Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mocný mafiánský boss Paul Vitti, hlava jedné newyorské "rodiny", unikne jen o vlásek atentátu, jehož obětí se stane starý mafián Manetta. Zanedlouho začne Paul na sobě pozorovat podivné změny. Nedokáže udeřit železnou tyčí vyslýchaného muže, rozpláčou ho dojemné televizní reklamy a nakonec skončí s těžkým záchvatem v nemocnici. Podle lékařů však nejde o infarkt, ale o intenzívní nával úzkosti. Vitti to pochopitelně popírá, nicméně později se obrátí na svého bodyguarda Jellyho, aby mu sehnal psychiatra. Jelly ho zavede za Benem Sobelem, který nedávno vlastní nepozorností naboural do Vittiho auta. Vyděšený Sobel, který se specializuje na rodinnou terapii, pochopitelně Vittiho pozná a po důrazné Jellyho domluvě s ním promluví. Paul po rozhovoru se Sobelem cítí úlevu. Tím se psychiatr ocitá v nezáviděníhodné situaci. Pokaždé, když se Vittiho psychický stav zhorší, pošle si pro něj své gorily. Brzy se přidají další problémy. Vittiho sleduje FBI, která začne Sobela nutit ke spolupráci. Během jednoho setkání psychiatr zjistí, že příčinou obtíží je Vittiho problematický vztah otci. Jenže sraz mafiánských bosů se rychle blíží a Sobel pochybuje o tom, že se mu podaří mafiána zbavit jeho psychických potíží. (TV Nova)

(více)

Recenze (276)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný filmík s výtečným Robertem DeNirem (gangster, co má psychické problémy) i Billym Crystalem (cvokař, který se souhrou náhod stane jeho doktorem). Humor je inteligentní (něco, co se dnes těžko hledá), zejména to, jak Robert DeNiro v podstatě paroduje sám sebe, byl naprosto skvělý nápad. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Billy Crystal je jako trpící psycholog výborný, DeNiro má talent i pro komedie, to začíná být docela evidentní, ale do jaké míry je to jeho zásluha a co je práce scénáristy, těžko říct. Ve výsledku to ovšem je bomba a nálož zábavy a smíchu. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebyl v hlavní roli mafiána Robert De Niro, nejspíše by mnohé ve filmu vyznělo jinak. Jeho přítomnost je však, vzhledem k jeho mafiánské filmografii, sama o sobě vynikajícím vtipem... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Gangsterská komedie založená na tom, že De Niro je pořád smrtelně vážný a lehce nasraný a Crystal pořád trapně vystrašený z neschopnosti "být nad věcí". Překvapivě funguje. 75% Zajímavé komentáře: ScreamJay, JohnnyD, numi ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Historka s psychicky labilním mafiánem je sice zábavná, zvláště pokud si onoho mafiána zahraje člověk z nejpovolanějších, který špičkovým způsobem zparoduje své nejslavnější filmové postavy. Jenomže to, co je v první polovině nejen originální, ale i nadmíru zábavné (zpověď v miamském baru mě rozbrečela taky smíchy), se bohužel v druhé polovině díky režisérově práci zvrtne v nesourodou směs výše vypsaných ingrediencí první poloviny, ke kterým je namíchána zápletka o gangsterském soupeření a agentech FBI. Originalita děje jde do háje a režiséru Ramisovi se celek začne rozpadat pod rukama. Závěrečné sezení pak působí jako pěst na oko a do té doby slušný Billy Crystal začne přehrávat ostošest. Škoda promarněné šance ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Robert De Niro je v roli změklého mafiána dokonalý. Billyho Crystala sice nemám zrovna v lásce, ale tady se mi docela líbil (hlavně ta jeho mohutná facka mafiánskému bodyguardovi). Jinak je tady k vidění další z typických mafiánských "ksichtů" Chazz Palminteri a také Lisa Kudrow, známá hlavně z Přátel. Všichni dohromady tvoří základ úspěchu této vtipné komedie. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je to dávno, co jsem Přeber si to viděl poprvé a tak nějak jsem nebyl schopný přejít přes ten humor, co film obsahoval. Asi jsem na to byl fakt mladej. Po mnoha letech jsem se na něj ale podíval znovu a už mi to všechno přišlo daleko lepší. Mimochodem Robert De Niro se pro roli mafiána vysloveně narodil. Už to jeho jméno mluví za sebe. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

