Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina a zoufale se snaží svou představu štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem, jeho děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti a jeho sliby a plány už je předem přivádějí k zoufalství. Stejné je to, když se Clark rozhodne naplnit představu ideální dovolené v rekreačním ráji Valley World. Ellen a děti by raději letěly, jenže Clark je odhodlán ukázat svým milým nádheru americké krajiny z automobilu. První rozčarování nastane, když místo objednaného sporťáku dorazí stará rachotina. Spoustu komplikací způsobí rodině nejen Clark, ale také mrtvá teta, kterou je třeba dopravit k bratranci Eddiemu. Clarkovi chybějí peníze, hotely jsou moc drahé a uprostřed pouště vypustí auto duši definitivně. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (243)

nonick1 

všechny recenze uživatele

Zábavná americká komedie, plná gagů a vtipných scének které dokáží diváka pobavit a rozesmát. Inu, rok vzniku 1983 a Chevy Chase ve skvělé formě (viz Špióni jako my)... No, od té doby už uplynulo hodně vody v Mississippi a dnešní americké "komedie" se už bez fekálního humoru a pitvořících se gsiftů neobejdou - až se smích lepí na paty. A je tak nějak divně cítit...   Poslyšte, je to vůbec smích? ()

juta 

všechny recenze uživatele

Road trip komedie s nezapomenutelnými momenty. Rodinka Griswoldů v čele s hlavou rodiny Clarkem mě vždy příjemně naladí a dobře si společně s ní oddychnu od běžného života. Čas od času se rád podívám a zavzpomínám na ty časy. Ta písnička mi bude znít v hlavě ještě pěkně dlouho. http://www.youtube.com/watch?v=jY9xZoKiBgU ()

Reklama

P1tr 

všechny recenze uživatele

Chevy Chase v nejsilnější formě na dovolené se svojí rodinkou. Upřímně řečeno, takovouto hlavu rodiny bych vedle sebe déle než jednu dovolenou nesnesl. Na televizních obrazovkách se ale jeho eskapádám můžeme v klidu zasmát a po dokoukání jednoho dílu se vrhnout na další. Vánoční eskapádu Griswoldových ale žádná jiná dovolená nepřekonala. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Kdybych tento komentář psal o mnoho let dříve, kdy jsem film viděl poprvé, určitě bych hodnotil výše. Některé scény jsou opravdu mistrně natočené a třeskutě vtipné, postavy většinou sympatické (Clark je boží), ale v ději je tolik hluchých míst, že přeci jen hodnotím pouze ***. Vánoční prázdniny jsou o třídu lepší. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Rodinná dovolenka se rozjížděla pomalu, zpočátku mi přišlo nucené vtipkování vyčpělé, "scénkovitě" předvídatelné. Nicméně ty povedené černohumorné hlášky i dosti nekorektní lapálie (teta Edna a její pes) si Griswoldovic schovávali na později, aby jim pak vydržely až do (bravurního!) vytočeného cíle v zábavním parku. Za báječné manžele Chevyho a Beverly nakonec zaokrouhlím nahoru. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (19)

  • Scenár vznikol na základe článku "Vacation 58", ktorý bol uverejnený v National Lampoon v septembri 1979. (m.a.t.o.)
  • Dcéru bratranca Eddieho si zahrala Violet Ramis, dcéra režiséra Harolda Ramisa. (m.a.t.o.)
  • Lorenzo Salviati, vtedajší manžel Beverly D'Angelo, sa vo filme objaví ako klavírista počas scény v hotelovom bare, kde sa Clark snaží zbaliť dievča s Ferrari (Christie Brinkley). (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama