcová guilty pleasure záležitost, na kterou nikdy nedám dopustit. ❤️ ()

Související novinky

Sam Raimi jedná o režii Doctor Strange 2

Sam Raimi jedná o režii Doctor Strange 2

06.02.2020

Kultovní hororový režisér Sam Raimi jedná o režii snímku Doctor Strange in the Multiverse of Madness pro studio Marvel. Nebyla by to pro něj samozřejmě první štace do komiksového světa, Raimi totiž… (více)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Hvězdné nábory i útěky

Hvězdné nábory i útěky

19.07.2009

Máme pro vás spoustu castingových novinek, tak se nezdržujme úvodními řečmi a přejděme rovnou k věci. Robert De Niro si prý zahraje v Rodriguezově krváku Machete, jehož natáčení startuje už 29.… (více)

Reklama

Reklama