De Niro má na víc než komedii podobného ražení a Billy Crystal je slušný psycholog, kterému více sluší předávání oscarů. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Bravurni komedie s nezvykle komedialne naladenym De Nirem. Kdo by do nej jeste pred deseti lety rekl, ze z nej jednou bude takovy skvely typ do komedii. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Sofistikovaná komedie založená na stereotypech mafiánských filmů a obecně na našich zažitých schématech a schematismu vnímání. Není proto divu, že v něm hraje Robert De Niro (který vlastně paroduje sám sebe!), doslova tvář filmové Mafie, jehož boss Paul Vitti naleptává zažité divácké představy tím, že trpí psychickou poruchou - je přecitlivělý a to do té míry, že musí vyhledat pomoc psychiatra a řešit svůj delikátní problém... Již tento základní dějový rámec je skvělý a tvůrci filmu nastavenou laťku neshodili. Komedie, jak má být... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Billy Crystal v roli neurotického psychiatra, který poněkud nedobrovolně léčí mafiánského kmotra v podání Roberta De Nira. To samo o sobě je kombinace, která při dobře napsaných dialozích nemůže nefungovat. A přesně to se také stalo, některé scény a spousta vybroušených dialogů z toho dělají nehorázně vtipnou záležitost s výtečnými hereckými výkony. To celé je podpořeno režií, která má cit pro komediální timing. Prostě samé klady a snad žádné závažnější nedostatky. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velice kultivovaný film uchopivší komediální žánr za tu nejjemnější, a přitom ladící strunu. Problém je v tom, že nevíme, co si z něj vzít, a zda-li vůbec něco, není-li jeho smysl pouze napružení diváctva a vyvolání jakéhosi pocitu, že tu přece ještě něco vyššího je, i když nám asi zůstane odepřeno dozvědět se co. V opačném případě se pak může jednat o milou rodinnou komedii, která byla poněkud přepálena, či naopak o docela cynické svinstvo, zkomponované právě tak, jak bylo třeba. Veškerého účinku tu jest dosahováno střetnutím antagonistických herců a jejich projevů, totiž Roberta de Nira, jenž svoji roli pojal nadmíru ironicky, a obvyklého živého přednesu Billyho Crystala. Účinek se dostavil v dostatečné míře, ale stále zbývá rozřešit otázku toho, zda si z nás střílí více zkarikovaný gangster, anebo až nebezpečně normální psychiatr Ben Sobol. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mám rád mafiánské filmy, a proto mě tato komedie megabavila. Robert De Niro v dá se říct sebeparodické roli prostě září, a Billy Crystal nebo Joe Viterelli mu nejsou nic dlužní. Fakt skvělá komedie. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Ak sa vás náhodou na niečo spýtajú, hovorte dlho o ničom. Dokážete to?" - "Som psychiater." Inteligentná paródia na mafiánske príbehy, do ktorých je nainplantovaný osviežujúci humor o priemernom psychiatrovi a jeho rodine a "rodine". Dialógy medzi Robertom De Nirom (ŠPINAVÉ ULICE, KRSTNÝ OTEC 2) a Billym Crystalom (DOBRODRUHOVIA Z VEĽKOMESTA) odsýpajú jedna radosť a vyložene dobrým dojmom zaváňajú podporné roličky (Joe Viterelli alebo Chazz Palminteri, ktorý je De Nirov dobrý priateľ, viď. PRÍBEH Z BRONXU) a Lisa "Phoebe" Kudrowová neprekáža. Ak sa vám zápletka pozdáva, vyložene odporúčam aj vážnejších "Sopránovcov" (naopak, neveľmi odporúčam slabú dvojku - ANALYZUJ ZNOVA). Kino Považan 1999 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Sice ne nejaka vylozene komedialni pecka, ale rozhodne nadprumerna komedie s dobrou a originalni zapletkou. De Niro je v roli mafiana zralyho do blazince naprosto dokonalej, je sice fakt, ze ty vylozene nejsilenejsi vystupy, kdy breci jak mimino, jsem mu uplne neveril, ale i tak je proste dokonalej. Crystal taky spatnej neni, rozhodne De Nirovi zdatne sekunduje a jeho scena s ostatnima mafianama ke konci filmu je naprosto dokonala. Jinak film nikdy vylozene nenudi, ale zase se neda rict, ze by se clovek furt smal, coz je ale taky dany tim, ze to Ramis nepojal jako vylozene blaznivou komedii, takze misty film vypada jako regulerni mafianka, navic se tu najde spousta narazek na jiny mafiansky filmy. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Viva Joe Viterelli! Tento poďobaný tlustý herec mě už pobavil ve Výstřelech na Broadwayi a v Mickových modrých očích, ale v tomhle filmu nejvíc. Znamenitý je i sebeironický Robert DeNiro... Jeden z lepších filmů Harolda Ramise. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí PŘEBER SI TO, jsem si to tedy celé znovu přebral, zanalyzoval a došel k tomu, že tato komedie je přece jen má krevní skupina. Skvělé špičkování, inteligentní humor, košér závěr - prostě imho povedená zábava. Když k tomu připočtu celkovou filmovo-mafiánskou minulost Roberta de Nira, který svůj um zhodnocuje i v tomto psychicky nestabilním mafiánovi, tak dávám 5/5 hvězdiček; není to sice čistých 100%, ale 90% určitě. ()

Reklama

Reklama