Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina a zoufale se snaží svou představu štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem, jeho děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti a jeho sliby a plány už je předem přivádějí k zoufalství. Stejné je to, když se Clark rozhodne naplnit představu ideální dovolené v rekreačním ráji Valley World. Ellen a děti by raději letěly, jenže Clark je odhodlán ukázat svým milým nádheru americké krajiny z automobilu. První rozčarování nastane, když místo objednaného sporťáku dorazí stará rachotina. Spoustu komplikací způsobí rodině nejen Clark, ale také mrtvá teta, kterou je třeba dopravit k bratranci Eddiemu. Clarkovi chybějí peníze, hotely jsou moc drahé a uprostřed pouště vypustí auto duši definitivně. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (243)

Hank_Scorpio 

všechny recenze uživatele

Toto je podľa mňa jedna z najlepších, ak nie najlepšia americká komédia. Stačí na chvíľu prestať rozmýšľať a nechať sa unášať touto road movie. Scény so zabudnutým psom alebo mŕtvou babičkou sú jednoducho nezabudnuteľné a nikto iný ako Chevy by ich nedokázal zahrať tak skvele. Proste on je ten typ herca, ktorý patrí do takýchto filmov. Hoci som tento film videl už nespočetne veľa krát, vždy sa na ňom skvele zabavím. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

První příběh rodinky Griswoldů a já jsem ho viděl až jako poslední. No, co naplat. Námět je hodně americký. Rodinka jede napříč státy a jejich cíl je nějaký vysněný lunapark. Sranda je to ale standardníí, jako když ji potkáte kdekoliv jinde, takže není nic, co by se dalo vytknout. A John Candy v roli vystrašené ochranky je bonus navíc. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Když se Clark Griswold (Chevy Chase) konečně dostane k rodinné dovolené, chce, aby si to všichni pořádně užili. Naplánuje tedy výlet do Los Angeles do zábavního parku Walley World. A aby to stálo opravdu za to, pojedou do L.A. z Chicaga autem. Ale cesta není vůbec jednoduchá, zvlášť když se Clarkovi "daří" vše na co sáhne ... Trošinku jsem z této komedie zklamaný - ne že bych se nebavil, ale čekal jsem mnohem víc. Takhle se mi dostal jen průměrně vtipný film, na zoufale neoriginální téma (byť možná Bláznivá dovolená byla první z řady podobně orientovaných filmů), leč spousta scén byla hodně přitažená za vlasy (mrtvá tetička) a naopak spousta scén byla až brutálně vtipných (čokl a policajt). Za co by si autoři zasloužili pár facek je závěrečných deset minut a hlavně Clarkův proslov k majiteli zábavního parku... ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

"I think you're all fucked in the head. We're ten hours from the fucking fun park and you want to bail out. Well I'll tell you something. This is no longer a vacation. It's a quest. It's a quest for fun. You're gonna have fun, and I'm gonna have fun... We're all gonna have so much fucking fun we're gonna need plastic surgery to remove our goddamn smiles! You'll be whistling 'Zip-A-Dee Doo-Dah' out of your assholes! I must be crazy! I'm on a pilgrimage to see a moose. Praise Marty Moose! Holy Shit!" ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Ramis aj Hughes sú nadčasoví géniovia. Ich rodinka cestuje do zábavného parku, a celý film je zároveň ako zábavný park vystavaný. Princíp je úplne jendnoduchý a zároveň otvorený rade komplexných riešení. Ramis predbieha dobu najmä v tom, že snímka dosahuje bezmála Tiktokové tempo v obraznom "scrollovaní" jedného skečového segmentu za druhým. Každá minúta filmu je vtipná (predstavuje novú atrakciu v tomto pomyselnom filme-zábavnom parku) a drží pozornosť, ba čo viac, Ramis stíha v jednotlivých skečoch striedať filmové žánre, paródovať stredostavovské rodinné návyky aj filmový jazyk. Film z prvej polovice 80tok, z ktorého dostanete veľmi súčasný pocit. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (19)

  • Scenár vznikol na základe článku "Vacation 58", ktorý bol uverejnený v National Lampoon v septembri 1979. (m.a.t.o.)
  • Zábavní park, který rodina Griswoldových obsadí, je možné vidět i v úvodní znělce seriálu Krok za krokem (od r. 1991). Konkrétně se jedná o park Six Flags v Kalifornii. (Milan25)
  • Automobil Griswoldových je Ford LTD Country Squire, modelový ročník 1979. Pro potřeby filmu byl modifikován úpravcem Barris Kustoms, který také stvořil např. původní Batmobil. Zadáno bylo, že auto má být co nejošklivější. Výsledné dílo bylo nazváno "The Wagon Queen Family Truckster". (Stejšn)

Reklama

Reklama